Tutki kuvaa (s. 74) (Luvun aloituskuva)
1. Mitä sellaisia asioita näet kuvassa, jotka vaikuttavat liikkumiseen?
Takimmaisessa kuvassa näkyy luuranko. Ihminen pysyy koossa luiden avulla. Keskimmäisessä kuvassa ovat kehon sisimmät lihakset. Lähimmässä kuvassa ovat uloimmat lihakset, jotka tuntuvat ihon alla. Lihakset kiinnittyvät luurankoon ja saavat aikaan liikkeen.
2. Miten luut ja lihakset sijoittuvat toisiinsa nähden kuvassa?
Luuranko on sisin osa ihmistä. Lihakset ovat luurangon päällä ja näkyvät siksi joskus myös ihmisen ihon läpi lihasten muotoina. Lihakset ovat kerroksittain.
Jalkapallon pelaaja (s. 87)
Mitkä lihakset kuvan jalkapallon pelaajalla ovat hyvin näkyvillä?
Hänen jalkojensa lihakset näkyvät hyvin, erityisesti supistuneet nelipäiset reisilihakset. Paidan alta kuultavat voimakkaat vatsalihakset.
Lapsi opettelee kävelemään (s. 88)
Mitä lapsi tekee kuvassa?
Lapsi opettelee kävelemään. Aikuinen tukee häntä.
Miksi käveleminen on aluksi lapselle vaikeaa?
Kävelemiseen tarvitaan paljon eri lihaksia. Harjoituksen puutteen takia lihasten yhteistyö ei ole vielä kehittynyt tarpeeksi. Siksi lapsi tarvitsee aluksi tukea, kun hän harjoittelee kävelemistä. Kun liikettä on harjoiteltu paljon, sitä ei enää tarvitse ajatella. Aivot oppivat liikuntalihasten erilaisia liikeratoja, jolloin liikkeet muuttuvat lähes automaattisiksi.
Elimistössä on erilaisia lihastyyppejä (s. 88)
Tutki kuvia.
Mitä erilaisia lihaksia ihmisen kehossa on?
Liikuntalihaksia ja sisäelinten lihaksia sekä sydänlihas.
Miten ne eroavat toisistaan?
Sydänlihaksen säikeet ovat pitkulaisia ja sen solut muodostavat verkkomaista rakennetta. Liikuntalihasten solut ovat pitkiä ja rinnakkain. Niissä on useitta tumia. Sisäelinten solut ovat lomittain ja muodostavat tiiviin ja tasaisen kudoksen.
Mitä näistä lihaksista me voimme tietoisesti säädellä?
Liikuntalihaksia voimme liikuttaa tahdonalaisesti. Voimme päättää jalkojen ja käsien koukistamisesta ja ojentamisesta ja harjoitella kehomme liikkeitä esimerkiksi harrastuksissamme.
Mitä lihaksia emme voi kehossamme säädellä?
Sydän lyö automaattisesti koko elämämme ajan. Sydän pumppaa verta kehossamme jatkuvasti. Myös ruuansulatuskanavan ja sisäelinten lihakset toimivat automaattisesti. Ne kuljettavat esimerkiksi ruokaa eteenpäin suolistossa. Näihin lihaksiin emme voi vaikuttaa.
Breakdance-tanssija (s. 89) ja Lihakset toimivat vastavaikuttajapareina (s. 90)
Tutki kuvia.
Miten tanssijan liike syntyy?
Liike syntyy, kun aivoista lähtee hermosoluja pitkin käsky lihakseen ja liikuntalihas supistuu. Jänteet kiinnittävät lihakset luihin niin, että nivelet pääsevät liikkumaan. Kun luihin kiinnittyneet lihakset supistuvat, ne liikuttavat myös luita.
Tutki s. 90 kuvia. Miten lihakset saavat aikaan käden ojentumisen ja koukistumisen?
Liikkeeseen vaikuttavat hauis- ja kolmipäinen olkalihas. Lihakset toimivat vastavaikuttajapareina. Hauis koukistaa käden ja kolmipäinen olkalihas ojentaa sen.
Miten lihasten proteiinisäikeet käyttäytyvät lihaksen ojentuessa ja koukistuessa?
Kun lihas supistuu ja käsi koukistuu, proteiinisäikeet liukuvat sisäkkäin, lihas lyhenee ja säikeet muuttuvat tiiviiksi kimpuksi. Siksi myös lihas näyttää ulospäin pullistuvan. Rentoutuessaan proteiinisäikeet liukuvat kauemmas toisistaan ja muuttuvat litteämmiksi. Silloin lihas pitenee, ja se näyttää litteämmältä myös ulkoapäin tarkasteltaessa.
Ojenna tuolilla istuessasi jalka suoraksi eteenpäin. Huomaatko, miten reisilihas supistuu?
Mikä lihas saa taas aikaan jalan koukistumisen taaksepäin? Etsi lihas.
Kaksipäinen reisilihas.