Vanha testamentti ennusti, että Jeesus olisi ihmiseksi syntynyt Jumala

Luvun tavoitteet ja sisällöt

Oppilas ymmärtää, että kristillisen käsityksen mukaan Jeesus oli sekä ihminen että Jumala samassa persoonassa. 

Käsitteet

Jumala, rabbi, Messias, öljy, Vapahtaja

Lisätietoa opettajalle

Jeesuksen persoonasta kiisteltiin vuosisatoja. Tänäkin päivänä ns. orientaaliset ortodoksit tunnustavat oppia, jonka mukaan Jeesus oli vain Jumala. Orientaaleja asuu muun muassa Syyriassa ja Egyptissä. Ortodoksinen kirkko hyväksyy heidät jäseniksi, jos heille kelpaa ortodoksisen kirkon käyttämä uskontunnustus.

Vinkkejä sisällön käsittelyyn

Tunnin alkuun voi kerrata ristinmerkin ja pohtia, mitä tarkoittaa, kun nimetön ja pikkurilli asetetaan kämmentä vasten. Sormet kuvaavat Kristuksen luontoa: sitä, että Kristus oli maan päällä sekä ihminen että Jumala. Tämän jälkeen opettaja voi vetää taulun keskelle viivan ja laittaa toisen puolen otsikoksi sanan “ihminen” ja toisen puolen otsikoksi “Jumala”. Tämän jälkeen opettaja luettelee asioita ja oppilaiden tulisi pohtia kumpaa puolta ne edustavat?

Asiat:
•    syntyi Maria-äidille
•    ei tehnyt pahoja tekoja
•    sai nimen 8 päivän iässä
•    ruokaili ja tunsi nälkää
•    tyynnytti myrskyn
•    käveli aalloilla
•    tunsi kipua
•    voitti kuoleman
•    opetti ihmisiä
•    kastettiin Jordanvirrassa

Kun tehtävä on valmis, taululle voi vielä piirtää piirroskuvan Kristuksesta ja pohtia, millaisia eri nimiä hänestä käytetään. Nimet kirjoitetaan kuvan ympärille. (Vapahtaja, Messias, Voideltu, Ihmisen Poika, Sana..)

Kristuksen syntymä ennustettiin ihmisille. He odottivat sitä kovasti.  Millaista ihmistä he odottivat? Millainen on hyvän ihmisen malli?  Millaisia asioita ennustetaan tänä päivänä? (Nykyisin ennustetaan muun muassa säätä, otteluiden lopputuloksia, hintojen nousuja, kävijämääriä ja oikeastaan melko lailla mitä vain.)

Kuvatehtävät

Katso kuvaa sivulla 43.
Oletko nähnyt kuvia omasta tai toisen kasteesta ja mirhavoitelusta? Mitä papilla on ollut silloin kädessään? (mirhavoidepullo ja sivellin)

Ota selvää, mihin kohtiin kehossa pappi sivelee ristinmerkin mirhavoiteella. (Pappi sivelee pienellä siveltimellä ristin otsaan, silmiin, sieraimiin, suulle, korville, rinnalle, käsille ja jaloille. Pappi lausuu jokaisen ristin kohdalla ”Pyhän Hengen lahjan sinetti”.)

Selvitä, mihin toiseen kirkon toimitukseen mirhavoidetta käytetään. (kirkon käyttöön vihkiminen)

Katso kuvaa sivulla 44. Muistatko vielä, kuka kastoi Jeesuksen? Missä kaste tapahtui?
Etsi internetistä kasteen ikoni ja vertaa sitä kirjan ikoniin. Mitä eroja huomaat? (kirjassa akateemisen tyylin ikoni)

Verkkotehtävät