Kreikassa on ollut kristittyjä lähes kaksituhatta vuotta

Luvun tavoitteet ja sisällöt

Oppilas tutustuu Kreikan ortodoksisuuden erityispiirteisiin sekä erityisesti Athoksen luostarialueeseen. Oppilas oppii, mitä tapoja ortodoksisuuteen liittyy Kreikassa.

Käsitteet

tasapäinen risti, Athos

Vinkkejä sisällön käsittelyyn

Anna tehtäväksi tutkia netistä
a. missä Athos sijaitsee. Miten sinne on mahdollista matkustaa?
b. millainen on Athoksen (Bysantin) lippu. Mitä lippuun on kuvattu?

Kysy, onko joku oppilaista käynyt Kreikassa. Miten ortodoksisuus näkyi siellä?

Lisätietoa opettajalle

Lähes kaikki kreikkalaiset (90 %) kuuluvat ortodoksiseen kirkkoon. Kreikan ortodoksisen kirkon keskuspaikka on Ateena, ja sen johtajana Ateenan ja koko Kreikan arkkipiispa. Kirkon jäsenmäärä on noin 10 miljoonaa.

Kreikan pohjoisosa, osa Egeanmeren saarista, Dodekanesian saaret sekä Kreetan ortodoksinen kirkko kuuluvat Konstantinopolin ekumeeniseen patriarkaattiin. Athoksen munkkivaltio on itsehallinnollinen luostarialue ekumeenisen patriarkaatin alaisuudessa. Athokselle on myönnetty Kreikan perustuslaissa itsehallinto, ja sillä on oma keltainen lippu. Lippua koristaa kaksipäinen kotka, joka kannattelee miekkaa ja valtakunnan omenaa.

Athoksen niemimaata kutsutaan Jumalanäidin puutarhaksi. Perimätiedon mukaan Neitsyt Maria ja apostoli Johannes olivat ylösnousemuksen jälkeen laivamatkalla Kyprokselle tervehtimään Lasarusta, jonka Jeesus oli aiemmin herättänyt kuolleista. Matkalaiset joutuivat myrskyyn ja rantautuivat Athokselle. Neitsyt Marian kerrotaan olleen niin vaikuttunut alueen kauneudesta, että hän rukoili pojaltaan paikkaa omakseen. Silloin taivaasta kuului ääni: “Olkoon tämä paikka sinun perintösi ja puutarhasi, paratiisi ja suojapaikka niille, jotka pelastusta etsivät.” Sen tähden Athos on Jumalanäidin puutarha eikä muilla naisilla ole sinne pääsyä.

Tulostettavat tehtävät