Kadonnut lammas
Luvun tavoitteet ja sisällöt
Oppilas tuntee kertomuksen kadonneesta lampaasta ja ymmärtää sen opetuksen.
Käsitteet
paimen, hyvä paimen
Lisätietoa opettajalle
Paimenet elivät lampaidensa kanssa ja yöpyivät niiden lähellä. Paimenella oli apuvälineenä sauva, jonka toinen pää oli käyrä (ikoneista tuttu). Paimen pelasti piikkipensaisiin tarttuneet eläimet sauvalla: hän laittoi käyrän osan lampaan kaulaan ja kiskoi eläimen pois pensaasta. Käyrän sauvan avulla lampaita oli helpompi ottaa kiinni. Villieläimiä varten paimenella oli aseenaan myös puunuija.
Vinkkejä sisällön käsittelyyn
Ennen tunnin alkua luokkaan voi piilottaa paperille tulostettuja lampaita. Oppilaat saavat etsiä ne sen jälkeen kun on yhdessä keskusteltu yhdenvertaisuudesta. Miten oppilaat ymmärtävät yhdenvertaisuuden? Miksi oppilaiden mielestä kaikkien ihmisten hyväksyminen on tärkeää ja miksi edelleenkin joitakin syrjitään?
Keskustelun jälkeen lampaiden etsintää voi pohjustaa sillä, että Jeesus käytti vertauksissaan mielellään tuon ajan ammatteja ja tässä kertomuksessa lammaspaimenta.
Lampaisiin voi kirjoittaa seuraavat sanat: lammas, 99, yksi, kadonnut, löytää, hartiat. Kun oppilaat ovat löytäneet lampaat, he saavat kirjoittaa kertomuksen kadonneesta lampaasta vihkoihinsa omin sanoin käyttäen lampaista löydettyjä sanoja. Sanoja saa taivuttaa tarpeen mukaan.
Verkosta löytyy paljon maalauksia, tauluja ja ikoneita hakusanalla ”hyvä paimen”. Muistavatko oppilaat nähneensä näitä jossain? Missä?
Kuvatehtävät
Katso sivujen 75 ja 76 kuvia. Pohdi, miksi Jeesusta kutsutaan hyväksi paimeneksi.
Etsi internetistä tietoa piispan omoforista. Selvitä, mihin omofori laitetaan. Katso sitten sivun 76 ikonin vasenta laitaa ja Jeesusta lammas olalla. Mitä huomaat?