Jeesuksen ensimmäinen ihmeteko

Luvun tavoitteet ja sisällöt

Oppilas tuntee kertomuksen Jeesuksen ensimmäisestä ihmeteosta Kaanan häissä.

Käsitteet

Kaana, hääjuhla, avioliiton sakramentti eli mysteerio

Lisätietoa opettajalle

Viini oli tavallinen ruokajuoma. Jokaisen talon takapihalla oli viiniköynnös. Viini juotiin lähes aina veteen sekoitettuna. Avioliitot solmittiin suvun jatkamiseksi. Perhe ja lapset olivat tärkeitä. Nainen oli syrjitty, jos hän ei saanut perillistä. Aviomiehellä saattoi olla useita vaimoja, eikä ollut paheksuttavaa, että lapsia tehtiin palvelijan kanssa. Lapset olivat perheen turva yhteiskunnassa, joka perustui maatalouteen ja karjanhoitoon.

Vinkkejä sisällön käsittelyyn

Oppilailta voi kysyä kokemuksia hääjuhlaan osallistumisesta. Millainen kuva heille on jäänyt juhlista? Liittyvätkö muistot ohjelmaan, tarjolla olleeseen ruokaan ja herkkuihin vai itse vihkimiseen? Tunnistivatko oppilaat, olivatko he luterilaisessa, ortodoksisessa vai siviilivihkimisessä? Jos joku on ollut paikalla ortodoksisessa vihkimisessä, kuuliko hän papin lukemana kertomuksen Kaanan hääjuhlista? Millaiseksi oppilaat kuvittelevat Jeesuksen aikakauden hääjuhlat? Samalla voi pohtia, mikä merkitys oli sillä, että Jeesus ei antanut viinin loppua kesken hääjuhlan. Olisiko se ollut noloa?

Kartalta voi etsiä Kaanan kaupungin. Internetin kuvahaulla voi puolestaan tutkia, millaisilta vesiruukut näyttivät. Ruukunvalajat tekivät vesiruukkujen lisäksi myös omia ruukkuja hajusteille ja papyruskääreille. Näistäkin voi katsoa kuvia.

Toiminnallisena tehtävänä opettaja voi leikata paperista tai kartongista saviruukut, joihin hän kirjoittaa lauseita. Ruukut sitten paloitellaan ja ruukunpalat piilotetaan luokkatilaan. Oppilaat voivat leikkiä arkeologeja ja etsiä ruukunpalat, minkä jälkeen ruukut kootaan jälleen yhteen. Koottujen saviruukkujen kyljistä löytyvät lauseet voi kirjoittaa vihkoon.

Lauseet:
1. Hääpari juo yhteisen viinimaljan.
2. Jeesus muutti veden viiniksi.

Kuvatehtävä

Tutki kuvaa sivulla 52 ja piirrä vihkoosi kolme erilaista saviruukkua. Käytä kuvaa apunasi.

Katso kuvaa sivulla 53. Millä tavoin juutalainen hääjuhla eroaa kuvan perusteella hääjuhlista, joissa olet ollut mukana?

Sivun 54 valokuvassa kuvataan hetkeä ortodoksisesta avioliiton sakramentista. Piirrä vihkoosi vihkikruunu ja viinimalja. Nimeä ne. Käytä kirjan kuvaa apunasi.
Onko kuvan tilanne tuttu? Oletko ollut vieraana ortodoksisissa häissä?

Verkkotehtävät

Tulostettavat tehtävät

Liite