Tutki kuvaa (s. 44)
1. Mitä kuvassa tapahtuu?
Kuvassa juoksukisassa olevat juoksijat ovat juomapisteellä. Toinen juoksija juo mukista, toinen kaataa juoman päähänsä.
2. Mitä mukeissa on?
Mukeissa on todennäköisesti vettä, mehua tai energiajuomaa.
3. Miksi juoksija tarvitsee juotavaa?
Juostessaan ihminen hikoilee paljon. Varsinkin pitkää matkaa juostessa tai pitkään urheillessa täytyy juoda, että kehoon ei tule nestevajausta. Ihmisen kehon painosta noin 60 % on vettä.
Pohdi: Miksi pelkästään vesi ei aina urheillessa riitä?
Vedessä ei ole energiaa, ja urheillessa energia kuluu kehosta nopeasti. Veden lisäksi keho tarvitsee energiaa ja suoloja, ja niitä saa ruoasta, esimerkiksi banaanista, suklaasta tai pähkinöistä tai energiapatukoista.
Ruoka-annos (s. 45)
Mitä ruoka-aineita näet kuvan ruuassa?
Ruoassa näkyy pähkinöitä, porkkanaa, vihreitä kasviksia ja granaattiomenan siemeniä. Kastikkeessa näyttää olevan jotain maitotuotetta.
Miksi kuvan ruokaa voi kutsua monipuoliseksi ravinnoksi?
Siinä on paljon erilaisia ruoka-aineita, kasviksia ja pähkinöitä sekä maitotuotetta. Näistä kaikista ruoka-aineista saa erilaisia ravintoaineita ja vitamiineja, jotka ovat tärkeitä ihmisen kasvulle ja terveydelle.
Mistä ruoka-aineista saat proteiineja? Mitä hyötyä proteiineista on?
Proteiineja saa lihasta ja kalasta sekä maitotuotteista. Myös pähkinöissä ja pavuissa on proteiineja. Proteiinit ovat kehomme rakennusaineita.
Mistä ruoan ruoka-aineista saat hiilihydraatteja ja mitä hyötyä niistä on sinulle?
Hiilihydraatteja saa pastasta, riisistä, perunasta ja leivästä. Hiilihydraateista saamme nopeasti energiaa ja jaksamista kaikkiin päivän toimintoihin.
Mitä muita ravintoaineita tarvitset joka päivä?
Tarvitset hiilihydraattien ja proteiinien lisäksi myös rasvoja, kuituja ja vitamiineja. Ihminen tarvitsee myös vettä kaikkien solujen toimimista varten, vaikka vedestä ei saakaan energiaa.
Ihmisiä ruokapöydän ääressä (s. 45)
Mitä ihmiset kuvassa tekevät?
He istuvat pöydän ääressä syömässä yhdessä. He keskustelevat toistensa kanssa.
Millainen tunnelma pöydässä mielestäsi on?
Miksi yhdessä syöminen on tärkeää?
Yhdessä syöminen tekee hetkestä tärkeän ja merkityksellisen sosiaalisen tapahtuman. Pöydän ääressä voi keskustella perheenjäsenten tai ystävien kanssa erilaisista asioista. Usein pöydän ääreen kokoontuu eri ikäisiä ihmisiä ja se vahvistaa ryhmää, perhettä ja sen yhteenkuuluvaisuudentunnetta.
Painonnostaja (s. 46)
Millaisia ravintoaineita painonnostaja tarvitsee jaksaakseen?
Hän tarvitsee hiilihydraatteja, että jaksaa tehdä fyysisiä harjoituksia. Hiilihydraateista vapautuu energiaa nopeasti. Lisäksi hän tarvitsee proteiineja, joista vapautuu energiaa hitaammin. Proteiinit toimivat myös lihasten ja kehon rakennusaineina. Jokaisen luusto tarvitsee uusiutuakseen myös kalsiumia ja D-vitamiinia, joita saa esimerkiksi maitotuotteista.
Millainen ravinto on parasta urheilijalle?
Urheilijalle ja kaikille muillekin parasta ruokaa on monipuolinen ruoka. Urheilujuomilla tai energiapatukoilla ei voi korvata tavallisen ruoan sisältämiä kivennäisaineita tai vitamiineja, vaikka niistä voikin saada hiilihydraatteja tai proteiineja nopeasti.
