Alkukeskusteluaiheita

Lisääntyminen-tunnilla keskustellaan siitä, miten ihmiset, eläimet ja kasvit lisääntyvät. Mitä on rakastelu, yhdyntä, hedelmöittyminen, raskaus, ehkäisy ja hetero- ja homoseksuaalisuus.

Miten ihmiset, eläimet ja kasvit lisääntyvät?

Jotta lapsi voi alkaa kasvaa vauvan kodissa eli kohdussa, joka on äidin vatsassa, tarvitaan siemen sekä mieheltä että naiselta. Näitä siemeniä alkaa tytöillä kehittyä samaan aikaan, kun kuukautiset ovat alkaneet, ja pojilla silloin, kun siemensyöksyt ovat alkaneet. Naisen siemenen nimi on munasolu. Miehen siemenen nimi on siittiösolu. Jos nämä siemenet pääsevät yhteen, ne voivat yhdistyä, ja silloin alkaa kasvaa vauva. Tämä yhdistyminen tapahtuu naisen kehon sisällä. Jotta miehen siemen pääsisi naisen kehoon, mies ja nainen rakastelevat ja ovat yhdynnässä. Miehen siittiösolu pääsee naisen kehoon yhdynnässä vauvareiän kautta. Eläinten yhdyntää sanotaan paritteluksi. Kasvit lisääntyvät eri tavoin, esimerkiksi siemenistä, jotka kulkevat tuulen mukana.

Rakastelu

Rakastelu tarkoittaa sitä, että mies ja nainen, jotka rakastavat toisiaan, ovat toisilleen helliä ja haluavat olla hyvin lähekkäin ja sylikkäin. He haluavat olla niin lähekkäin, että ovat ihan sisäkkäin. Silloin he ovat usein alasti ja halaavat, suutelevat ja silittävät toisiaan niin kauan kuin haluavat. Rakastelussa kosketetaan sillä tavalla, että tuntuu hyvältä itsestä ja toisesta.

Yhdyntä

Jos nainen ja mies haluavat lapsia, tai jos he muuten haluavat olla oikein lähellä toisiaan ja silitellä toisiaan sisäkkäin, he ovat yhdynnässä. Se tarkoittaa, että miehen jäykistynyt pippeli (eli penis) laitetaan naisen oikein liukkaaksi muuttuneeseen vauvareikään (eli emättimeen). Tämä tuntuu hyvältä ja turvalliselta ja siltä, että pääsee tosi lähelle, melkein niin kuin olisi sulautunut yhteen. Mies ja nainen liikkuvat yhdynnässä ja hellivät toisiaan, ja muutamien minuuttien kuluttua pippelin päästä tulee annos vauvan siemeniä eli siittiöitä syvälle naisen vauvareiän pohjalle. Nämä siemenet eli siittiöt ovat kovin pieniä ja näkymättömiä, mutta se neste, jonka mukana ne tulevat on näkyvää, siemennestettä. Miehen siemenet muistuttavat mikroskoopilla katsottuna sammakonpoikasia, joilla on pää ja häntä. Niitä on miljoonia, vaikka siemennesteannos on vain noin teelusikallinen. Siittiöt osaavat itse liikkua naisen vauvareiässä ylös kohti kohtua, vauvan kotia.
 
