Tutki kuvaa (s. 62)
1. Millaisia kasvupaikkoja näet kuvassa?
Takana näkyy lehtimetsää. Etualalla on kuivaa, halkeillutta maata, jossa ei kasva mitään.
2. Millainen kuvan alue on voinut olla ennen?
Halkeilleen maan kohdalla on ollut joenuoma. Takan näkyy vähän vettä. Metsän reunassa näkyy joenpenkka. Voi olla, että kauan sitten joen kohdalla on kasvanut metsää.
3. Pohdi syitä sille, miksi kuvan etualalla ei kasva enää metsää.
Alueella ennen virrannut joki on kuivunut. Veden tulo jokeen on voinut loppua monesta syystä. Vettä on voitu käyttää yläjuoksulla esimerkiksi peltojen kasteluun tai talousvedeksi. Yläjuoksulle on voitu rakentaa pato tai ohjata vesi kulkemaan toista reittiä. . Ilmasto on lämmennyt koko maapallolla ja se vaikuttaa paikallisesti eri alueiden vedenkiertoon, sadekausien tulemiseen, niiden kestoon sekä veden määrään. Joki on voinut saada alkunsa vuoristojäätiköltä, joka on pienentynyt tai hävinnyt. Jos alueen kasvillisuus on tuhoutunut, se vaikuttaa alueen vedenkiertoon. Maaperä on kuivaa ja siinä ei enää kasva mitään. Tuuli irrottaa pintamaata ja kuljettaa sitä pois. Näin maa muuttuu lopulta vähäravinteiseksi ja autioksi.
Autot lumipyryssä ja Öljytankkeri s. 63
Tutki kuvia.
Mitä ylemmässä kuvassa tapahtuu?
Kuvassa on autoja talvella ruuhkassa.
Miten autolla ajaminen vaikuttaa ilmastoon?
Autolla ajaminen tuottaa pakokaasuja, jotka sisältävät muun muassa hiilidioksidia. Se on ilmastolle haitallista ja aiheuttaa ilmaston lämpenemistä.
Pohdi, miten autoilun aiheuttamia päästöjä voisi vähentää.
Esimerkiksi sähkökäyttöisistä autoista tulee vähemmän päästöjä. Myös joukkoliikenteen suosiminen ja kävely sekä pyöräily vähentävät päästöjä.
Mitä alemmassa kuvassa on?
Kuvassa on öljytankkeri. Sen lastina on siis öljyä.
Millainen polttoaineita ovat öljy, kivihiili ja maakaasu?
Ne ovat fossiilisia polttoaineita. Niitä ei enää synny lisää. Nykyisin käytettävä öljy on syntynyt miljoonia vuosia sitten muinaisten metsien jäänteistä maankuoren alla. Fossiilisten polttoaineiden käyttäminen lisää ilmakehän hiilidioksidimäärää ja vaikuttaa siten ilmaston lämpenemiseen.
Hiili kiertää ekosysteemissä s. 64
Tutki kuvaa.
Miten ilmassa oleva hiilidioksidi päätyy eliöihin?
Kasvit käyttävät hiilidioksidia yhteyttämisessä. Siitä ja maaperästä saatavasta vedestä ne valmistavat sokereita. Sokereita käytetään kasvuun ja lisääntymiseen. Kasvit ovat tuottajia. Kuvassa oleva villisika syö kasveja ja silloin sokereissa oleva hiili päätyy eläimeen. Kun eliöt kuolevat, niissä oleva hiilidioksidi sitoutuu maahan. Osa hiilestä varastoituu pitkäaikaisemmin maa-ainekseen ja veteen.
Miten hiilidioksidia joutuu ilmakehään?
Kaikki eliöt hengittävät. Hengityksessä happi yhtyy sokeriin, jolloin syntyy vettä ja hiilidioksidia. Hiiltä sisältävien fossiilisten polttoaineiden polttaminen tuottaa ilmaan hiilidioksidia.
Puusta rakennettu koulu Kuhmossa s. 65
Kuvassa on näkymä koulurakennuksesta, joka sijaitsee suomalaisessa kaupungissa nimeltä Kuhmo. Katso kuvaa. Miten koulu eroaa sinun koulustasi?
Esimerkiksi: Kuvan koulu on rakennettu puusta. Puuta näkyy paljon kaikkialla.
Mitä hyötyä ilmastolle on siitä, että rakennusmateriaalina käytetään puuta?
Puut sitovat ilmasta hiilidioksidia niin kauan kuin ne kasvavat. Hiilidioksidi taas aiheuttaa ilman lämpenemistä. Kun puuta käytetään rakennusmateriaalina, hiilidioksidi on varastoituneena puuhun.
