Paasto on myös käytöksen parantamista
Luvun tavoitteet ja sisällöt
Oppilas tutustuu paastoperinteeseen ja pohtii paaston merkitystä omassa elämässä.
Käsitteet
Paasto
Lisätietoa opettajalle
Ortodoksisessa kirkossa on neljä pidempää paastojaksoa: Suuri paasto (n. 50 päivää), apostolien paasto, jota vietetään viikko helluntaista – 28.6., Herran äidin paasto 1.-14.8. sekä joulupaasto 15.11.-14.12. Tämän lisäksi on yksittäisiä paastopäiviä, kuten myös jokainen keskiviikko ja perjantai.
Paastoamiseen on ohjeita, mutta kirkko ei velvoita ketään paastoamaan. Hengellisen paastoamisen tarkoituksena on kasvattaa meitä ihmisinä. Paaston aikana pohditaan, mikä on oikeasti tärkeää ja mikä ei. Paaston aikana pyritään keskittymään näihin tärkeisiin asioihin. Pahan puhumisen sijaan tulisi pyrkiä puhumaan hyvää ja väittelyn sijaan pyrkiä sopuun. Kun opimme tämän paaston aikana, jatkamme sitä myös paaston jälkeen.
Kun paaston aikana luovutaan turhista asioista, voimme tehdä sen toisen hyväksi. Ruokapaastoon kirkko antaa ohjeeksi, että aikuiset voivat jättää kananmunat, liha- ja maitotuotteet pois. Lapset puolestaan voivat vähentää herkuista. Säästyneillä rahoilla voidaan auttaa monia hädässä olevia. Rahat tai osan niistä voi lahjoittaa jollekin hyväntekeväisyysjärjestölle tai sujauttaa kirkon paastolippaaseen. Auttaminen ei aina vaadi rahaa. Auttaa voi myös lahjoittamalla vanhoja vaatteita tai leluja hyväntekeväisyyteen.
Lapset ja nuoret voivat vähentää paaston aikana kännykän käyttöä, television katsomista ja pelaamista. Tästä säästyneen ajan voi käyttää esimerkiksi olemalla hyödyksi muille: tekemällä kotitöitä tai ilahduttamalla läheistä ihmistä puhelinsoitolla.
Esimerkin paastoamisesta antoi Jeesus, joka meni kasteensa jälkeen erämaahan paastoamaan 40 päivän ajaksi.
Suuren paaston aikaan luetaan kirkossa erityistä paastorukousta, jonka on kirjoittanut Efraim Syyrialainen. Rukouksessa pyydetään tukea hyville elämäntavoille.
Herra, elämäni valtias!
Estä minusta laiskuuden, velttouden, vallanhimon ja turhanpuhumisen henki.
Anna minulle, sinun palvelijallesi,
sielun puhtauden, nöyryyden, kärsivällisyyden ja rakkauden henki.
Oi, Kuningas ja Herra!
Anna minun nähdä rikokseni ja anna, etten veljeäni tuomitsisi,
sillä siunattu olet sinä iankaikkisesti.
Aamen.
Vinkkejä sisällön käsittelyyn
Tutkitaan kalenterista, milloin on pääsiäinen. Lasketaan, kuinka monta viikkoa siihen on. Pohditaan, miten voisimme valmistautua pääsiäisen juhlaan tekemällä jotain hyvää. Mitä hyvää voisimme tehdä? Sovitaan yhteisistä tavoitteista. Mietitään yhdessä, mitä tarkoittaa paastoaminen pahasta. Millaista voisi olla paha käyttäytyminen? Miten voisimme parantaa käytöstämme?
Kuvatehtävät
Katsotaan kuvaa sivulla 83. Miten kirkossa käynti voisi auttaa paastossa? Keskustellaan omista kirkossa käynnin kokemuksista. Millaisia tuntemuksia niihin liittyy?