Kokemuksia ja ajatuksia

Tästä tunnista lapset pitävät! Työpisteestä toiseen kuljetaan innoissaan, nauretaan ja hälistään. Tunnista tulee helposti sekava, kun lapset innostuvat ja riehaantuvat. Kosketteluesineitä voisi olla yhdellä pöydällä, tärinäesineitä toisella. Kolmannen pöydän ääressä aikuinen neuvoo kuuman ja kylmän pesuvadin käyttöä, neljännellä haistellaan. Olisi hyvä, että joka työpisteessä olisi oma aikuinen. Kannattaa yhdistää luokkia tai pyytää vanhempia ja muita avustajia mukaan.

Kosketuksista puhuttaessa yksi lapsi kertoo, että heillä on käytössä halaamisloru: aamulla ennen kouluunlähtöä isä tai äiti halaa ja sanotaan: ”Voimaa sinulta minulle, voimaa minulta sinulle!”

Voidaan kuvata tuntemuksia: miellyttävä musiikki tuo hyvän olon, samoin lämmin kylpy rentouttaa. Ihanaa on tulla paijatuksi, kun joku hieroo tai silittää. Pehmeän vaatteen lämmin, hellä kosketus.

Eri työpisteissä voi ottaa esiin sen, että on oltava varovainen ja suojattava kehoaan ja myös aistejaan. Aistit ovat meille arvokkaita viestin tuojia. Ei saa pilata hajuaistiaan tupakalla, näköään katsomalla liikaa aurinkoon tai kuuloaan kuuntelemalla liian kovaa musiikkia.

lastenpsykiatri Raisa Cacciatore, Väestöliitto