Luvun käsittely kannattaa aloittaa Rompehielos-osiosta. Ennen kuin oppilaat ryhtyvät pareittain tekemään suullisia tehtäviä, kannattaa kerrata opettajajohtoisesti yhdessä oppilaiden kanssa pohtien, mitä aikamuotoa tehtävissä käytetään (imperfektiä) ja miksi (toistuva tekeminen menneisyydessä). Tehtävässä 1 tarvitaan sanastoa kesäaktiviteeteista ja talviaktiviteeteista, joten niitä voidaan muistella pienryhmissä ennen tehtävän tekemistä. Tämän voi toteuttaa vaikkapa sanakilpailuna, jossa tietyn ajan kuluessa ryhmät saavat kirjoittaa lapuille niin monta vuodenaikoihin sopivaa aktiviteettia kuin muistavat. Eniten kirjoittanut ryhmä voittaa ja lukee tuotoksensa koko ryhmälle. Jos muissa ryhmissä oli aktiviteetteja, joita ei mainittu, ne mainitaan vielä. Tämän jälkeen siirrytään tehtävään 2.
Unidad 6: Cuéntame cómo era…
Tiivistelmä ja sisältö
Luvun aiheena on menneisyydestä kertominen, erityisesti omat lapsuusmuistot ja lähihistoria. Rompehielos-osiossa oppilaat pääsevätkin keskustelemaan omista lapsuusmuistoistaan. Textossa Jorge haastattelee isoisoäitiään koulutyötään varten, ja siinä muistellaan Espanjan sisällissodan aikaa lapsen näkökulmasta. Hablamos-luvussa tutustutaan uutisotsikoihin, sanomalehden eri osastoihin ja tiedotusvälineisiin liittyvään sanastoon. Informativossa on katsaus latinalaisen Amerikan historiaan ja alueen kulttuuriin liittyvä peli.
Tässä luvussa harjoitellaan vielä preteritin ja imperfektin käyttöä sekä opitaan muutaman verbin merkitysero preteritissä ja imperfektissä. Preteritistä opitaan muutama uusi ir-päätteinen vokaalinmuutosverbi. Pluskvamperfekti opitaan uutena asiana tässä luvussa.
Kielitieto
- Pluskvamperfekti
- Preteritin ja imperfektin merkityseroja
- Lisää ir-päätteisten vokaalinmuutosverbien preteritejä (ollut jo luvussa 3)
Lisätehtävät
- Tulostettava liite: Aukkosuomennos
- Tulostettava liite: Ohjeistus ja verbilista tehtävään 9
- Tulostettava liite: Harjoittele tekstin sanastoa ja imperfektiä/preteritiä parisi kanssa (A/B-käännösvirkkeitä)
- Tulostettava liite: Harjoittele pluskvamperfektiä noppapelissä
- Tulostettava liite: Harjoittele preteritin ja imperfektin merkityseroja (A/B)
- Tulostettava liite: Päättele, mistä uutisotsikoissa on kysymys
- Informativon kulttuuripelin käsittelyvinkkejä
- Latinalaisen Amerikan kulttuuriin liittyvä projektityö
Tällä sivulla
Ennen tekstin käsittelyä olisi hyvä tutustua uuteen sanastoon. Tekstin sanaston (s. 59) voi kuunnella, ja oppilaita voi pyytää toistamaan äänitteen perässä. Tämän jälkeen oppilaat voivat tehdä sanastotehtävän 2 (s. 59) suullisesti pareittain. Tehtävän 1 voi antaa läksyksi, koska se edellyttää tekstin tuntemista.
Tämän jälkeen kuunnellaan teksti. Halutessaan opettaja voi heijastaa seuraavat kysymykset taululle samanaikaisesti. Kuuntelun voi tauottaa kysymysten mukaisesti ja tarkastella tekstiä kohta kohdalta oppilaiden kanssa.
- Ketä Jorge haastatteli?
- Mikä historiallinen aika oli hänen syntyessään?
- Mitkä olivat isomummin vanhempien ammatit?
