Kihlaus ja vihkiminen
Luvun tavoitteet ja sisällöt
Oppilas perehtyy avioliiton sakramentin hengelliseen sisältöön ja kirkolliseen merkitykseen. Lisäksi tarkastellaan itse toimituksen eri vaiheita sekä niiden symboliikkaa.
Käsitteet
kihlaus, sormus, vihkikruunu, yhteinen malja, vihkipöydän kiertäminen, tuohukset
Kuvatehtävä
Tutkitaan sivun 141 kuvaa. Mitä kuvassa tapahtuu eli mihin avioliiton sakramentin toimittamiseen vaiheeseen kuva liittyy? Mitä sakramenttiin kuuluvia esineitä tai asioita kuvassa on? Mitä ne symboloivat?
Vinkkejä sisällön käsittelyyn
Etsitään Youtubesta avioliiton sakramenttiin liittyvä video ja tutkitaan siitä sakramentin eri vaiheita.
Selvitetään, mitä vihkikruunut symboloivat. Tutkitaan, mitä yhteisiä elementtejä tai asioita voi tunnistaa liturgian ja avioliiton sakramentin välillä esimerkiksi aiemmin katsotun videon kautta.
Tutkitaan kirkkokalenterista, milloin ortodoksinen kirkko ei toimita avioliittoon vihkimistä.
Etsitään Youtubesta metropoliitta Arsenin esitys, joka liittyy avioliiton sakramenttiin. Tarkastellaan, mitä asioita hän korostaa esityksessään.
Tehdään tulostettavat tehtävät Pyhät perinteet -kirjasta:
Lisätietoa opettajalle
Ortodoksisessa kirkossa avioliiton sakramentti on tarkoitettu avioliiton solmimiseksi eri sukupuolta olevien henkilöiden välillä. Se on tarkoitettu perheen perustamiseksi ja lasten synnyttämiseksi.
Sakramentissa on monia eri osia. Siinä on samanlaisia kohtia kuin liturgiapalveluksessa. Siksi se muistuttaa sisällöltään pienoisliturgiaa.
Toisin kuin katolinen kirkko, ortodoksinen kirkko sallii avioeron. Ortodoksisessa kirkossa voidaan vihkiä avioliittoon kirkollisesti kolme kertaa. Mahdollinen seuraava liitto toimitetaan aina lyhemmän kaavan mukaan. Sillä halutaan korostaa ensimmäisen liiton erityistä merkitystä. Seurakunta lahjoittaa vihkiparille yleensä Raamatun tai ikonin. He saavat myös vihkitodistuksen.
Vihkitoimituksessa loppusiunauksen jälkeen puolisot suutelevat papin käsiristiä. Sen jälkeen he menevät solealle, jossa aviomies suutelee Kristuksen ikonia ja aviovaimo Neitsyt Marian ikonia. Sen jälkeen he kääntyvät häävieraiden puoleen ja suutelevat toisiaan. Tämä symboloi kahden persoonan yhteensovittamista ja sovintoa. Sitä seuraa kirkon etuosassa häävieraiden onnittelujen vastaanottaminen ennen kirkosta poistumista.
Jos puolisot ovat eri kirkkokuntien jäseniä, kirkollinen avioliitto solmitaan tavallisesti morsiamen seurakunnassa. Se ei kuitenkaan ole este sille, etteikö liittoa voisi vahvistaa myös ortodoksisessa kirkossa avioliittoon siunaamisen toimituksessa. Mikäli toinen puolisoista ei kuulu kristilliseen kirkkoon, vihkimisen suorittaa esimerkiksi maistraatti ja avioliitto voidaan siunata ortodoksikirkossa lyhyellä rukouspalveluksella. Ortodoksisessa kirkossa ei vihitä avioliittoon muun muassa joulu- ja pääsiäispaaston aikana tai juhlakausina.