Tutki kuvaa (s. 114)
1. Mitä poron poikanen eli vasa tekee?
Se imee maitoa ravinnokseen emon nisästä.
2. Pohdi, miksi poro on nisäkäs.
Porolla on nisät, joilla se imettää poikasiaan. Sillä on myös turkki ja neljä jalkaa, mitkä ovat nisäkkäälle tyypillisiä asioita.
3. Mitä muita nisäkkäitä tunnet?
Esimerkiksi, koira, hirvi ja jänis, ihminen.
Nisäkkäiden erilaisia raajoja (s. 115)
Tutki kuvia:
Kuinka monta raajaa on kuvien nisäkkäillä?
Kaikilla on neljä raajaa. Hylkeen raajat ovat muotoutuneet räpylöiksi ja pyrstöksi.
Mitä hyötyä kuvien eläimille on omanlaisistaan raajoista?
Hylje tarvitsee räpylöitään ja pyrstöään vedessä uimiseen. Sian sorkalla on hyvä kävellä pehmeällä alustalla. Sorkassa on kaksi osaa, jotka estävät jalkaa vajoamasta esimerkiksi mutaan. Hevosen kova ja kestävä kavio on toimiva kovavauhtisessa juoksemisessa. Apina on kädellinen ja sen raajoilla on hyvä kiivetä ja tarttua kiinni.
Myskihärkä, mendesinantilooppi ja siili (s. 116)
Katso kuvia:
Mitä yhteistä kuvissa olevilla nisäkkäillä on?
Kaikilla on neljä jalkaa ja karvapeite.
Millaisessa ympäristössä myskihärkä elää? Entä mendesinantilooppi?
Myskihärkä elää maapallon pohjoisilla, kylmillä seuduilla. Mendesinantilooppi elää kuumilla seuduilla, mm. Saharan autiomaan alueella.
Tutki myskihärän ja mendesinantiloopin karvapeitettä. Miten ne auttavat selviämään niiden elinympäristössä?
Myskihärän turkki on paksu ja pitkä. Se lämmittää eläintä, jonka tulee selvitä kovista pakkasista ja ankarista keleistä. Maahan asti roikkuva karva suojaa eläimen jalkoja kylmältä. Mendesinantiloopin karva on lyhyttä ja valkoista. Valkoinen väri heijastaa valoa eläimestä pois ja suojaa näin kuumuudelta.
Mitä erikoisia nisäkkäiden karvapeitteiden värejä tiedät?
Esimerkiksi seepran raidat, kirahvin tai pantterin pilkut, kissaeläinten raidat. Siilin karvapeitteessä on piikkejä.
Mitä hyötyä erilaisista karvapeitteistä on?
Siilin piikikäs karvapeite toimii suojana. Erilaiset turkkien värit toimivat suojaväreinä. Eläin ei näin erotu kasvillisuudesta ja se auttaa sitä piiloutumaan. Väritys tai turkin paksuus saattaa myös hämätä saalistajaa. Eläin voi turkkiaan pörhistelemällä näyttää suuremmalta ja vaikeammin saalistettavalta. Esimerkiksi koira tai kissa pörhistää turkkiaan, kun se haluaa näyttää isommalta ja vahvemmalta.
Norsu (s. 117)
Mistä lapsena ensimmäisenä opit tunnistamaan norsun?
Sen kärsästä ja suurista korvista.
Miksi norsulla on suuret korvat?
Korvien avulla norsu voi viilentää itseään. Korvissa on paljon pieniä verisuonia, joiden kautta lämpöä vapautuu ilmaan. Norsulla on myös hyvä kuulo. Se kuulee ääniä monen kilometrin päästä.
Pohdi, millaiset korvat ovat toimivimmat kylmillä alueilla eläville eläimille tai vesieläimille?
Kylmillä alueilla eläimillä on pienet korvat, jottei lämpö karkaa korvien kautta kehosta pois. Monilla vesieläimillä ei ole varsinaisia korvanlehtiä, vaan tilalla on vain pienet korva-aukot, sillä isot korvat haittaavat vedessä liikkumista.
Karhu ja kenguru (s. 118)
Karhu ja kenguru ovat hyvin erilaisia eläimiä. Mitä yhteistä kuvissa kuitenkin näet?
Kummallakin on kuvissa poikaset ja emot huolehtivat poikasistaan. Karhun poikaset ovat emonsa suojissa ja kenguru kantaa poikastaan mahapussissaan.
Miten nisäkkäät lisääntyvät?
Uros ja naaras parittelevat. Poikanen kehittyy emon kohdussa. Poikasen synnyttyä emo huolehtii siitä, kunnes se selviää itsenäisesti ravinnon hankkimisesta.
Kuinka monta poikasta karhu ja kenguru keskimäärin saavat? Miksi?
Ne saavat vain muutaman poikasen kerrallaan. Nisäkkään poikanen on hyvin avuton synnyttyään, eikä se selviä ilman emon huolenpitoa. Nisäkkäät synnyttävät poikasia sen verran mistä pystyvät huolehtimaan.
Mitä nisäkkäiden poikaset syövät?
Ne syövät emon nisistä maitoa. Maidossa on aluksi kaikki niiden tarvitsema ravinto. Myöhemmin emo opettaa ne syömään muuta ravintoa, joka on kyseiselle lajille tyypillistä. Esimerkiksi karhu opettaa poikasiaan syömään muurahaisia, hyönteisiä, kasvinosia, marjoja ja haaskoja.
Merileijona ja sinivalas (s. 119)
Miten kuvien nisäkkäät hengittävät?
Merileijona käy välillä veden pinnassa hengittämässä. Se hengittää sieraimiensa kautta. Sinivalas ottaa happea selässä olevan aukon kautta. Merileijonalla ja sinivalaalla happea riittää pitkäksi ajaksi kerrallaan ja happea tarvitsee hakea pinnasta vain harvoin.
Miten merileijonasta ja sinivalaasta näkee, että ne ovat vesinisäkkäitä?
Niiden raajat ovat evämäiset ja ne ovat virtaviivaisen mallisia. Niillä ei ole karvapeitettä, jolloin niiden on helpompi uida vedessä.
Kissa ja susi (s. 120)
Millaisissa maailman kolkissa tiedät nisäkkäitä elävän?
Nisäkkäitä on kaikkialla; vuoristoissa, metsissä, aavikoilla, ilmassa, merissä ja jäätiköillä.
Mitkä ominaisuudet auttavat nisäkkäitä elämään niin monenlaisissa paikoissa?
Niillä on tarkkoja aisteja, joiden avulla ne osaavat toimia ympäristössään. Jokaisessa elinpaikassa tarvitaan erilaisia aisteja, jotka ovat siellä eläville eläimille kehittyneet tärkeimmiksi. Useimmille nisäkkäille on muodostunut yksi tai kaksi muita aisteja vahvemmaksi aistiksi.
Mitkä aistit ovat kissalle tärkeimmät aistit?
Kissalla on hyvä näkö- ja kuuloaisti. Kissa näkee myös pimeässä ja myös kuuloaistista on pimeässä suuri hyöty.
Miksi susi merkitsee elinaluettaan virtsaamalla?
Suden yksi vahva aisti on hajuaisti. Virtsaamalla se viestii toiselle sudelle oman elinalueensa. Hajujen avulla susi löytää itselleen myös puolison.
Mikä muu aisti on sudelle tärkeä?
Kuuloaistin avulla se havaitsee vihollisen tai saaliin jo kaukaa. Kuuloaistia hyödyntämällä susi voi viestittää toisille yksilöille asioita pitkänkin matkan päähän.