- Mitä isomummi kertoo koulusta?
- Mitä hän kertoo sukulaisistaan?
- Minkä yllättävän tiedon isomummi kertoo aikansa koulusta?
- Miten isomummi pystyi harrastamaan lukemista?
- Mitä hän kertoo matkustamisesta?
Tämän jälkeen oppilaat voivat lukea tekstin vielä pareittain ääneen espanjaksi ja tehdä harjoituskirjan s. 96 tehtävän 1 ja s. 97 tehtävän 3 pareittain. Tehtävät 2 ja 4–5 sopivat hyvin kotitehtäviksi.
Tehtävissä 6–7 kerrataan imperfektiä. Tehtävässä 8 on sekaisin preteriti- ja imperfektimuotoja, joten se kannattaa tehdä ennen pelillistä tehtävää 9. Tähän tehtävään on oma ohjeistus lisätehtävissä alempana. Tehtävä 10 on hyvä antaa kotitehtäväksi. Näiden tehtävien jälkeen on aika siirtyä opiskelemaan uutta asiaa, pluskvamperfektiä (ks. Kielitieto).
Hablamos-osion sanasto ei liity varsinaisesti tekstiin, joten opettaja voi miettiä, missä vaiheessa se opiskellaan. Sivun 63 uutisotsikoissa näkyvät lehden osastot voidaan käsitellä opettajan johdolla, ja tässä olisi sopiva hetki tutustuttaa oppilaita espanjankielisiin autenttisiin verkkolehtiin. Oppilaat voivat selvittää, millaisia lehden osastoja ja alaosastoja on olemassa. He voivat valita myös yhden uutisen, josta referoivat suomeksi parille tai koko ryhmälle pääkohdat. Tämän jälkeen voidaan tehdä osion tehtävät 2–4 (s. 64–65). Tämän tiedoston lisätehtävissä on vielä muutama uutisotsikko, jotka opettaja voi antaa nopeimmille oppilaille.
Linkit Espanjan suurimpien sanomalehtien sivuille:
Informativo-osiossa on jatkettu historiateemaa, mutta espanjankielisen Amerikan puolelta. Tekstiä ja siihen liittyvää tehtävää voi käyttää ylöspäin eriyttävänä niille oppilaille, jotka tarvitsevat lisätehtäviä ja haastavampaa tekstiä. Toisaalta tekstissä on 11 pientä historian tapahtumaa, jotka voi jakaa eri oppilaille yhteistoiminnalliseksi tehtäväksi. Näin ollen jokainen tutustuu omaan tekstiosioonsa ja selostaa sen sisällön suomeksi muulle ryhmälle.
Informativon lopussa (s.70–71) on myös aakkosellinen peli latinalaisen Amerikan kulttuuri-ilmiöistä (termejä mm. gastronomiasta, musiikista, tavoista, juhlista, kansoista ja historiasta). Se soveltuu pelattavaksi myös minkä tahansa muun luvun ja aiheen yhteydessä. Kulttuuriaiheita voi käsitellä laajemminkin kirjan ulkopuolelta, esim. lisätehtävissä olevan projektityön yhteydessä. Opettaja voi myös etsiä netistä, esim. Youtubesta, oman mielenkiinnon mukaan lyhyitä videoita espanjaksi pelin aiheista joko ennen pelaamista tai pelaamisen jälkeen.
Pluskvamperfektin opettamisen voi aloittaa palauttamalla mieleen perfektin. Taululle voi koota kaikki perfektin apuverbit ja partisiipit, sekä säännölliset että epäsäännölliset. Perfektin apuverbistä voi siirtyä opettamaan pluskvamperfektin apuverbin uudet taivutusmuodot. Vertauksena voi käyttää vaikkapa suomen kielen eroja perfektissä ja pluskvamperfektissä (olen lukenut / olin lukenut). Sen jälkeen voi siirtyä gramátican (s. 102) esimerkkeihin ja tehtäviin. Tehtävän 11 voi tehdä myös tunnilla, kun taas tehtävä 12 sopii paremmin kotitehtäväksi. Jos opettaja kokee, että ryhmä tarvitsee lisäharjoitusta pluskvamperfektistä, käy siihen lisätehtävä ”Harjoittele pluskvamperfektiä noppapelissä”.
Preteritin ja imperfektin merkityseroja kannattaa opettaa gramátican (s. 104) käännösvirkkeiden avulla. Kun suomennokset on tehty, on hyvä opettaa saber-verbin preteriti ja selittää vielä apuverbien eroja imperfektissä ja preteritissä (s. 105). Tätä kielitietoasiaa voi harjoitella lisätehtävän ”Harjoittele preteritin ja imperfektin merkityseroja” avulla. Harjoituskirjan tehtävän 15 voi tehdä tunnilla tai antaa kotitehtäväksi.
Ir-ryhmän vokaalinmuutosverbien preteritin taivutus on opetettu jo luvussa 3, mutta tässä luvussa tulee muutama sen ryhmän verbi lisää. Opettajajohtoisesti voi kerrata aiemmin opetetut preteritit (servir, sentir) ja tämän jälkeen siirtyä gramátican (s. 99) uusiin preteriteihin.
Informativon kulttuuripelin käsittelyvinkkejä
Pelin tarkoituksena on, että oppilaat tutustuvat joihinkin espanjankielisen Amerikan kulttuurillisiin ilmiöihin. Varmasti moni termeistä on uusia, joten oppilaat joutuvat turvautumaan internetin käyttöön. Peliä voi pelata suomeksi tai espanjaksi.
Kirjan ohjeistuksen lisäksi peliä voi pelata joukkueittain aikaa vastaan. Tällöin opettaja antaa kirjaimen sattumanvaraisesti, ja joukkueilla on minuutti aikaa selvittää vastaukset. Voittajajoukkue on se, joka saa selville eniten selityksiä hyväksytysti. Opettaja määrää ennen peliä, täytyykö termien selitysten olla suomeksi vai espanjaksi.
Latinalaisen Amerikan kulttuuri -projektityö
Koska luvussa käsitellään Latinalaisen Amerikan historiaa ja kulttuuria, on aihetta hyvä syventää oppilaiden omalla projektityöllä. Projektin voi tehdä yksilö- tai parityönä ja ideaalisin ajankohta sille olisi pelin jälkeen, kun oppilaat ovat jo tutustuneet hieman alueen kulttuuriin. Projektityö voi olla oppilaiden itsensä valitsema aihe (mm. pelistä tuttu tai oman kiinnostuksen kohde) ja toteutustapa esimerkiksi esitelmä, jossa on mukana myös kuvia tai videota. Ryhmän koon mukaan esitelmän voi pitää joko koko ryhmälle tai pienryhmissä. Tässä projektissa voi ottaa mukaan vertaisarviointia, esimerkiksi arviointimateriaalin vertaisarviointilomakkeen avulla.
Ohessa lista tunnetuista/tärkeistä henkilöistä ja paikoista, joita voi myös hyödyntää projektin aiheen valinnassa.
Isabel Allende, Salvador Allende, Simón Bolívar, Jorge Luis Borges, Fernando Botero, Celia Cruz, Cristóbal Colón, Julio Cortázar, Rubén Darío, Laura Esquivel, Gabriel García Márquez, Ernesto Guevara, Alejandro González Iñárritu, Frida Kahlo, Maluma, José Martí, Rigoberta Menchú, Pablo Neruda, Eva Perón, Violeta Parra, Pitbull, Octavio Paz, Augusto Pinochet, Diego Rivera, Shakira, Túpac Amaru, Pancho Villa, Emiliano Zapata, Mafalda
Aconcagua, Amazonas, Barranquilla, Cusco, Chiapas, El Paso, Tierra de Fuego, Islas Galápagos, Islas Malvinas, Isla de Pascua, Montevideo, Canal de Panamá, Río de la Plata, Potosí, Sucre, Titicaca, Valparaíso, Veracruz, Yucatán