Kuituja (s. 46)
Mitä ihmiselle tärkeitä ravintoaineita on kuvassa?
Kuvassa on erilaisia viljoja, joista on tehty leipää, sekä pähkinöitä. Nämä sisältävät paljon kuituja.
Mihin sinä tarvitset kuituja?
Kuituja tarvitaan suolen hyvinvointiin ja toimintaan.
Terveellinen ateria sisältää kaikkia ravintoaineita (s. 47)
Tutki kuvaa.
Mistä ruoka-aineista kuvassa oleva terveellinen ruoka-annos on rakennettu? Mitä on eniten ja mitä vähiten?
Lautasella on eniten salaattia ja kasviksia. Niitä on puolet lautasesta. Yksi neljäsosa on perunamuusia ja yksi neljäsosa kalaa. Kuvassa on myös öljyä.
Oletko syönyt kaikkia lautasen ruoka-aineita?
Pidätkö lautasella olevista ruoista?
Mitä ravintoaineita salaatti, kasvikset ja marjat sisältävät?
Niissä on paljon vitamiineja, kivennäisaineita, hiilihydraatteja ja kuituja.
Mistä ruoka-aineista ihminen saa energiaa ja jaksamista?
Energiaa ja jaksamista ihminen saa lautasella olevasta perunamuusista sekä kalasta ja jälkiruuan marjoista. Öljy sisältää myös paljon energiaa.
Hajottajaentsyymi työssään (s. 48) ja Ruuansulatuskanava (s. 49)
Tutki kuvia.
Mistä ruoansulatuskanava alkaa? Mitä ruoalle siellä tapahtuu?
Ruoansulatuskanava alkaa suusta. Suussa ruoka pilkotaan pieneksi pureskelemalla. Suussa sylki tekee ruuasta kosteaa ja liukasta niin, että sen pystyy nielaisemaan.
Hampaat pilkkovat ruuan pieneksi, mutta miten ruoka saadaan niin pieneksi, että sen ravintoaineet saadaan ihmisen soluihin asti?
Ihmisen suussa, mahalaukussa ja suolistossa on entsyymejä, jotka pilkkovat ravintoaineet vielä pienemmiksi osiksi niin, että ne pääsevät verenkierron mukana eri puolille kehoa ja voivat siirtyä hiussuonten kautta soluihin asti.
Miten hajottajaentsyymi hajottaa ravintoaineen?
Se kiinnittää ravintoaineen ensin itseensä. Se irrottaa ravintoaineet toisistaan ja vapauttaa hajotetut ravintoaineet. Tarpeeksi pienet molekyylit pystyvät siirtymään suolistosta verenkiertoon.
Mihin pilkottuja ravintoaineita tarvitaan?
Niitä tarvitaan solujen rakennusaineina ja niiden toimintaan.
Mihin ruoka jatkaa suusta matkaansa?
Ruoka jatkaa matkaa ruokatorvea pitkin mahalaukkuun, sieltä ohutsuoleen ja paksusuoleen ja lopulta peräsuoleen.
Tyttö syö porkkanaa (s. 50) ja Mahalaukku (s. 51)
Mitä tyttö syö? Mikä on hampaiden tehtävä?
Tyttö syö porkkanaa. Ruoka täytyy pilkkoa tarpeeksi pieneksi, että sen pystytään nielemään.
Mikä on entsyymi?
Entsyymi pilkkoo ruoan ravintoaineita pienemmiksi elimistön käyttöön. Suussa toimii amylaasi-niminen entsyymi ja vatsalaukussa toimivan proteiineja pilkkovan entsyymin nimi on pepsiini.
Mikä on kielen tehtävä suussa?
Kieli ohjaa hienonnetun ruuan nieluun nielaistavaksi.
Katso kuvaa mahalaukusta. Miten ruoka pääsee eteenpäin ruokatorvessa ja mahalaukussa?
Ruokatorvessa ja mahalaukun seinämissä on lihaksia, jotka supistelevat ja kuljettavat ruokaa eteenpäin ruuansulatuskanavassa.
Oletko vatsataudissa joskus oksentanut pahanmakuista hapanta nestettä vatsalaukusta? Mistä aineesta on kyse?
