Roomalaiskatolinen kirkko

Luvun tavoitteet ja sisällöt

Oppilas tunnistaa katolisen ja ortodoksisen kirkon eroja ja yhtäläisyyksiä.

Käsitteet

Vatikaani, paavi, kardinaali, katolinen, katolilainen, vahvistuksen sakramentti (konfirmaatio), pyhiinvaellus, rippituoli, krusifiksi, pyhimys

Kuvatehtävät

Katso kuvaa sivulla 189. Mitä ortodoksisesta kirkosta tuttuja esineitä löydät katolisesta kirkosta?

Vinkkejä sisällön käsittelyyn

Anna oppilaille tehtäväksi etsiä tietoa ja tehdä esittely vihkoon/posterille/sovelluksella katolisen kirkon tärkeästä henkilöstä tai rakennuksesta.
Aiheita: Piispa Henrik, Äiti Teresa, Paavi Fransiscus
Sagrada Família (Barcelona), Notre Dame (Pariisi), Pietarinkirkko (Vatikaani)

Lisätietoa opettajalle

Katolisessa kirkossa suosittu rukous on ”Ave Maria”. Sama rukous toistuu useissa ortodoksisissa jumalanpalveluksissa muodossa: ”Iloitse Neitsyt, armoitettu Maria, Herra on sinun kanssasi. Siunattu olet sinä naisten joukossa ja siunattu on sinun kohtusi hedelmä, sillä sinä olet synnyttänyt sielujemme Vapahtajan.”
Katolisen ja ortodoksisen kirkon ero: Katolisen ja ortodoksisen kirkon eron taustalla on Rooman valtakunnan jako Länsi- ja Itä-Roomaan eli Bysanttiin 300-luvun lopulla. Katolinen kirkko lännessä ja ortodoksinen kirkko idässä kehittyivät tavoiltaan ja opillisesti eri suuntiin. Suurimpia kiistan aiheita olivat paavin asema sekä uskontunnustukseen lännessä lisätty sana filioque. Lännessä ajateltiin Pyhän Hengen lähtevän Isästä ja Pojasta, mutta idässä vain Isästä. Usein kirkkojen lopullisen eron katsotaan tapahtuneen vuonna 1054, kun paavin lähettiläs ja idän patriarkka julistivat toisensa kirkonkirouksiin. Kuitenkin ero vakiintui vasta 1200-luvulla, kun ristiretkeläiset ryöstivät Konstantinopolin. Paavi oli alun perin kutsunut tämän ristiretken valloittamaan takaisin pyhää maata, mutta heidän hyökättyään kristittyjen asuttamaan Zaran kaupunkiin venetsialaisten toimeksiannosta, paavi erotti heidät ehtoollisyhteydestä.
Roomalaiskatoliset kuitenkin käyttivät ristiretken luomaa kaaosta hyväkseen ja perustivat Idän kirkon alueella omia hiippakuntiaan ja ottivat valtaansa myös Hagia Sofian katedraalin vuosiksi 1204–1261.

Tulostettavat tehtävät:

Liite