Hedelmöittyminen

Kerran kuussa naisen kehossa syntyy naisen oma siemen, munasolu. Sekin on pikkiriikkinen ja näkymätön, mutta kuitenkin paljon suurempi kuin siittiö. Munasolu syntyy saman näköisissä pallukoissa (munasarjoissa) kuin miehen siemenet (kiveksissä), mutta nämä pallukat ovat piilossa naisen kehossa vatsan sisällä. Naisen vatsassa kaksi munasarjaa tehtailee munasoluja, ja miehen pusseissa kaksi kivestä tehtailevat siittiöitä. Naisella syntyy yleensä vain yksi munasolu kuukaudessa, ja siksi tavallisesti kohdussa kasvaa yksi vauva kerrallaan. Jos yhdynnässä naisen kehoon tulee siittiöitä, ne aloittavat hurjan kilpajuoksun kohti kohtua, vauvan kotia. Jos juuri silloin on se päivä kuukaudesta, että naisen kehossa on odottamassa munasolu, se voi kohdata kaikkein nopeimman siittiösolun, joka ensimmäisenä ehtii munasolun luo. Jos munasolu hyväksyy sen, se ottaa siittiön sisäänsä, ja ne yhdistyvät. Tästä syntyy vauvan alku, joka kiinnittyy kohtuun ja alkaa pitää sitä kotinaan. Vauva viihtyy kohdussa monien kuukausien ajan ja kasvaa koko ajan. Vauva on saanut alkunsa puoleksi isästä ja puoleksi äidistä. Vauvalla on ominaisuuksia ja piirteitä kummastakin vanhemmastaan. Jokainen ihminen on saanut alkunsa siitä, kun kaikkein nopein siittiösolu on onnekseen löytänyt munasolun, päässyt voittajana maaliin ja munasolu on halunnut yhdistyä juuri sen siemenen kanssa!

Raskaus

Alussa vauvan alku on niin pieni, ettei sitä näe. Se alkaa heti kasvaa. Ihmiset ovat keksineet keinon katsoa kohdun sisään ultraäänilaitteen avulla. Ultraäänitutkimuksessa voi nähdä, miten vauva kasvaa ja voi kohdussa. Kohdussa elävää vauvaa kutsutaan sikiöksi. Sikiö ui lapsivedessä, oman pussin sisällä. Sikiö viihtyy kohdussa: se kasvaa, potkii, vilkuttaa, nikottelee, imee peukaloaan ja nukkuu. Se kuuntelee ääniä äidin kehosta ja ulkopuolelta, näkee joskus valoa vatsan läpi ja maistelee lapsiveden makuja. Vauva ei ole samassa paikassa, jonne ruoka menee, vaan kohdussa, ihan omassa kodissaan. Kohtuvauva viihtyy kohdussa noin yhdeksän kuukautta, 40 viikkoa, kolmen vuodenajan yli. Naisen vatsa kasvaa suureksi vauvan kasvaessa. Kuinka moni on nähnyt raskaana olevan naisen? Yhdeksän kuukauden kuluttua vauva syntyy vauvareiän kautta ulos, oman äidin ja isän hoidettavaksi.

Ehkäisy

Sekä mies että nainen voivat haluta olla oikein lähekkäin, rakastella ja olla yhdynnässä myös silloin, kun he eivät halua lasta. Silloin käytetään ehkäisyä, joka estää raskauden alkamisen. Ehkäisynä voidaan käyttää esimerkiksi kondomia. Kondomi on kuminen pussi, joka pannaan pippelin päälle. Siemenneste jää kondomiin, eikä pääse naisen sisälle. Nainen voi myös käyttää ehkäisypillereitä, mikä ehkäisee munasolun kehittymisen. Rakastelu, ehkäisy ja lapsien saaminen ovat miehen ja naisen yhteisiä asioita ja niistä päätetään yhdessä. Ne ovat rakkauteen ja hellyyteen liittyviä asioita, eikä niihin saa liittyä koskaan mitään kurjaa.

Homo- ja heteroseksuaalisuus

Tavallisinta on, että mies ja nainen rakastuvat ja rakastelevat, jolloin puhutaan heteroista. Jos kaksi miestä rakastavat toisiaan, heitä kutsutaan homoiksi. Se ei ole haukkumasana. Homot ovat toisilleen helliä ja voivat rakastellakin. Kahdesta miehen siemenestä ei kuitenkaan voi kasvaa vauvaa. Jos kaksi naista rakastaa toisiaan, heitä kutsutaan lesboiksi. Hekin voivat rakastella, mutta myöskään kahden naisen siemenestä ei voi kasvaa vauvaa.

lastenpsykiatri Raisa Cacciatore, Väestöliitto