XXIII Virgines Sabinae rapiuntur

Exercitium A 

1

Verum.  

2

Verum.

3

Verum.

4

Falsum. Sabini Roma fugere coacti sunt.  

5

Falsum. Romulus paullatim effecit, ut animi earum placarentur.  

6

Verum.  

7

Verum.  

8

Falsum. Proelium in valle inter Capitolium et Palatium sita est commissum.  

9

Falsum. Mulieres ad acies procedentes et patres suos et maritos Romanos orabant, ut pax inter eos fieret. 

10

Verum.  


Exercitium B

Rooman seitsemän kuningasta

1 Romulus
Romulus perusti Rooman kaupungin yhdessä kaksoisveljensä Remuksen kanssa. Kun Remus halveksien avoimesti Romuluksen rakentamaa matalaa kaupunginmuuria oli hypännyt sen yli, tämä vimmastui ja surmasi veljensä. Sitten hän hallitsi kolmekymmentä seitsemän vuotta Roomassa, missä noihin aikoihin asui rosvoja, varkaita ja ryöstönhaluisia paimenia sekä monenlaisia muita kulkureita. Hän solmi liiton sabiinilaisten kanssa ja sai aikaan, että kaupunki vähitellen laajeni. Vanhemmista kansalaisista hän valitsi sata ja nimitti heidät senaattoreiksi. Kun hän kuoli, hänen uskottiin siirtyneen jumalien luo.

2 Numa Pompilius
Numa Pompilius ei käynyt lainkaan sotia. Hän loi roomalaisen tapakulttuurin ja saattoi voimaan lait, jotka hän sanoi saaneensa Egeria-nymfiltä. Hän pani alulle Vestan, kotilieden jumalattaren, kultin. Vestan neitsyiden oli määrä ylläpitää tämän temppelissä palavaa ikuista tulta. Vuoden hän jakoi kymmeneen kuukauteen, mutta lisäsi myöhemmin siihen kaksi kuukautta. Hän rakennutti Janus Kaksikasvoisen temppelin. Tämän jumalan, jolla kuvissa on tosiaan kahdet kasvot, uskottiin vartioivan ovia ja portteja sekä päättävän rauhasta ja sodasta. Numa päätti, että tuon temppelin portteja pidettäisiin sodan aikana avoimina, rauhan aikana taas suljettuina. Siten Januksen temppeli oli myöhemminkin sodan ja rauhan tunnusmerkkinä.

3 Tullus Hostilius
Tullus Hostiliuksen ollessa kuninkaana käytiin sota roomalaisten ja Alba Longan asukkaiden välillä. Kun voitto ei näyttänyt kallistuvan kummallekaan puolelle, päätettiin, että kumpikin sotajoukko valitsisi kolme sotilasta, joiden tehtävänä oli keskenään kamppailemalla ratkaista sota. Roomalaiset lähettivät taisteluun kolme Horatius-veljestä, albalaiset kolme Curiatius-veljestä. Horatius-veljeksistä kaksi oli jo kaatunut, kun kolmas heistä äkillisellä hyökkäyksellä surmasi kaikki kolme Curiatiusta. Siten roomalaiset selviytyivät sodasta voittajina. Sitten he hävittivät perustuksiaan myöten Alban, vaikka tämä oli ikään kuin Rooman kaupungin äiti.

4 Ancus Marcius
Ancus Marcius, joka oli sabiinilaista syntyperää, kukisti monet Latiumin naapuriheimot ja soti menestyksellisesti myös etruskeja vastaan. Hänen kerrotaan perustaneen meren rannikolle Ostian, jotta roomalaisilla olisi sopiva satama kaupunkinsa läheisyydessä. Huhu kertoo hänen myös rakentaneen Tiberin yli ensimmäisen puusillan, jota kutsuttiin Paalusillaksi. Tämän sillan sijaintipaikasta ei nykyään olla selvillä. Monet Ancus Marciuksesta säilyneet tiedot ovat epävarmoja ja tarunomaisia. Nykyään arvellaan esim., etteivät roomalaiset perustaneet Ostian siirtokuntaa tosiasiallisesti hänen hallituskaudellaan, vaan vasta neljännellä vuosisadalla eKr.

5 Tarquinus Priscus
Tarquinius Priscus oli edellinen kahdesta etruskilaiskuninkaasta, jotka pitivät Roomaa vallassaan. Muutettuaan Etruriasta Roomaan hän pääsi pian silloisen kuninkaan Ancus Marciuksen avustajaksi. Myöhemmin hän seurasi tätä valtaistuimelle. Hän uudisti monia jumalanpalvelusmenoja. Jälkimaailmalle säilyneen perimätiedon mukaan hän pani alulle Capitoliumilla Juppiterin temppelin sekä Palatiumin ja Aventinuksen välissä Circus Maximuksen rakentamistyön sekä huolehti Tiberjoen rannalle rakennettavan Cloaca Maximan perustustöistä. Sitä pitkin sadevedet ja kaupungin jätteet oli määrä kuljettaa pois. Cloaca Maxima on vielä nykyäänkin jäljellä.

6 Servius Tullius
Vaikka Servius Tullius saikin kasvatuksensa Tarquinius Priscuksen perheessä, hänen ei silti arvella olleen etruskilaista syntyperää. Hän uudisti Rooman yhteiskunnalliset olot. Hänen kerrotaan panneen alulle kansalaisia koskevan censuksen eli väestönlaskennan ja varallisuuden arvioinnin. Ensimmäisen censuksen jälkeen hän kertoman mukaan suoritti Marskentällä suovetaurilia-uhrin, ts. uhrasi sian, lampaan ja härän kansalaisten tekemien rikosten sovittamiseksi. Hän laajensi Rooman kaupungin aluetta. Hän lisäsi siihen kaksi kukkulaa: Quirinaliksen ja Viminaliksen. Hänen kerrotaan niin ikään panneen alulle ensimmäisen, myöhemminkin Serviuksen muuriksi kutsutun kaupunginmuurin rakentamisen.

7 Tarquinus Superbus
Tarquinius Superbus, Tarquinius Priscuksen poika, oli viimeinen Rooman kuninkaista. Yhdessä vaimonsa Tullian, edellisen kuninkan Servius Tulliuksen tyttären kanssa, hän surmautti tämän mitä julmimmin ja palautti siten kuninkaanvallan etruskeille. Monilta epäluulojensa kohteina olevilta Rooman kansalaisilta hän riisti omaisuuden tai ajoi heidät maanpakoon tai tuomitsi kuolemaan. Senaatista välittämättä hän teki ja purki liittoja keiden kanssa halusi. Täysin aiheellisesti hänelle annettiin lisänimi Superbus (Ylimielinen). Vihdoin roomalaiset syöksivät Tarquiniuksen vallasta ja ajoivat hänet perheineen pois yhteiskunnastaan. Tämä oli Rooman tasavallan alku.