Loppuyhteenveto

Kaikki hetket elämässä ovat tärkeitä. Jokainen päivä on merkityksellinen. Ihminen voi vaikuttaa siihen, että tästä päivästä tulee hyvä. Itse voi vaikuttaa siihen, onko kivaa vai kurjaa, tekeekö oikein tai väärin. Voi myös tehdä jonkun toisen, vaikkapa isän tai äidin tai jonkun vanhan ihmisen juuri tänään onnelliseksi! Miten sen voi tehdä? Siitä tulee itselle ja toiselle iloinen muisto! Lapsuuden tapahtumat piirtyvät usein tarkasti mieleen, ja niitä muistellaan vielä aikuisenakin.

Joka päivä voi tehdä vaikkapa yhden hyvän työn. Silloin tulee tehneeksi 365 hyvää työtä vuodessa! Joka päivä joutuu valitsemaan asioita, joilla on merkitystä tulevaisuudelle. Esimerkiksi meneekö vaarallista vai turvallista reittiä, käyttääkö kypärää vai ei, heittääkö kivellä vai ei. Päivistä voi tehdä hyviä tai huonoja, sekä itselle että toiselle.

Päivistä voi tehdä muistoja: päiväkirjoja, valokuva-albumeja. Elämä ei ala vasta ”isona”, minnekään ei ole kiire sen puolesta. Lapsen aika, vanhuksen aika, miehen aika, naisen aika – kaikkien erilaisten ihmisten päivät ja kokemukset ovat yhtä arvokkaita.

lastenpsykiatri Raisa Cacciatore, Väestöliitto