Kristityt kohtaavat vaikeuksia

Luvun tavoitteet ja sisällöt

Oppilas tutustuu ensimmäisten kristittyjen kohtaamiin vaikeuksiin ja vainoihin.

Käsitteet

Vainot, evankeliumi, kalasymboli

Lisätietoa opettajalle

Kristittyjen vainojen aikaan käytettiin salasymbolina kalan kuvaa. Kristityt saattoivat kirjailla sen paidan hihaan ja näyttää sitä toiselle. Jos toinenkin näytti samaa merkkiä, oli näiden kahden turvallista puhua kristinuskoon liittyvistä asioista, esimerkiksi milloin ja missä pidettiin jumalanpalvelus. Jumalanpalvelukset jouduttiin pitämään salassa, jopa maan alla. Toinen tapa oli piirtää maahan puolikaari. Jos toinen ymmärsi mistä on kyse, hän piirsi päinvastaisen risteävän kaaren, josta muodostui kalakuvio. Kreikaksi kala on IKHTYS/IKTYS (ἰχθύς). Näistä kirjaimista voidaan johtaa alkukristillinen uskontunnustus, joka on suomeksi: ”Jeesus Kristus Jumalan Poika Pelastaja” (ησοῦς Χριστὸς Θεοῦ Υἱὸς Σωτήρ). Kalasymbolin voi nähdä esimerkiksi autojen takapuskurissa. Tällä auton omistaja voi viestittää olevansa kristitty. Monet kultasepänliikkeet myyvät kalakoruja.

Ensimmäinen Diakoni Stefanos oli nuori mies, joka auttamisen lisäksi uhkui intoa opettaa ihmisiä. Hänen viisautensa ihailu herätti valitettavasti kateutta kansan johtomiesten keskuudessa. Hänet vietiin suuren neuvoston eteen, jossa häntä syytettiin mm. jumalanpilkasta. Stefanos julisti Jeesuksen olevan Jumalan poika. Stefanoksen kohtaloksi koitui kuolemanrangaistus, joka laitettiin täytäntöön kivittämällä. Hänestä tuli kristinuskon ensimmäinen uskonsa puolesta kuollut eli marttyyri.

Perimätiedon mukaan Pietarin kohtalo oli sama kuin Kristuksella. Pietari koki, ettei ollut yhtä arvokas kuolemaan samalla tavoin kuin opettajansa, joten hän pyysi tulla ristiinnaulituksi pää alaspäin. Se oli häpeällisempi tapa kuolla. Väärinpäin käännettyä ristiä kutsutaankin Pietarinristiksi.

Vinkkejä sisällön käsittelyyn

Mietitään ensin, mikä on nykyisin kristittyjen merkki. Katsotaan kirjan kuvaa sivulla 142 ja opitaan, että myös kala on ollut kristittyjen symboli. Pohditaan, miksi kala valittiin tunnukseksi. 

Pohditaan yhdessä, mitä sana vaino tarkoittaa. Mitä tapahtuu, kun jotakuta vainotaan? Mietitään yhdessä, onko maailmassa vainoja nykyisin.

Etsitään kartalta Juudea, Samaria ja Galilea.

Voidaan piirtää jokin itselle tuttu asia tai esine, kuten koti, auto tai koulureppu, johon sijoitetaan kalasymboli. Keskustellaan, missä kaikessa kalasymbolia voidaan käyttää. 

Kuvatehtävät

Katso kirjan kuvaa sivulla 143. Mitä näet kuvassa? Mitä Pietarille tapahtuu? Miksi? Miten enkeli on päässyt vankityrmään? 

Piirrä oma kuva Pietarista vankityrmässä ja tee puhekupla. Mitä Pietari voisi sanoa tuossa tilanteessa?

Verkkotehtävät

Tulostettavat tehtävät

Liite