Ilmastonmuutoksen seurauksista kärsivät eniten maailman köyhimmät ihmiset s. 66 (kuvasarja)
Katso vasemmanpuoleista kuvaa. Mitä kuvassa tapahtuu?
Nainen kävelee ja kantaa kädessään ja päänsä päällä vesiastioita. Aurinko paistaa kirkkaasti. Maa on halkeillutta ja kuivaa. Puu on kuollut, kasveja ei juuri kasva.)
Miksi vasemmanpuoleisen kuvan maaperä on halkeillut?
Maaperä on halkeillut kuivuuden takia.
Katso keskimmäistä kuvaa. Mitä ongelmia kuvan alueella asuvilla ihmisillä voi olla jokapäiväisessä elämässään?
Kuivuuden takia maanviljely on vaikeaa ja tuottaa vain pienen sadon, joten ihmiset kärsivät nälästä ja sairastuvat helposti. Juomavettä on vähän, sitä täytyy ehkä hakea pitkienkin matkojen takaa. Juomavesi voi olla saastunutta, ja myös se voi aiheuttaa erilaisia sairauksia.
Katso oikeanpuoleista kuvaa. Mitä kuvassa tapahtuu?
Ihmiset kävelevät ja heillä on isot kantamukset. He ovat muuttamassa uudelle asuinalueelle, koska heidän nykyisellä elinaluellaan ei enää riitä vettä ja ravintoa.
Mitä erilaisia seurauksia ilmaston lämpenemisellä on?
Kun ilmasto lämpenee, se lisää haihtumista ja kuivumista. Jäätiköt sulavat ja merenpinta nousee, jolloin maapinta-ala pienenee. Lämpötilan nousu lisää aavikoitumista. Ilmaston lämpeneminen aiheuttaa myös voimakkaita sääilmiöitä, kuten myrskyjä ja tulvia. Ihmiset muuttavat uusille asuinalueille, koska elämä käy mahdottomaksi kuivuneilla alueilla.
Metsän kaskeaminen s. 67
Katso kuvaa.
Mitä kuvassa tapahtuu? Miksi?
Kuvassa poltetaan metsää. Se muutetaan pelloksi.
Miksi metsiä muutetaan pelloiksi?
Maapallon väkiluku kasvaa ja ruokaa ei riitä kaikille. Viljelysmaita lisäämällä pyritään lisäämään ruuan tuotantoa.
Mitä haittaa siitä on, että metsiä hävitetään?
Metsien hakkaaminen ja polttaminen kasvattavat hiilidioksidin määrää ilmassa. Monet eliölajit joutuvat muuttamaan pois tai ne häviävät kokonaan. Maisema muuttuu merkittävästi.
Mitä tarkoittaa, että metsät ovat hiilinieluja?
Hiilinielu sitoo ilmasta runsaasti hiilidioksidia. Metsät sitovat hiilidioksidia, eli ne ovat hiilinieluja.
Sademetsän hakkaaminen plantaasiksi s. 67
Katso kuvaa.
Mitä näet kuvassa?
Kuvassa on keskellä suuri viljelty peltoalue eli plantaasi, ja sen ympärillä on metsää.
Miten kuvan viljelty peltoalue eli plantaasi on syntynyt?
Metsä on hakattu ja poltettu ja muutettu pelloksi.
Miksi plantaasi ei ole niin tehokas hiilinielu kuin sademetsä?
Plantaasilla kasvatetaan usein vain yhtä tai muutamaa kasvilajia. Sademetsän lajisto on runsas ja kasvit kasvavat monessa kerroksessa. Siksi sademetsä sitoo paremmin hiilidioksidia eli se on tehokkaampi hiilinielu.
Puiden istuttaminen s. 68
Katso kuvaa.
Mitä kuvassa tapahtuu?
Ihmiset istuttavat puita.
Mitä hyötyä puiden istuttamisesta on?
Puita istuttamalla voidaan estää aavikoitumista. Puut sitovat ilmasta hiilidioksidia ja parantavat alueen vesitaloutta.
Millä eri keinoilla yksittäinen ihminen voi vaikuttaa metsien säilymiseen?
Voi välttää lihansyöntiä ja syödä enemmän kasvisruokaa. Silloin eläinten ruokintaan tarkoitettuja viljelysmaita ja laitumia tarvitaan vähemmän. Voi käyttää sertifioidusta puusta valmistettuja tuotteita. Sertifikaatti takaa, että metsää on hoidettu kestävällä tavalla.