Ser- ja estar-läpsy
Pelatkaa läpsyä ryhmissä. Yksi on vuorollaan tuomarina. Pelaajien tarkoituksena on kerätä mahdollisimman monta sanalappua itselleen, ja eniten niitä kerännyt voittaa. Tuomari nostaa yksitellen pinosta sanoja muiden pelaajien nähtäväksi. Pelaaja saa vastausvuoron, jos ehtii ensimmäisenä läpsäistä tuomarin nostamaa sanaa tai muuten ennalta sovittua paikkaa. Voitte yhdessä sopia ensin, mihin sanat laitetaan tai mitä kohtaa pöydällä läpsäistään, jotta paikka on kaikista pelaajista yhtä etäällä. Pelaaja saa sanalapun itselleen, mikäli hän saa vastauksen oikein.
Ser- ja estar-läpsyssä vastausvaihtoehtoja on kaksi, eli jompikumpi verbeistä. Sopikaa etukäteen, kumpi verbeistä vastaa vasenta kättä ja kumpi oikeaa. Tässä versiossa ei siis riitä, että saa käden ensimmäisenä sovittuun kohtaan, sillä myös vastauksen pitää olla oikein pisteen saadakseen. Tuomari katsoo, kuka voittaa eli kenen käsi oli alimpana ja oliko käsi (= verbi) oikea virkkeeseen.
Oheisessa tiedostossa on virkkeitä leikattavaksi. Samat virkkeet vastauksineen ovat myös yhdellä sivulla tiedostossa Ser- ja estar-läpsy - vastaukset. Virkkeitä on tarkoituksella sekä suomeksi että espanjaksi. Jos virke on espanjaksi, tulee tuomarin lukea se lukuun ottamatta kohtaa, johon verbi tulee. Suomeksi annettujen virkkeiden vastaukset on vastaustiedostossa lihavoitu. Voitte sopia, että pisteen saa vain, jos verbi on taivutettu oikein tai että taivutuksella pisteen voi tuplata.
Viesti
Kuukausien harjoittelua palloilla
Tarvitset apuvälineiksi joko yhden tai kaksi palloa. Asettautukaa rinkiin ja aloittakaa yhdellä pallolla. Aluksi jokainen pelaaja voi sanoa yhden sanan vuorollaan. Opettaja laittaa pallon kiertämään myötäpäivään ja sanoo ensimmäisen kuukauden espanjaksi. Oppilaat sanovat vuorollaan aina edellisestä seuraavan kuukauden. Kun tämä sujuu, voi opettaja kertoa, että vuorollaan voi sanoa yhden tai kaksi kuukautta. Yhdellä kuukaudella pallo jatkaa kulkuaan tuttuun tapaan myötäpäivään, mutta jos oppilas sanookin kaksi kuukautta, vaihtuu pallon kiertosuunta. Jatkakaa näin, niin että kaikki pääsevät osallistumaan.
Kun suunnan vaihdot sujuvat, lisätään peliin vielä yksi sääntö. Omalla vuorolla voi sanoa joko yhden, kaksi tai kolme kuukautta. Kuukausien pitää olla aina peräkkäisiä eli, jos Maija sanoo “tammikuu”, pitää seuraavan jatkaa helmikuusta. Jos vuorollaan sanoo kolme kuukautta, esim. tammikuu, helmikuu, maaliskuu, hyppää pallo yhden oppilaan yli kulkusuunnasta riippumatta.
Tätä harjoitusta voi kokeilla myös numeroilla, aakkosilla, jne. Voitte myös soveltaa ja kokeilla sanavaraston riittämistä esimerkiksi niin, että käytte läpi vaatteita, ruokasanoja, huonekaluja tms.
Harjoitusta voi muokata myös niin, että otatte ensin käyttöön vain yhden pallon, ja kukin sanoo vuorollaan vain yhden sanan. Ottakaa peliin toinen pallo, kun homma jo toimii yhdellä pallolla. Kahden pallon pelissä, kannattaa painottaa sitä, että harjoittelette vuorovaikutustaitoja. Toinen (ensimmäisenä käyttöön otettu) pallo kulkee vain kädestä käteen ja sitä ei saa heittää. Toista (mielellään pehmeää) palloa saa heittää, mutta vain, jos heittäjä on ensin varmistanut katsekontaktilla, että pallolle on vastaanottaja valmiina.