Kyseessä on vatsalaukussa oleva mahaneste, jonka tarkoitus on auttaa ruuansulatuksessa ja tarpeettomien bakteerien tuhoamisessa ruuasta. Mahaneste sekoittuu ruokaan. Se sisältää limaa, suolahappoa ja pepsiini-entsyymiä.
Ravintoaineiden pilkkoutuminen (s. 52) ja Ohutsuolen poimujen toiminta (s. 53)
Tutki kuvaa.
Vatsalaukusta ruokasula jatkaa matkaa ohutsuoleen (s.49). Millainen ohutsuoli on?
Ohutsuoli on 5–6 metriä pitkä. Siellä maksan ja haiman ruuansulatusnesteiden entsyymit pilkkovat ruokaa yhä pienemmiksi.
Miten hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat pilkkoutuvat ohutsuolessa?
Hiilihydraatti pilkkoutuu yksinkertaisiksi sokereiksi, esimerkiksi glukoosiksi. Proteiinit pilkkoutuvat aminohapoiksi ja rasvat glyseroliksi ja rasvahapoiksi.
Mitä hyötyä on siitä, että ohutsuolen seinämä on hyvin poimuinen?
Poimut suurentavat ohutsuolen pinta-alaa. Suurta pinta-alaa tarvitaan, jotta ravintoaineiden pienet osaset imeytyvät tehokkaasti verenkiertoon.
Vatsatauti (s. 53)
Onko sinulla ollut joskus vatsatauti? Miltä se tuntui ja mitä silloin tapahtui?
Mistä vatsatauti voi johtua?
Vatsatauti on yleensä bakteerin tai viruksen aiheuttama. Ripuli tai ummetus taas voi johtua paksusuolen toiminnan häiriöstä.
Millainen on paksusuoli ja mitä siellä tapahtuu?
Paksusuoli on noin kaksi metriä pitkä. Paksusuolessa suolat ja vesi otetaan talteen verenkiertoon. Suolistossamme on noin 1,5 kiloa bakteereita. Paksusuolessa bakteerit hajottavat kuituja ja valmistavat B-vitamiineja ja K-vitamiinia.
Mikä on ruoansulatuskanavan viimeinen osa?
Ruuansulatuskanavan viimeinen osa on peräsuoli. Kun ravintoaineet ja suurin osa vedestä ovat imeytynyt kehoon paksusuolessa, ruokasula muuttuu ulosteeksi. Uloste varastoituu peräsuoleen, josta se poistuu peräaukosta.
Mitä uloste sisältää?
Uloste sisältää hajoamattomia kuituja, solujen hajoamistuotteita, bakteereita ja vettä. Ruuan matka suusta peräsuoleen kestää noin vuorokauden.
Suolistossa ravintoaineet hajoavat pieniksi osiksi (s. 54)
Tutki kuvaa.
Mitkä osat kuuluvat ihmisen suolistoon?
Paksusuoli, ohutsuoli, peräsuoli ja peräaukko sekä umpilisäke ja umpisuoli.
Mitä ovat umpisuoli ja umpilisäke?
Umpisuoli on paksusuolen alkuosa, johon ohutsuoli laskee. Umpilisäke on lyijykynän paksuinen, matoa muistuttava 5–15 cm pitkä suolen osa.
Oletko kuullut, että jollakin tuttavallasi on hoidettu umpilisäkkeen tulehdusta?
Mistä umpilisäkkeen tulehduksen tunnistaa?
Tulehdus alkaa ensin tavallisena vatsakipuna, mutta myöhemmin se paikallistuu alavatsaan kovana kipuna. Tällöin on aina mentävä lääkäriin. Umpilisäke saattaa tulehtua, jos umpisuoleen tulee ahtautumaa. Se aiheuttaa bakteerikertymän ja tulehduksen umpisuolen seinämään.
Entsyymit rakentavat aineita (s. 55)
Tutki kuvaa.
Miten kuva poikkeaa s. 48 ja 52 olevista samankaltaisista kuvista?
Kuvassa entsyymit rakentavat uusia aineita, eivät pilko niitä.
Mitä asioita varten elimistön täytyy myös rakentaa aineita?
Esimerkiksi lihasten kasvuun tarvitaan uusia proteiineja, joita solut rakentavat aminohapoista. Rasvahapoista ja glyserolista solut rakentavat rasvoja, joita tarvitaan solukalvoissa, ihon ja sisäelinten suojaksi ja vararavinnoksi.