Kristityt kohtaavat vaikeuksia

Luvun tavoitteet ja sisällöt

Tutustutaan ensimmäisiin kristittyihin kohdistuneisiin vainoihin. Käsitellään Jerusalemin seurakunnan jakaantumista sekä apostolien Jaakobin, Pietarin ja Paavalin kohtaloa.

Käsitteet

kristittyjen vainot, evankeliumi, vainoaja, kalasymboli

Lisätietoa opettajalle

Kalasymbolia näkee nykyäänkin autojen peräluukkuun vasemmalle kiinnitettynä. Symbolin merkitys on edelleen sama (ajoneuvon kuljettaja on kristitty). Kreikankielinen sana ΙΧΘΥΣ (ikhthýs) tarkoittaa kalaa. Se on lyhennys kreikankielisestä tekstistä  Ἰησοῦς Χριστὸς Θεοῦ Υἱὸς Σωτήρ (Iesous Hristos Theou Ios Sotir). Suomeksi teksti kuuluu: ”Jeesus Kristus Jumalan Poika Pelastaja”. Teksti on alkukristillinen uskontunnustus ja sen lyhennys ensimmäinen kristillinen symboli.

Vinkkejä sisällön käsittelyyn

Mietitään ensin, mikä on nykyisin kristittyjen merkki. Katsotaan kirjan kuvaa sivulla 142 ja opitaan, että myös kala on ollut kristittyjen symboli. Pohditaan, miksi kala valittiin tunnukseksi. 

Voidaan piirtää jokin itselle tuttu asia tai esine, kuten koti, auto tai koulureppu, johon sijoitetaan kalasymboli. Keskustellaan, missä kaikessa kalasymbolia voidaan käyttää. 

Pohditaan yhdessä, mitä sana vaino tarkoittaa. Mitä tapahtuu, kun jotakuta vainotaan? Mietitään yhdessä, onko maailmassa vainoja nykyisin.

Etsitään kartalta Juudea, Samaria ja Galilea.

Kuvatehtävät

Katso kirjan kuvaa sivulla 143. Mitä näet kuvassa? Mitä Pietarille tapahtuu? Miksi? Miten enkeli on päässyt vankityrmään? 

Piirrä oma kuva Pietarista vankityrmässä ja tee puhekupla. Mitä Pietari voisi sanoa tuossa tilanteessa?

Verkkotehtävät