Sovelluksia venäjän kielen opetukseen

Android

Поиск слова
Sanastopeli; sanasokkeloita, joista voi etsiä sanoja aihepiireittäin. Sanat voivat olla vaakaan, pystyyn tai vinottain. Sopii esimerkiksi teemasanojen opiskeluun. Sanoja saattaa olla huomattavasti enemmän kuin oppikirjassamme on ehditty käsitellä.

iPad

Book Creator
Sähköinen kirja, joka sopii perustyökaluksi monenlaisiin tuottotehtäviin. Töihin voi kirjoittamisen lisäksi liittää omia tai netistä ladattuja kuvia sekä ääntä. Sisältää myös kynätyökalun ja sarjakuvapohjan. Äänitykset voi tehdä osissa ja siirtää oikeaan kohtaan sivulla. Esimerkkejä käytöstä:

  • Oppilas voi esitellä esimerkiksi perheensä liittämällä työhön perheen kuvan, kirjoittamalla tekstit ja äänittämällä tekstit.
  • Kuvasanakirja: esim. penaalin sisältö levitetään pulpetille ja kuvataan. Oppilas kirjoittaa sanan kuvan viereen ja/tai äänittää sanan.
  • Kaikki oppilaan työt voidaan myös kerätä yhteen kirjaan. Jos oppilaalla on käytössä oma laite, työ säilyy Book Creatorissa tallentamatta. Jos oppilaat käyttävät lainalaitteita, niin työ pitää tallentaa väliaikaisesti esim. Showbieen.

Gus Russian
Alakouluikäisille tarkoitettua sanojen harjoittelua pelien ja kuvien toiston avulla. Sovellus toimii kuten peli: siinä voi valita erilaisia pelitauluja tai sanastoharjoituksia eri teemoista.

iMovie
Helppokäyttöinen ohjelma elokuvan ja trailerin tekoon. Esimerkkejä käytöstä:

  • Oppilaat kuvaavat tilanteita, joissa käytetään tervehdyksiä ja muita perusfraaseja ja tekevät niistä yhdessä elokuvan.Oppilaat kuvaavat kaupassa käytävän keskustelun lyhyeksi elokuvaksi.
  • Oppilaat tekevät trailerin vaikkapa jännittävästä kesästä (traileriohjelma neuvoo, millaisia kuvia ja tekstejä pitäisi olla). Sopii hyvin myös eriyttäväksi tehtäväksi.

Keynote
iPadin ”PowerPoint”. Erilaisiin esityksiin. Esimerkki käytöstä:

  • Oppilaat tutustuvat ryhmissä erilaisiin venäläisiin juhliin ja tekevät aiheesta pienet esitykset

Morfo
Eräänlainen avatar-ohjelma, joka käyttää oppilaan omaa kuvaa ja muuntaa sen hassuksi. Kuvana voidaan käyttää myös esimerkiksi internetistä otettua kuvaa. Myös ääni muuntuu erikoiseksi. Esimerkkejä käytöstä:

  • Oppilaat voivat tehdä (suomeksi) pienen esittelyn vaikkapa Pietari Suuresta ja laittaa kuvaksi Pietari Suuren kuvan. Pietari laitetaan itse kertomaan elämästään.
  • Morfolla voi myös äänittää (oppilaat eivät jännitä niin paljon, kun kuva ja ääni muuntuu).

Numbers
Diagrammiohjelma. Tekee erilaisia diagrammeja, kun ohjelmaan syötetään tietoja. Esimerkkejä käytöstä:

  • Oppilaat kyselevät esimerkiksi, mitä kukin syö aamupalaksi ja tekevät siitä diagrammin. (Voi olla haasteellinen pienille oppilaille.)

Prezi
Omiin esityksiin sopiva sovellus, joissa voi yhdistää kuvia, videota, musiikkia ja omaa ääntä. Valmiit esitykset muistuttavat PowerPoint-esityksiä, mutta kuvat vaihtuvat kehittyneemmällä tekniikalla. Esimerkkejä käytöstä:

  • Oppilas voi tehdä omasta perheestä esityksen lisäämällä valmiiseen pohjaan erilaisia kuvia ja tekstiä.
  • Halutessaan esitykseen voi lisätä musiikkia tai oman kertojanäänen.

Puppet Pals ja Puppet Pals 2
Animaatio-ohjelma, jossa voi valita hahmot ja taustan ja nauhoittaa ääntä päälle. Hahmot voi animoida liikkumaan. Esimerkkejä käytöstä:

  • Dialogiteksti voidaan nauhoittaa Puppet Palsilla, hahmoiksi voidaan valita Ellan ja Eliaksen sijasta vaikka joulupukki ja balettitanssija (ilmaisversiossa on muutamia vaihtoehtoja). Oppilaat voivat nauhoittaa äänen myös yhdessä.
  • Puppet Palsin hahmoilla voidaan nauhoittaa tervehdyksiä ja helppoja fraaseja.
  • Tällä voi myös eriyttää ylöspäin; äidinkieliset tai muuten taitavat oppilaat voivat tehdä pitkiäkin animaatioita.

