Pyhiä toimituksia
Käsitteet
vihmin
suti, jolla piispa/pappi pirskottaa eli vihmoo pyhitettyä vettä.
Lisätietoa opettajalle
Kun pyhitetään kotia, leirikeskusta, koulua, työpajaa tai muuta tilaa lauletaan ristin troparia: ”Pelasta Herra, Sinun kansasi ja siunaa Sinun perintöäsi, anna Kirkollesi voitto vihollisista ja suojele ristilläsi valtakuntaasi”. Koti voidaan pyhittää vaikka kerran vuodessa. Se on kiva tapa kutsua ihmisiä koolle juhlimaan ja rukoilemaan yhdessä.
Vesi on pyhitettävä elementti, koska iIman vettä ei ole elämää. Vesi on elämän kannalta olennaisin aine. Kristus pyhitti kaikki maailman vedet, kun hänet kastettiin Jordan-virrassa.
Pyhitettyä vettä säilytetään kirkoissa ja kotona. Kirkossa vettä yleensä pidetään jossain narteksin puolella TAI lähellä länsiseinää. Vettä voi sieltä kuka tahansa käydä ottamassa joko kotiin tai juotavaksi paikan päällä. Kun juo pyhitettyä vettä, tulisi aina tehdä ristinmerkki ja juoda asiaankuuluvalla hartaudella. Monet ihmiset juovat joka aamu kulauksen pyhitettyä vettä ennen kuin nauttivat muuta ravintoa. Tämän uskotaan ylläpitävän terveyttä ja välittävän siunausta. Jos vesi on loppumassa, on mahdollista kaatamalla tavallista vettä joukkoon lisätä vettä. Parempi kuitenkin on hakea tilalle uutta pyhitettyä vettä.
Pyhitettyä vettä ei saa kaataa viemäriin wc-pöntöstä puhumattakaan. Jos pyhitettyä vettä jää yli paljon, kuten kasteessa, sen voi kaataa maahan tai kasveille ravinnoksi. Vedellä voi tehdä monia asioita, sitä voi juoda ja sitä voi käyttää puhdistautumiseen. Useimmissa maailman uskonnoissa vedellä on jokin rooli. Sitä käytetään esim. riitteihin liittyvissä puhdistautumisessa. Myös pappi pesee kädet ennen proskomidin toimittamisen aloittamista.
Kirjassa mainittujen rukouspalvelusten lisäksi on olemassa muitakin rukouspalveluksia, kuten kiitosrukouspalvelus (toimitetaan usein esim. valmistumisen tai syntymäpäivän johdosta). Muita pyhiä toimituksia ovat myös ikonin siunaaminen, pääsiäisaterian siunaaminen, lapsen kirkottaminen, rukoukset synnyttäneen äidin puolesta lapsivuoteen äärellä ja laivan siunaaminen. Näihin kaikkiin on olemassa erillinen rukous. Ajatus on, että Kirkko siunaa koko ihmisen elämänpiirin kaikkine hyvine asioineen, mitä siihen kuuluu, sillä apostoli Paavali kirjoitti ”Olkaa aina iloiset, rukoilkaa lakkaamatta ja kiittäkää Herraa joka tilassa, sillä se on Jumalan tahto teihin nähden Jeesuksessa Kristuksessa.” (1. Tess 5:14−17).
Laulu ”Monia armorikkaita vuosia” on ortodoksinen onnittelulaulu, jota voi käyttää monessa tilanteessa: nimipäivänä, syntymäpäivillä, valmistumisen johdosta, uuden työpaikan saamisen johdosta, jonkin asian päätökseen saattamisen johdosta − siis milloin vain, kun tahdotaan onnitella jotakuta/joitakuita. Sitä lauletaan itsenäisyyspäivänä ja aina, kun piispa on paikalla. Hänelle tosin samaa toivotusta lauletaan kreikaksi ”Is pollaa, eti despota” (monia vuosia despootillemme). Diakoni, pappi tai piispa, joka aloittaa kyseisen laulun voi lisätä siihen erilaisia toivotuksia. Tavallisin suomessa käytettävä lienee: "Anna Herra armostasi palvelijallesi (nimi) siunausta, pitkää ikää, terveyttä, kaikessa hyvässä menestystä ja suo hänelle (heille) monia, monia armorikkaita vuosia." Sitten kuoro laulaa ”Monia armorikkaita vuosia” kolmesti samalla papin/piispan siunatessa kaikkiin ilmansuuntiin käsiristillä. Lopuksi ne, kenelle on laulettu käyvät suutelemalla kunnioittamassa ristiä.
Ideoita oppitunnille
Youtubesta voi kuunnella Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry:n kanavalta Monia vuosia. Oppilaat voivat miettiä, missä ovat kuulleet tätä laulettavan tai mihin tilaisuuteen tämä sopisi. Voidaan myös pohtia, mitä tarkoittaa armorikas. (Vastaus: kaikkea mahdollista hyvää, mitä voimme saada Jumalalta: onnea, terveyttä jne.).