Romanialaisista suurin osa on ortodokseja

Luvun tavoitteet ja sisällöt

Oppilas tutustuu Romanian ortodoksisuuden erityispiirteisiin. Oppilas oppii, miten kristinusko on saapunut Romaniaan. Hän ymmärtää, millaista kirkon elämä oli kommunistisessa Romaniassa ja miksi usko säilyi.

Käsitteet

kommunismi, latinalainen risti

Vinkkejä sisällön käsittelyyn

YouTubesta löytyy hakusanalla “Romanian Easter Egg” video (kesto noin 4min, kanavalla Learn Romanian with Nico), jossa kerrotaan englanniksi pääsiäismunien koristelusta sekä suomalaisillekin ortodokseille tutusta litsaamisesta. Litsaaminen tarkoittaa kisaa, jossa keitetyt ja värjätyt kananmunat lyödään yhteen ja sanotaan pääsiäistervehdys “Kristus nousi kuolleista!” “Totisesti nousi!”. Voittaja on se, jonka pääsiäismuna jää ehjäksi. Romaniaksi pääsiäistervehdys on “Hristos a înviat!”Adevărat a înviat!”. 

Kuvatehtävät

Tutki sivun 48 kuvaa kirkosta. Minkä muotoinen kupoli on? Mitä kirkon ulkoseinään on maalattu?

Tutki kuvaa kirkosta sivulla 49. Tunnistatko, mikä ikoni on kuvattu kirkon ulkoseinään? (Suuri lauantai, Kristus astui Tuonelaan)

Lisätietoa opettajalle

Romania on suurin Itä-Euroopan ortodoksisista paikalliskirkoista. Romanian kirkko on yksi viidestä ns. uudesta patriarkaatista. Se on erkaantunut Konstantinopolin alaisuudesta vuonna 1865 ja virallisesti sai autokefalian eli täyden itsenäisyyden vuonna 1885. Romanian valtio itsenäistyi 1878. Romanian patriarkaatin keskuspaikka on Bukarest ja jäseniä on noin 19 miljoonaa. 

Romanian ortodoksisen kirkon historiassa luostareilla on ollut merkittävä asema sekä hengellisen elämän että teologisen tutkimuksen keskuksina. Kommunistisen vallan aikana 1900-luvulla ortodoksisuus säilyi Romaniassa paljolti luostareiden ansiosta. Viime vuosina Romanian kirkko on julistanut monia kommunistisen vallan ajan marttyyreita eli uskonsa puolesta kuolleita pyhiksi. Maaliskuun 14. päivänä vietetään heidän yhteistä muistopäiväänsä.

Autokefaalisia eli täysin itsenäisiä paikalliskirkkoja on Itä-Euroopassa Romanian lisäksi Puolassa, Slovakiassa ja Tšekissä.

Tulostettavat tehtävät