Hautauspalvelus

Käsitteet

kateliina, katepalttina
arkkuliina, jolla peitetään vainajan jalkopää. Yleensä vainajasta näkyville jätetään kehon yläosa mahan/vyötärön seudulta ylöspäin.

otsanauha
Yleensä valkoinen nauha, joka laitetaan vainajan otsalle. Yleensä nauhassa lukee rukous ”Pyhä Jumala, Pyhä Väkevä, Pyhä Kuolematon armahda meitä!”

kasvoliina
hyvästienjätön jälkeen vainajan kasvoille asetettava liina, jonka lähin omainen asettelee.
 

Lisätietoa opettajalle

Ortodoksisen hautauspalveluksen liturginen väri on valkoinen, joka symboloi Jeesuksen ylösnousemista ja voittoa kuolemasta. Hautauspalveluksessa ilo ja suru sekoittuvat kauniilla tavalla. Palveluksessa on tilaa itkulle ja hyvästien jätölle mutta myös ilolle ylösnousemuksesta.

Hautauspalveluksessa arkku pidetään auki, koska näin on helpompi jättää hyvästit rakkaalle ihmiselle. Kuolema myös konkretisoituu, kun näkee vainajan. Usein pappia pyydetään pitämään arkku kiinni, ”etteivät lapset järkyty”. Kokemuksen mukaan lapset eivät välttämättä kuitenkaan kuolleen näkemisestä järkyty, vaan usein aikuiset itse eivät halua nähdä kuolemaa. Kukin hautajaisvieraista käy hyvästelemässä vainajan, jonka jälkeen arkku suljetaan. Periaatteessa arkkuun ei laiteta mitään esineitä ikonia ja vainajan kaularistiä lukuun ottamatta. Osana surutyötä läheiset saattavat joskus jättää arkkuun jotain pieniä esineitä, jotka ovat olleet heille yhteisiä. 

Pääsiäiskaudella hautauspalvelus on entistäkin iloisempi ja pääsiäisveisuja lauletaan.  Papistolle ja lapsivainajalle on olemassa erilliset hautauspalveluksen kaavat. Papiston jäsenen hautauspalvelus kestää lähes kolme kertaa pitempään kuin maallikkovainajan. Papiston jäsenen hautauksessa vainaja on puettuna täyteen jumalanpalveluspukuun. Se kuvastaa sitä, että vainaja tuomitaan sen mukaan, miten hän on kantanut omaa pappeuttaan.

Hautaan vainaja asetetaan kohti itää. Kasvot kohti itää tarkoittaa toisin sanoen: selin makuulla, jalat kohti itää ja pää kohti länttä. Eli vainaja ikään kuin katsoo itää kohti. Ajatus tässä on se, että Kristus, Vanhurskauden Aurinko, koittaa idästä. Eli kun viimeisen tuomion päivä tulee, tulee Kristus idästä. Kun vainaja on näin päin aseteltuna, nousee hän suoraan jaloilleen haudasta kohtaamaan Kristuksen. Viimeisenä päivänä kaikkien ruumiit rakennetaan uudelleen ja kunkin ihmisen henki palaa ruumiiseen. Tämä ruumis on ylösnousemusruumis, eli se on vailla kaikkia sairauksia, vammoja ja vanhenemisen merkkejä. Ihmisen persoona on kuitenkin sama kuin ennenkin. Tässä ylösnousemusruumiissa kaikki joutuvat tuomiolle.

Yksi hautauspalveluksen keskeisistä lauluista kuuluu näin: ”Saata, oi Kristus, sinun palvelijasi sielu lepoon pyhien joukkoon, missä ei ole kipua, surua eikä huokauksia vaan on loppumaton elämä.” Samaa laulua lauletaan myös panihidassa, vainajan muistopalveluksessa.

Näitä muistopalveluksia on tapana toimittaa kuolinpäivänä sekä kolmantena, yhdeksäntenä ja 40. päivänä kuolemasta. Näiden rukousten, ja kotona yksityisesti kannettavien rukousten, uskotaan auttavan vainajaa tuonpuoleisessa sielun valmistautuessa yksityiselle tuomiolle. Nämä rukoukset todistavat Jumalalle siitä rakkaudesta, joka vainaja jätti jälkeensä, ja näin puoltavat hyvää päätöstä vainajan sielun ikuisesta kohtalosta.

Itse hautaus toimitetaan perinteen mukaan kolmantena päivänä kuoleman jälkeen. Tämä toteutuu Suomessa erittäin harvoin, sillä yleensä ihmiset haluavat järjestellä hautajaisia pitempään ja varmistaa, että kaikki omaiset ja läheiset ehtivät paikalle. Kirkon kokemus kuitenkin on, että surutyön edistymiseksi on nopea hautaaminen hyvä asia.

 

Ideoita oppitunnille

  1. Kysy oppilailta, onko joku heistä ollut hautajaisissa. Millaista siellä oli?
     
  2. Miten ortodoksisen tavan mukaan vainajia voi muistaa hautajaisten jälkeen? (panihida-muistopalvelus, oma rukous sekä esirukouspyynnöt kirkossa, tuohuksen sytyttäminen kirkossa vainajien muistopöydälle, haudalla vierailu)
     
  3. Kuunnelkaa Youtubesta ortodoksisen hautauspalveluksen veisu Saata, oi Kristus (esittäjänä ortodoksinen kamarikuoro). Veisun sanat: "Saata, oi Kristus, Sinun palvelijasi sielu lepoon / pyhien joukkoon, / missä ei ole kipua, ei surua eikä huokauksia, / vaan on loppumaton elämä."
     
  4. Pohtikaa yhdessä a) mitä tarkoittaa sielu? b) millaiseen paikkaan veisussa pyydetään, että vainajan sielu pääsisi?
     
  5. Osoitteesta https://www.virtualtampere.com/tampereen-ortodoksinen-kirkko löytyy Tampereen ortodoksinen kirkko. Etsikää oppilaiden kanssa, mistä löytyy vainajien muistopöytä (kirkkosalin etuosasta eteisestä päin katsottuna vasemmalta).
     
  6. Kirkossa tuohusten myyntipöydällä on vainajien esirukouspyyntölappuja. Opettaja voi tuoda sellaisen luokkaan näytille. Tehkää vihkoon oma: otsikoksi Saata Herra lepoon palvelijasi. Kirjoita otsikon alle kuolleiden läheisten etunimiä. Vastaavan voi tehdä myös elossa olevista. Laittakaa silloin otsikoksi Pelasta Herra palvelijasi.