Uskontunnustus

Luvun tavoitteet ja sisällöt

Oppilas tutustuu alustavasti ekumeenisten kirkolliskokousten merkitykseen kristillisen opin muotoutumisessa. Oppilas perehtyy ortodoksisen kirkon käyttämään Nikealais-konstantinopolilaiseen uskontunnustukseen.

Käsitteet

uskontunnustus, ekumeeninen, kirkolliskokous

Kuvatehtävät

Tutki aloitusaukeaman (sivut 6–7) kuvaa. Mitä kuvassa tapahtuu? Mitä esineitä tunnistat kuvasta?

Katso kuvaa sivulla 9. Miten ristinmerkissä näkyy se, että kirkon opin mukaan Jeesus on sekä Jumala että ihminen? (Kämmentä vasten painetut nimetön ja pikkurilli kuvaavat sitä, että Kristus on 100 % Jumala ja 100 % ihminen.) 
Entä miten Pyhä Kolminaisuus näkyy ristinmerkissä? (Kolme yhteenliitettyä sormea kuvastavat Isää, Poikaa ja Pyhää Henkeä. Sormet ovat yhdessä, koska Jumala on yksi.)

Tutki sivun 9 kuvaa Kristuksesta. Miten uskontunnustuksen sisällöt näkyvät Kristuksen käden asennossa?
(Tässä on kyse vanhasta tavasta tehdä ristinmerkki, jolloin Jeesuksen etu- ja keskisormi muodostavat sanan ICXC 
Jeesus Kristus. Peukalo, nimetön ja pikkurilli tarkoittavat Pyhää Kolminaisuutta.)

Sivun 9 Kristus Pantokrator eli Kristus Kaikkivaltias -mosaiikki on Turkissa Istanbulin kuuluisimman rakennuksen seinällä. Hagia Sofia -niminen rakennus (kreikaksi Ἁγία Σοφία, 'Pyhä viisaus') rakennettiin 500-luvulla kirkoksi, mutta se on ollut myös moskeijana ja museona vuosina 19342020. Vuonna 2020 kirkko muutettiin jälleen moskeijaksi, jolloin sen kristilliset mosaiikit peitettiin.

Vinkkejä sisällön käsittelyyn

Oppilaille voi kertoa seuraavan vertauksen: Kuvittele olevasi täysin pimeässä huoneessa. Sieltä on vain yksi uloskäynti. Lattialla on erilaisia esineitä: isoja, pieniä, pehmeitä, kovia, teräviä. Jos sinulla ei ole valoa tai et tiedä suuntaa, on huoneessa liikkuminen vaarallista, etkä ehkä löydä ulos. Jos sinulla on pieni kynttilä, se auttaa jonkin verran. Mutta vasta kun joku laittaa valot päälle tai avaa oven, tiedät, minne pitäisi mennä ja mitä reittiä kulkea. Ortodoksisen kirkon mukaan oppi on kuin valo – se antaa ymmärryksen todellisuudesta.

Lisätietoa opettajalle

Ortodoksisessa kirkossa oppi on tärkeää, koska se määrittää, millainen käsitys ortodokseilla on ympäröivästä maailmasta. Uskontunnustus kuvaa kirkon käsitystä todellisuudesta. Periaatteessa ihmisen pitäisi hyväksyä ainakin uskontunnustuksen oppi voidakseen osallistua kirkon elämään.

Tulostettavat tehtävät:

Liite