Tutki kuvaa
1. Mitä arvelet, mistä päin maailmaa kuva on? Miksi?
Ehkä Aasiasta tai Lähi-idästä. Pöydässä myydään monenlaisia kasviksia, jotka tarvitsevat niin lämpimät olosuhteet kasvaakseen, ettei niitä voi viljellä Suomessa. Ruoka-annoksen leipä voisi olla Lähi-idästä tai Intiasta.
Mitä kasviksia myyntipöydässä on myynnissä?
Esimerkiksi meloneja, limejä, paprikaa, ananasta, tomaattia, perunaa, sipulia, kurkkua, munakoisoa, sieniä, papuja, kesäkurpitsaa, pähkinöitä.
Mitä näistä tuotteista voit ostaa omasta kaupastasi tai torilta Suomessa?
Lähes kaikkia, koska niitä tuodaan ulkomailta Suomeen.
Mitä näistä kasviksista voidaan kasvattaa Suomessa?
Tomaattia, paprikaa, perunaa, sipulia, kesäkurpitsaa, sieniä ja munakoisoa voidaan kasvattaa Suomessa.
Mitä täytyy tuoda ulkomailta? Miksi?
Suomessa on niin lyhyt lämmin kasvukausi, ettei se riitä muiden kasvisten kasvattamiseen. Osa Suomessa kasvatettavistakin kaipaa avukseen kasvihuoneen tai taimien esikasvatuksen sisällä, että kasvit ehtivät kypsyä ennen talven tuloa.
2. Mitä kuvassa olevia kasviksia olet syönyt?
Mitä kasviksia syöt lähes päivittäin koulussa tai kotona?
Oletko huomannut kaupassa, mistä eri maista Suomeen tuodaan kuvassa olevia kasviksia?
Tomaatti Espanjasta ja Suomesta, appelsiineja Egyptistä, Espanjasta, mansikoita Espanjasta ja Ruotsista ja Suomesta, perunoita Hollannista, Ruotsista ja Suomesta.
Vehnä, maissi ja riisi s. 63
Mitä ravintokasveja näet kuvissa?
Mitä kuvien kasviksista valmistettuja ruokia olet syönyt?
Mitä näistä syöt eniten ja mitä vähiten? Miksi?
Mille muille eliöille ihmisten lisäksi nämä kasvit ovat ravintoa?
Esimerkiksi karjalle rehuna. Maissia käytetään Yhdysvalloissa paljon karjan rehuna.
Miten ihminen hyötyy siitä, että eläimet syövät näitä kasveja?
Kun karja voi hyvin, saa ihminen sitä kautta tärkeää ravintoa: lihaa, maitoa, munia. Nämä sisältävät paljon proteiineja, valkuaisaineita ja rasvoja. Viljakasveissa on eniten hiilihydraatteja, vähän valkuaisaineita, eikä juuri lainkaan rasvoja.
Miten ihminen parantaa näiden viljelykasvien kasvua ja auttaa niitä tuottamaan enemmän?
Lannoittamalla, kastelemalla ja poistamalla rikkaruohot.
Mistä ihminen on nämä ravintokasvit löytänyt ja osannut ottaa käyttöönsä?
Ihminen on tuhansia vuosia osannut käyttää monia kasveja ravinnokseen. Siemeniä on kerätty luonnosta ja istutettu kodin lähelle. Kasveja on jalostettu paremmiksi ja tuottavammiksi.
Kun sato korjataan, satoa tulee kerralla yleensä paljon. Mitä sadolle tapahtuu?
Sitä varastoidaan ja kuljetetaan eri paikkoihin.
Mikä uhka ruuan varastoimisessa ja kuljettamisessa on?
Ruoka saattaa pilaantua matkalla tai mennä pilalle varastoimisessa. Kuljettaminen ja varastointi ovat myös kalliita ja energiaa vaativia toimia. Sadosta suuri osa pilaantuukin varastoinnissa ja kuljetuksessa. Jos kaikki ruoka jaettaisiin maailmassa tasan, ei olisi nälänhädässä olevia ihmisiä.
Riisin kasvatus ja perunan viljely s. 64
Mitä eroa on riisin ja perunan kasvupaikoissa?
Riisi kasvaa rinteessä ja peruna tasaisella maalla. Riisi kasvaa vedessä ja peruna mullassa.
Millainen on valon määrä ja lämpötila kuvissa?
Riisi tarvitsee paljon auringonvaloa ja enemmän lämpöä kuin peruna. Peruna kasvaa Suomen kesälämpötiloissa ja -valossa.
Mitä erilaisia perunaruokia olet syönyt?
Keitettyinä, muusina, ranskalaisina perunoina, laatikkoruuissa ja leipään sekoitettuna perunajauhona ja sipseinä.
Missä riisiä syödään eniten?
Eniten Aasian maissa ja suurin osa riisistä on ihmisravinnoksi tuotettua ruokaa. Noin puolet maapallon ihmisistä käyttää riisiä pääasiallisena ravintonaan joka päivä.
Maailman yleisimmät viljelykasvit s. 65, taulukko
Tutki taulukkoa.
Mikä viljelykasvi antaa suurimman sadon?
Maissi, joka on lisäksi erittäin nopeakasvuinen.
Mitä maissista valmistettuja ruokia tiedät syöneesi?
Pop corn, maissilastut, maissihiutaleet, grillattu maissi, tortillat.
Mitkä ovat kolme yleisintä kouluruuan perusruoka-ainetta?
Peruna, riisi tai pasta.
Mistä pasta valmistetaan?
Vehnästä.
Mistä valkoiset lasinuudelit valmistetaan?
Riisistä.
