Tutki kuvaa (s. 48)
1. Järjestä alla olevat asiat suuruusjärjestykseen suurimmasta pienimpään.
sormi, naula, hius, punkki, siitepölyhiukkanen, veren punasolu, hiivasolu ja bakteeri
2. Mitkä yllä olevista asioista näet paljaalla silmällä?
sormen, naulan, hiuksen, pölypunkin ja ehkä siitepölyhiukkase
Mitkä kuvan mikrobeista voivat aiheuttaa ihmiselle ongelmia?
Pölypunkki voi aiheuttaa kutinaa, bakteerit voivat aiheuttaa sairauksia ja siitepölyhiukkanen allergiaa.
Miten sinua on opetettu välttämään haitallisia mikrobeja?
pesemällä kädet, harjaamalla hampaat, käyttämällä nenäliinaa, syömällä tuoretta ruokaa, pukeutumalla puhtaisiin vaatteisiin, siivoamalla kotia, vaihtamalla lakanat jne.
Kurkkukivun syy (s. 49)
Onko sinulta joskus otettu nielusta näyte? Mitä oireita sinulla oli? Mikä sairaus sinulla todettiin?
esim. angiina, mononukleoosi eli pusutauti, nielurisatulehdus tms.
Miksi bakteerinäytettä täytyy viljellä muutaman päivän ajan, ennen kuin saat tulokset sairaudestasi? Bakteerit ovat niin pieniä, että ne pystytään erottamaan toisistaan paremmin vasta miljoonien bakteerien kasvustoina.
Missä mikrobeja on?
Mikrobeja elää kaikkialla maapallolla. Ihmisessä mikrobeja on erityisesti suolistossa ja iholla.
Bakteerin rakenne (s. 49)
Mitä tuttuja solun osia bakteerissa on?
Solulima ja solukalvo on kaikilla soluilla. Soluseinä on myös kasvisoluilla.
Mikä osa bakteerisolussa on erilaista kuin kasvi- tai eläinsolussa?
Bakteerilla ei ole tumaa, vaan perintöaines on solulimassa hajallaan. Bakteerisolulla on erityisen vahva, suojaava kapseli, jonka sisällä ovat muut solun osat.
Bakteerin jakautuminen (s. 50)
Mitä hyötyä bakteerille on nopeasta lisääntymisestä?
Bakteerit pysyvät elinvoimaisina helposti, kun niitä tulee nopeasti lisää.
Millaiset olosuhteet bakteeri tarvitsee, että se alkaa jakautua?
sopivan lämpötilan, kosteutta ja ravintoa
Miten keittiössä ja ruuanlaitossa pyritään estämään bakteerien lisääntyminen?
kuumentamalla ruokaa; säilyttämällä ruokaa kylmässä, kuivassa tai pakastettuna; lisäämällä ruokaan suolaa tai sokeria; puhdistamalla ja kuivaamalla pinnat
Maitohappobakteeri (s. 50)
Mitä hyötyä on maitohappobakteereista?
Maitohappobakteerit edistävät ruuansulatusta ja suojaavat suolistoa haitallisten bakteerien hyökkäykseltä.
Mistä maitohappobakteereja voi saada?
Hapanmaitotuotteista ja apteekkivalmisteista
Tulehtunut haava (s. 51)
Jos saat haavan, mitä sinun pitäisi tehdä haavalle ensimmäisenä? Miksi?
Puhdistaa haava puhtaalla vedellä tai haavanpuhdistusaineella ja suojata se. Puhdistamalla poistetaan mahdolliset haitalliset bakteerit. Suojaamalla estetään uusia bakteereita pääsemästä haavaan.
Mitä haitalliset bakteerit voivat haavaan päästyään aiheuttaa?
tulehduksen, joka hidastaa haavan paranemista
Missä ihmisessä on eniten haitallisia bakteereita?
käsissä, siksi kädet on hyvä pestä useita kertoja päivässä
Arkeonin rakenne (s. 51)
Oletko kuullut ennen arkeoneista? Mitä ne ovat?
Arkeonit ovat biologian uusimpia löytöjä. Arkeonit ovat bakteerien tapaisia eliöitä. Arkeoneja pidetään kaikkien tumallisten eliöitten, myös ihmisten esi-isinä. Arkeoneja tutkitaan koko ajan lisää ja niistä saadaan jatkuvasti uutta tietoa.
Mitä arkeonin osaa tutkimalla on saatu selville arkeonien ja tumallisten eliöitten yhteys?
Perintöainesta tutkimalla; se sisältää arkeonin koko solun tiedon.
Mikä yhteinen ominaisuus arkeoneilla on bakteerien kanssa?