Skitch
Kuvasanakirjaohjelma. Otetaan kuva, johon kirjoitetaan sanat. Esimerkkejä käytöstä:

  • Oppilas ottaa kuvan luokkahuoneesta ja merkitsee kuvaan ne sanat, jotka osaa
  • Oppilas ottaa kuvan aamiaisesta ja kirjoittaa ruokasanat
  • Oppilas ottaa kuvan huoneestaan ja merkitsee kuvaan osaamansa sanat.

Strip Design
Sarjakuvanteko-ohjelma. Sisältää valmiita pohjia, joita voi muokata, sekä puhekuplia ja hahmoja. Omia piirroksia ja kuvia voi lisätä. Esimerkkejä käytöstä:

  • Oppilas tekee sarjakuvan, jossa on mahdollisimman monta eri kysymyssanaa ja vastausta
  • Oppilas tekee sarjakuvan tervehdyksistä
  • Oppilas tekee myytävistä tuotteista myyntijulisteen. Hän kuvaa tuotteet ja kirjoittaa tuotteen nimen ja hinnan. Julistetta voidaan käyttää myöhemmin keskusteluharjoituksen apuna.

Tellagami
Avatar-ohjelma, jossa voi äänittää ääntä. Oppilas valitsee avattaren ja sille taustan. Taustan voi valita valmiista taustoista tai ottaa kuvan itse. Sitten avattarelle nauhoitetaan ääni. Esimerkkejä käytöstä:

  • Oppilas äänittää teeman tekstin käyttäen omien kasvojensa sijasta avatarta. Sopii esimerkiksi 6. teemaan, jossa kerrotaan koulusta. Oppilas voi myös ottaa kuvan omasta koulustaan ja kertoa siitä.
  • Avattarelle voi keksiä nimen, iän ja perheen, josta se kertoo.
  • Avatar voi kertoa, mitä se tykkää tehdä kesällä (taustaksi valitaan kesäkuva).

Showbie
Töiden sähköinen palautuskansio. Opettajan on helppo tarkistaa ja kommentoida töitä, kun ne ovat yhdessä paikassa. Vaatii kirjautumisen sekä opettajalta että oppilaalta, mutta helpottaa korjaamista ja kommentointia. Toimii internetissä, mutta on myös sovellus eri laitteille.

Wordpack
Tekee syötetyistä sanoista kauniita kuvioita. Oppilas voi valita fontin, värin ja kuvion. Esimerkkejä käytöstä:

  • Luokassa voidaan tehdä joulukortteja siten, että jokainen syöttää jouluun liittyviä sanoja Wordpackiin ja valitsee ulkoasun. Kuvat printataan ja liimataan pahville.
  • Opettaja tekee teeman tärkeistä sanoista Wordpackiin suomeksi ja oppilaiden pitää sanoa osaamansa sanat venäjäksi. Opettaja yliviivaa sanat, jotka on sanottu. Voi hyvin tehdä myös SmartBoardilla, jos luokassa on sellainen.

Азбука
Aakkoston opiskeluun sopiva sovellus.

Алфавиты
Aakkoston opiskeluun sopiva sovellus.

Android ja iPad

Creative pad
Alakouluikäisille sopiva sovellus, jonka avulla voi harjoittaa sanoja. Sovelluksessa voi laatia kuvasanastoja, esimerkiksi siten, että valitsee taustan, johon voi lisätä haluamiaan hahmoja (esimerkiksi maatilalle eläimiä). Kuvien viereen voi kirjoittaa sanoja venäjäksi tai hahmoille voi kirjoittaa myös puhekuplia.

Popplet Lite
Sovelluksella voi tehdä käsitekarttoja tai kuvasanastoja, joihin voi yhdistää esimerkiksi valokuvia. Jos käytössä on langaton tulostus, kartat voi tulostaa kaikkien nähtäväksi luokkaan.

Scratch Junior
Yksinkertaisten animaatioiden tekoon sovellus, jossa voi käyttää myös omaa ääntä ja tekstiä. Sovelluksen avulla voi opettaa myös ohjelmoinnin alkeita. Esimerkkejä käytöstä:

  • Oppilas valitsee hahmon ja sille toimintaan sopivan taustan, esimerkiksi koulun jumppasalin.
  • Oppilas äänittää omaa puhettaan hahmon ääneksi: ”Это спортзал.”
  • Oppilas voi ohjelman nuolinäppäinten avulla päättää, mihin hahmo liikkuu määrätyssä tilassa.
  • Taustoja voi lisätä siten, että ne muodostavat ”usean otoksen ketjun”. Lopputuloksena on näin katsottava piirretty ohjelma.

Simple Mind
Sovelluksella voi tehdä miellekarttoja helposti. Toimii samaan tapaan kuin Popplet Lite. Laadittujen sanaotsikoiden paikkaa on helppo muuttaa, ja miellekarttaa voi tallennuksen jälkeenkin laajentaa ja muokata.

Sovelluskaupoista löytyy paljon erilaisia sovelluksia lasten venäjän kielen opiskeluun. Monet niistä ovat maksullisia. Esimerkiksi TicTic-opetusohjelman avulla voi kerätä ja harjoitella eri aihepiirien sanoja.
Huom! Kuulokkeista on iloa, kun harjoitellaan kääntökortteja tai kuvasanastoja, joissa on ääniä. Hae esimerkiksi: Russian for kids, русский язык.