Tutki taulukosta perunan, riisin ja vehnän tuotantomääriä. Mitä tuotetaan eniten ja mitä vähiten maailmassa?
Vehnää tuotetaan eniten, sitten riisiä, vähiten perunaa.
Missä maailmassa kutakin näistä käytetään eniten?
Vehnää viljellään ja käytetään eniten Euroopassa ja Amerikassa. Perunaa käytetään eniten Euroopassa ja Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Riisiä syödään eniten Aasian maissa.
Tehomaatalous, kaksi kuvaa s. 66
Tutki sivun kuvia.
Mistä nimi tehomaatalous tulee?
Nimi kuvastaa maataloutta, jolla yritetään saada mahdollisimman suuret ja varmat sadot, mahdollisimman helposti.
Millaisia viljelyä tehostavia tapoja näet kuvissa tai tiedät?
Ylemmässä kuvassa raskaat, isot koneet ja valtavan isot, salaojitetut (koska ojia ei näy) pellot ja alemmassa erilaiset lannoitteet, kemikaalit ja myrkyt, joilla pyritään suojaamaan ruokakasvin kasvamista.
Mitä samaa elintärkeää ainetta sekä maatalouden kasvit että ihminen tarvitsevat joka päivä?
Vettä.
Mistä kasvit saavat vettä?
Lauhkealla vyöhykkeellä sataa niin paljon, että kasveille riittää sadevesi. Monilla alueilla kasveja täytyy kuitenkin kastella, että kasvit saavat riittävästi vettä. Viljelyskasvien kasteluun kuluu 85 % maailman kaikesta ihmisten käyttämästä makeasta vedestä.
Pohtikaa eroja nykyajan ja entisajan maatalouden välillä.
Ennen kyntö ja kylvö tehtiin ihmis- ja eläinvoimin. Pellot olivat siksi pienempiä ja kasveja viljeltiin enemmän omiin tarpeisiin ja lähelle myytäväksi. Nyt viljellään valtavia määriä ja tuottoja kuljetetaan pitkien matkojen päähän. Viljelyyn ja kuljettamiseen kuluu suuria määriä energiaa. Tämä rasittaa maapallon energiavaroja.
Luomuviljely ja luomumerkit s. 67
Mitä leppäkerttu syö?
Kirvoja.
Mitä hyötyä siitä voi olla viljelijälle?
Leppäkerttu syö kirvoja, jotka vahingoittavat viljelijän satoa.
Missä tuotteissa olet nähnyt kuvan alla olevia merkkejä?
Maidossa, banaaneissa, kananmunissa jne.
Mitä yhteistä merkeillä on?
Vihreä väri kuvastaa luontoa. Merkin saavat vain tarkastettujen tilojen luomuviljelyn ehdot täyttävät tuotteet.
Mistä sanoista tulee lyhenne luomu?
luonnonmukainen viljely
Mitä tarkoittaa luomuviljely?
Se tarkoittaa viljelyä, jossa käytetään mahdollisimman vähän myrkkyjä ja energiaa, ja vettä yritetään säästää kaikissa viljelyn vaiheissa. Luomukarjan rehujenkin täytyy olla luomua, muuten liha ei ole luomulihaa.
Miten kasveja voidaan lannoittaa luonnonmukaisesti?
Esimerkiksi eläinten lannalla, kompostimullalla ja luujauholla.
Mitä hyötyä luomuviljelystä on?
Luomuviljelyssä luonto pysyy monimuotoisempana, kun maaperän eliöitä vaalitaan eikä vesistöihin ja ympäröivään luontoonkaan pääse myrkkyjä pelloilta. Energiaa säästyy.
Pohtikaa, milloin ruokaan on lupa laittaa luomumerkki.
Kootaan edelliset tiedot. Merkin saavat vain tarkastettujen tilojen luomuviljelyn ehdot täyttävät tuotteet. Luomumerkki on sertifiointimenettelyn todiste ja tunnus.
Reilun kaupan merkit s.68
Maanviljely on kovaa työtä. Millaisia asioita maanviljelijältä vaaditaan?
Työtä tehdään sääolosuhteitten ja vuodenaikojen vaatimusten mukaan. Tulot riippuvat myös näistä asioista. Työ on ruumiillista työtä, jossa vaaditaan hyvää fyysistä terveyttä.
Suomessa laki määrää ja valvoo ihmisten hyvien työolosuhteitten toteutumista. Millaisia sääntöjä työntekijöille on Suomessa?
Esimerkiksi työaikalaki, työturvallisuuslaki, lakisääteiset lomapäivät, työterveyshuolto, irtisanomissuoja, minimipalkka, lapsityövoiman käyttökielto, oikeus olla ammattiliiton jäsen ja oppivelvollisuusikä.
Toteutuvatko hyvät työolot kaikkialla maailmassa samalla tavalla kuin Suomessa?
Ei, siksi monet tuontitavarat ovat suomalaisia tuotteita halvempia. Monissa maissa työntekijät joutuvat esimerkiksi tekemään liian pitkiä työpäiviä, käyttämään vaarallisia aineita ja myrkkyjä ilman suojavarusteita, lähettämään lapset töihin ja tyytymään palkkaan, jonka sattuvat saamaan.
Missä tuotteissa olet nähnyt kuvissa olevan reilun kaupan merkin?
Esimerkiksi banaani, kahvi, tee, mausteet.
Miksi kannattaa ostaa reilun kaupan merkillä merkittyjä tuotteita?
Reilun kaupan maatalouden työntekijälle on taattu hyvät työolosuhteet, kunnollinen palkka eikä lapsia ole käytetty työvoimana. Ostamalla näillä merkeillä merkittyjä tuotteita tuet ihmisten hyvinvointia köyhissä maissa.