Ru Runeberg - Täynnä
Ideasta esineeksi, Ru Runeberg
Full –Täynnä
Tarkoitukseni on luoda veistoksellisia esineitä, joiden käyttötarkoitusta esineen katsoja ei suoraan ymmärrä. Hyttyskannun idea syntyi kiinnostuksestani hyönteisiin. Lasiosa määrittää miten iso hyönteisestä tulee, ja ötökän ontto vartalo toimii kannun nestesäiliönä.
Saatuani idean lähdin Nuutajärvelle puhaltamaan lasiosan. Sahasin sen haluamaani kokoon, hioin ja kiillotin.
Hyönteisen takaosa
Rakentaakseni kropan muotoilin verstaalla hopeapellistä osia (moduuleita), jotka juotin yhteen.
Aloitin tekemällä hopeasta lasiselle takaosalle istukan. Tein sen runkojuotetusta hopeasylinteristä ja muotoilin kaarevaan muotoon, niin että se sopi hyvin lasiosaan. Kaarevan sylinterin suppeampaan päähän juotin pyöreän, tasaisen hopeapellin, jonka tuli istua tiiviisti lasiosaa vasten. Juotettuun peltiin tein reiän, joka vastasi hopeaputken reiän sisämittaa.
Lopuksi tein kierteet halkaisijaltaan noin kaksisenttisen hopeaputken ulkopuolelle. Tärkeää oli, että putken seinäpaksuus oli riittävä (2 mm), koska isoja kierteitä tehdessä noin puolet putken materiaalista poistuu.
Putken sisämitan tuli olla lasissa olevaa reikää isompi, jotta saisin tiivisteen tiukasti hopean ja lasin yhtymäkohtaan, kun kiertäisin taka- ja keskiosan yhteen.
Sahasin kierreputkesta sopivan palan. Juotin putkenpalan istukan suppean pään tasaisen osan keskelle tekemäni reiän ympärille, niin että putken sisähalkaisija ja hopeaistukan reikä – jotka olivat saman kokoiset – tulivat vastakkain.
Viimeistelin takaosan hopeapinnat.
Hopean ja lasin yhdistäminen
Porasin hopeaistukkaan neljä kolmemillistä reikää tasaisin välein, noin seitsemän millimetrin päähän istukan leveämmästä ulkoreunasta sisäänpäin. Sovitin istukan ja lasiosan, ja merkitsin lasiin hopeaholkkeja varten tulevien reikien paikat istukan reikien avulla. Porasin lasiosan reiät sopivalla timanttiporalla noin lasin puoliväliin saakka. Lasiseinän paksuus on vain noin 9 mm, joten piti varoa, etten poraisi lasin läpi!
Pienet holkit, jotka istutin reikiin, tein hopeaputkesta, jengasin sisäpuolelta ja liimasin lasi–metalli-liitoksiin käytettävällä UV-liimalla paikoilleen. Tein hopealangasta pienet ruuvit, jotka sopivat jengattuihin holkkeihin, ja liitin niillä lasin ja hopean yhteen.
Asetin sopivan kokoisen, nitriilistä tehdyn o-renkaan putken sisään tiivisteeksi lasia vasten. (Etu- ja takaosan lopuksi yhdistyessä o-rengas painautuisi tiukasti etuosan jengattua hopeaputkea vasten ja estäisi nestettä vuotamasta.)
Keskiosa
Takaosan valmistuttua sahasin uuden, suorakaiteen muotoisen ja ”keskikropaksi” sopivan hopeapellin palan, taivutin sen sylinteriksi, sidoin pintilangalla ja juotin kokoon.
Muotoilin sylinterin kartiorautaa vasten muovivasaralla kartioksi ja tasoitin sen tasovasaralla.
Sahasin lisäksi kaksi pyöreää pellinpalaa, jotka muotoilin isoilla punsseleilla puolipyöreiksi, hopeakartion päiden kokoisiksi, tasoitin ja juotin kartioon.
Seuraavaksi tarvitsin halkaisijaltaan noin kaksisenttisen hopeaputken, jonka sisäpuolelle tein kierteet. Sahasin putkesta sopivan palan ja juotin sen ”keskikropan” takaosaan tekemäni reiän ympärille, jotta voin ruuvata keskiosan ja takaosan yhteen.
Keskikropan etuosaan tein reiän, johon liittäisin hyttysen pään, ja viimeistelin hopeapinnat.
Pää
Rakensin pään kahdesta puolipyöreäksi lyödystä pyöreästä palasta, joiden väliin juotin hopearenkaan saadakseni päästä oikean kokoisen ja hyönteismäisen.
Tein renkaaseen kaksi reikää. Niistä toisen avulla juotin pään kiinni keskivartaloon, ja etummaiseen reikään juotin imukärsän, jonka tein hopeaputkesta. Viimeistelin hopeapinnat.
Kaulus ja kansi
Muotoilin kauluksen hopeapellistä ja tein siihen aukon sekä liitin kolmiputkisen saranan kaksi putkea. Aukon kohdalle kauluksen alapuolelle juotin hopearenkaan, joka sopi hyttysen keskikropan aukkoon.
Mitoitin kannen kauluksen aukkoon sopivaksi, ja juotin siihen saranan kolmannen putken.
Hyttysen keskikropan korkeimpaan kohtaan tein kauluksen hopearenkaan mentävän aukon, johon asensin kauluksen ja juotin kiinni. Viimeistelin hopeapinnat.
Siivet
Aloitin piirtämällä siivet paperille. Liimasin paperimallin 0,7 mm paksuiselle, kovaksi valssatulle hopeapellille, ja sahasin siivet ääriviivoja pitkin irti pellistä.
Porasin ensin pienen reiän jokaiseen piirtämääni siiven kuvioon, minkä jälkeen sahasin välit yksitellen.
Kun siivet oli sahattu, tein niille istutusholkit. (Halusin istuttaa siivet paikalleen sen sijaan että olisin juottanut ne kiinni, mikä olisi pehmentänyt materiaalin ja poistanut siipien jännitteen, joka pitää ne suorassa.)
Muotoilin holkit sopimaan hyttysen selkään molemmin puolin kaulusta, ja juotin ne hyönteiseen kiinni. Sovitin siivet holkkeihinsa, porasin yhden reiän holkin ja siiven läpi ja tein reikään kierteet ruuveja varten. Ruuvit tein kolmemillisestä, pyöreästä hopealangasta.
Jalat
Seuraavaksi tein raajaparit kolmesta pätkästä neljämillistä, pyöreää hopealankaa. Venytin ne vasaralla tasaisen suipoiksi langan keskipisteestä jalkaparin kumpaankin kärkeen päin koko matkalta.
Taivutin kaksi jalkaparia keskikohdaltaan V:ksi, sijoitin suoran jalkaparin keskelle ja juotin kaikki kolme paria yhteen. Muotoilin niitä keskikohdan juotoskohdasta niin, että ne istuivat luontevasti keskikroppaa vasten, ja juotin ne ja keskikropan yhteen. Viimeistelin hopeapinnat.
Hehkutin kolmesti, jotta sain aikaan hienohopeapinnan, ja taivutin vielä jalkoja hyönteismäisiksi.
Yhdistäminen
Ruuvasin takaosan kiinni hyttysen etuosaan sekä siivet paikoilleen.
Käyttö
Kannu täytetään nesteellä (viinalla). Se kaadetaan napsulasiin kannun lasisesta takaosasta kiinni pitäen. Viina tulee hyttysen etuosan imukärsästä toivottavasti suoraan lasiin – osumatarkkuus riippuu siitä, montako napsua on nautittu!