Liturgian ydin on ehtoollinen
Luvun tavoitteet ja sisällöt
Käsitteet
liturgia
Liturgia tulee sanoista laos (järjestäytynyt kansanjoukko) ergos (työ). Eli se tarkoittaa yhteistä työtä. Ajatellaan että liturgiaa toimittavat kaikki siihen osallistuvat.
Lisätietoa opettajalle
Liturgian osat – proskomidi
Sisääntulorukoukset
Papisto lukee rukoukset ikonostaasin edessä. Valmistavat palvelukseen.
Pukeutumisrukoukset
Papisto lukee rukouksen pukiessaan jokaisen liturgisen vaatekappaleen.
Peseytymisrukous
Papisto lukee rukouksen pestessään kädet.
Leipien leikkausrukoukset
Piispa/pappi leikkaa leivästä 1+1+9+2+1+x+x osaa.
- 1 Kristus, tästä leivästä tulee Karitsa, joka pyhitetään Ehtoolliseksi.
- 1 Jumalansynnyttäjä. Asetetaan Karitsan oikealle puolelle.
- 9 osaset eri pyhien ihmisten muistoksi, kukin pyhien ryhmä edustaa yhtä osaa ml. Liturgian laatijan osa ja sinä päivänä muisteltavan pyhän osa. Asetetaan Karitsan vasemmalle puolelle.
- 2 muisteluosaa piispan ja esivallan puolesta.
- 1 muisteluosa edesmenneitten puolesta.
- x osaa eri elävien ihmisten puolesta, joitten nimiä on tuotu lapuilla ja muistelukirjoissa.
- x osaa eri edesmenneitten ihmisten puolesta, joiden nimä on tuotu lapuilla ja muistelukirjoissa. Osat 4‒7 asetetaan Karitsan eteen.
Peittelyrukoukset
Ehtoollislahjat peitellään tähdellä ja ehtoollispeitteillä.
Suitsutus
Diakoni/pappi suitsuttaa lahjoille ja koko kirkossa.
Loppusiunaus
Liturgian osat: Opetettavien liturgia
Alkusiunaus
Suuri ektenia
Antifonit
vuorotellen pienten ektenioitten kanssa
Pieni saatto
Pienessä saatossa Evankeliumikirja kannetaan alttarista kirkkosaliin ja takaisin. Kuvastaa Kristuksen ratsastusta Jerusalemiin, kohti kärsimyksiään.
Suuri saatto
Suuressa saatossa papisto kantaa proskomidissa valmistellut ehtoollisleivän ja viinin. Suuri saatto on varsinainen uhrisaatto, jossa on nykyään tapana muistella piispan lisäksi vielä eri ihmisiä. Vanhassa liturgisessa käytännössä saatto tapahtui hiljaisuuden vallitessa, koska jokainen keskittyi silloin tuomaan omaa elämäänsä uhriksi Jumalalle. Tämä saatto myös kuvastaa Kristuksen matkaa golgatalle.
Piispan muisteleminen
Piispan muisteleminen sitoo papin ja seurakunnan kirkkoon, sillä piispa on kirkon ykseyden tae. Ykseys maan päällä toteutuu piispojen ja heidän keskinäisen yhteytensä kautta. Liturgisesti tämä toteutuu papin muistellessa ääneen piispaa. Piispan toimittaessa liturgiaa, hän muistelee patriarkkaansa. Patriarkka puolestaan muistelee kaikkia muita ortodoksisten paikalliskirkkojen johtajia, joiden kanssa on ehtoollisyhteydessä.
Suuri torstai
Suuri torstai on päivä, joka edeltää Jeesuksen vangitsemista ja ristiinnaulitsemista. Silloin Jeesus myös pesi opetuslastensa jalat, osoittaen näin, että lähimmäisten palveleminen liittyy liturgiaan ja muutenkin elämään kristittynä.
Ideoita oppitunnille
- Voidaan katsoa youtubesta Heikki Haapalaisen kuvaama ja editoima video Proskomidi.
Liturgian yksi tärkeimmistä elementeistä on kiitos.
Oppilaiden kanssa voidaan miettiä mistä kaikesta elämässä voi kiittää Jumalaa. Näitä kiitoksen aiheita voi kirjata taululle ja koota eri ryhmiksi: henkiset, turvallisuus, pikkuasiat, aineelliset, isoimmat asiat, ilon tuojat ‒ mitä muita? Ketä näistä kaikista asioista olisi hyvä kiittää? Onko jotain sellaisia asioita, joista olisi hyvä ja oikein olla kiitollinen, mutta et ole?
- Oppilaiden kanssa voi keskustella, onko joku heistä ollut aiemmin liturgiassa tai onko ryhmä osallistunut koululaisliturgiaan.
- Mitä he sieltä muistavat?
- Mitä kirkkoon tultaessa on tapana tehdä? (ristinmerkki, ikonin suutelu, tuohusten sytyttäminen)
- Miten ehtoolliselle osallistutaan? (rukous ennen ehtoollista, kädet ristissä rinnan päällä, papille sanotaan oma nimi, lopuksi ehtoollismaljan suuteleminen) Ehtoolliselle osallistumisen tapoja voi käsitellä myös Ehtoollisen mysteerio -kappaleen yhteydessä.
- Mitä liturgian lopuksi tehdään? (papin käsiristin suutelu, ristinmerkin tekeminen kohti alttaria kirkon ovelta pois lähdettäessä)
- Youtubesta voidaan kuunnella Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry:n kanavalta liturgian veisuja Herran rukous (Isä meidän) ja Totisesti on kohtuullista. Oppilaat voivat laulaa mukana tai seurata veisujen sanoja videolta.
Tulostettavat lisätehtävät
Lisäksi oppilaiden kanssa voidaan tehdä tulostettavat tehtävät Pyhät perinteet -kirjasta:
Kuunnellaan Pyhät perinteet -kirjan äänite liturgiasta: