Eva-Kaisa Suominen: Välissä

Eva-Kaisa Suomisen hopeateos Välissä.

Tein Välissä-maljakon Hanasaaressa pidettyyn Hopeaa Silver 08-09 -näyttelyyn, johon osallistui suomalaisia ja ruotsalaisia hopeaseppiä. Esineen ajatus sai alkunsa Suomen historiasta, Ruotsin ja Venäjän suurvaltojen välissä olemisesta. Suomi oli pienen pieni maapläntti, josta kukaan ei oikeasti välittänyt muutoin kuin sopivana puskurina kahden vallan välissä. Väheksytty maa kuitenkin saavutti jotain odottamatonta: itsenäisyyden.

Tein työn kahdesta osasta, alaosan kupista ja yläosan kartiosta. Kupin tein supistamalla levystä. Vasaroin kupin lopulliseen muotoonsa ja tasoitin reunat, ennen kuin juotin kartion sen kanssa yhteen.

Kartion tein hakasaumaa hyväksi käyttäen. Leikkauksien kohdalla olleet hakaset pitivät korkean kartion koossa kun taoin sitä; lopullisesta työstä häivytin ne. Taoin myös kartion tasaiseksi ja levitin yläosaa hieman ennen juottamista.

Juottamisen jälkeen kävin kappaleen vielä kertaalleen läpi hopeasepän vasaralla. Karkeimman viilauksen tein ennen sahausta. Sahauksen jälkeen levitin yläosan, ja pintojen työstäminen saattoi alkaa. Loppu olikin armotonta viilausta, filssausta ja kiillotusta.

Laitoin kasvin muovipussissa maljakon sisään, jotta maljakko pysyisi siistinä ja kasvia voisi rauhassa kastella.