Ne ovat yksisoluisia. Niiden elinympäristöt ovat samankaltaisia, ja ne saavat energiaa samoista asioista. Kummatkin pystyvät elämään hyvin haastavissa elinympäristöissä. Niitä löytyy lähes kaikkialta.
Viruksen rakenne (s. 52)
Mitä eroa on viruksella ja bakteerilla?
Virus tarvitsee aina toisen eliön isäntäsolun, jossa se lisääntyy. Se ei pysty elämään yksin, kuten bakteeri.
Mitä viruksia tiedät?
esim. Ebola, sikainfluenssa, influenssa, norovirus, HI-virus
Miten virustaudit paranevat?
Lepäämällä; antibiootit eivät tehoa viruksiin.
Miten voit ehkäistä virustartuntoja?
rokotuksilla (mm. tuhkarokko, aivokalvontulehdus, polio) sekä hyvällä hygienialla
Ameba (s. 52)
Mitä haittaa loisista on ihmiselle?
Ihmisessä elää monia loisia, joista suurin osa on harmittomia. Jotkut loisista voivat aiheuttaa sairauksia, esimerkiksi ulkomaanmatkoilla likaisesta juomavedestä saatavia vatsatauteja.
Millaisissa paikoissa ameboita on?
Ameboita on kosteassa maassa, makeassa vedessä tai mädäntyvien kasvien pinnalla.
Mitä hyötyä ameballe on sen vaihtuvasta muodosta?
Ameballa on valejalkoja, joilla se liikkuu. Ameba pystyy muuttamaan muotoaan, kietomaan valejalkansa pienempien bakteerien ympärille ja sulauttamaan ne sisäänsä.
Miten amebat lisääntyvät?
Ne lisääntyvät jakautumalla kahtia.
Tsetsekärpänen ja unitautiloisio (s. 53)
Millainen eliö on loinen?
Se on eliö, joka elää isäntäeliön turkissa, ihossa tai kudoksissa.
Unitautiloisio leviää tsetsekärpäsen välityksellä. Kumpi on isäntä ja kumpi on loinen?
Tsetsekärpänen on isäntä, jossa unitautiloisio on loisena. Kärpänen levittää unitautiloisiota imiessään ihmisen tai eläinten verta. Unitautiin kuolee vuosittain yli miljoona ihmistä.
Silmälevä (s. 53) ja vedessä eläviä mikrobeja (s. 54)
Mitä rakenteita silmälevällä on?
Sillä on tuma, solusuu, vettä pumppaavia sykkiviä rakkoja, kyky aistia valoa ja kyky liikkua aktiivisesti kohti ravintoaan.
Mikä erityinen kyky silmälevällä on?
Se liikkuu uintisiimansa avulla ja aistii valoa silmätäplällään. Monilla silmälevillä on viherhiukkasia, joilla ne pystyvät yhteyttämään.
Mistä vedessä eläviä mikrobeja voi löytää?
Kaikkialta kosteista paikoista, esimerkiksi kuralätäköistä ja ojista. Niitä voi nähdä hyvin mikroskoopilla.
Millaisia erikoisia kykyjä tohvelieläimellä on?
Sillä on solukalvossa ripsiä, joilla se liikkuu ja joilla se kuljettaa ravintoa suuaukkoonsa.
Hiivat ja homeet ovat mikroskooppisia sieniä (s. 55)
Missä olet nähnyt sieniä?
Sieniä on lähes kaikkialla ympäristössä. Sienet hajottavat luonnon eloperäistä ainetta.
Mihin hiivaa käytetään?
leipomiseen sekä oluen ja viinin valmistukseen
Miten hiivasolun saa helposti lisääntymään? Miten hiiva vaikuttaa pullataikinaan?
Kun hiivalle annetaan sopivasti lämpöä, sokeria ja kosteutta, se alkaa tuottaa hiilidioksidia, joka saa taikinan nousemaan.
Missä olet nähnyt hometta? Miltä se näyttää?
Pilaantunut leipä tai ruoka homehtuu. Home on mattomaista, valkoista tai vihertävää rihmastoa.
Miksi juuri ruoka homehtuu helposti?
Siinä on homeelle paljon ravintoa ja kosteutta. Jos lämpötila on sopiva, ne edistävät homehtumista.
Mikä hyötyä homeista on luonnossa?
Homeet ovat tärkeitä eloperäisen aineen hajottajia luonnossa.
Miten hometta voi tulla rakennuksiin?
Huonosti rakennettuihin rakennuksiin voi päästä kosteutta, joka aiheuttaa hometta rakenteisiin. Rakennusten rakenteissa olevat homeet voivat aiheuttaa vakavia terveyshaittoja ihmisille.