Alkukeskusteluaiheita

Erilaisuus-tunnilla keskustellaan, minkä takia on monenaisia ihmisiä. Ovatko jotkut parempia kuin toiset? Pitääkö itseään yrittää muuttaa?

Minkä takia on monenlaisia ihmisiä?

Minkä ihmeen takia jokainen ihminen on erilainen kuin toinen? Yhtään yli kuudesta miljardista ei ole täsmälleen samanlaista, paitsi ehkä identtiset kaksoset. Millaisia erilaisia ihmisiä on olemassa? Onko se hyvä vai paha, että ihmiset ovat monenlaisia? Ainakin on helpompi muistaa, kuka kukin on ja tuntea toisensa, kun ollaan erinäköisiä. Pohditaan selvästi näkyviä eroja: ihonväri, rotu ja sukupuoli. Ulkomuodossa näkymättömiä, mutta käyttäytymisessä usein näkyviä eroja ovat kieli, tervehtimistavat (kuten kuuluuko kätellä, kumarrella vai hieroa neniä vastakkain) ja uskonto. Tummaihoinen voi olla erilainen täällä, mutta vaaleaihoinen olisi erilainen Afrikassa. Eroja ovat myös paino, pituus, kengännumero, silmien väri tai korvannipukan malli. On monenlaisia syntymämerkkejä, ja jopa sormenjälki on kaikilla erilainen. Luonto on halunnut olla hyvin huolellinen siinä, että todella eroamme jokainen toisistamme. Meidän on tarkoituskin olla erilaisia. Monenlaisuus on hyvä asia, se luo yksilöllisyyttä ja ainutlaatuisuutta.

Ovatko jotkut parempia kuin toiset?

Kaikki ovat erilaisia, mutta onko olemassa sellaisia ominaisuuksia, joista helposti haukutaan? Jos on kovin lyhyt tai erikoisen pitkä, ei sille voi mitään. Kovin hoikalla ihmisellä tai hyvin pyöreällä ihmisellä voi olla sellainen aineenvaihdunta, ettei hän voi tälle ominaisuudelleen mitään. Ketään ei saa kiusata. Ketään ei saa nimitellä rumaksi tai tyhmäksi. Kauneus on katsojan silmissä, ja lahjakkuuden suhteen on monta erityislajia. Jokaisella on oikeus olla sen näköinen kuin on ja ajatella asioista omalla tavallaan. Kaikilla on omat piirteensä ja osaamisensa, mutta myös heikommat kohdat tai taidot. Joku ei osaa laskea hyvin, mutta laulaa ihanasti. Jollakulla eivät jalat toimi hyvin ja hän tarvitsee pyörätuolia. Jonkun silmät eivät toimi hyvin ja hän tarvitsee silmälaseja. Jos haima ei toimi hyvin, tarvitaan insuliinia jne. Kehitysvammainen saattaa tarvita erilaista opetusta. Onneksi meillä on apukeinoja saatavilla! Vanhoina aikoina niin ei aina ollut. Me kaikki olemme saman arvoisia.

Pitääkö itseään yrittää muuttaa?

Miksi kaikkien pitäisi näyttää samalta kuin joku julkkis tai ihailtu ihminen? Entäpä jos viihtyykin ihan toisenlaisena. Eikö olisi hullua, jos linja-autonkuljettaja, kaupanmyyjä ja omat vanhemmat olisivat samalla tavalla pukeutuneita ja samannäköisiä? Voiko sairas tai vammainen olla taiteilija, nero tai valtion johtaja? Rajoittaako ihon väri tai sukupuoli näitä taitoja? Eivät sisäiset taidot, henkinen rikkaus ja vahvuus, huumorintaju, oikeudenmukaisuus ja muut mukavat piirteet riipu ulkoisista asioista. Kaikki ovat erilaisia, mutta saman arvoisia. Julkisuudessa ihannoidaan usein nuoria, kauniita tai puheliaita ihmisiä, heistä on niin paljon juttuja lehdissä ja televisiossa, että joskus alkaa tuntua, ettei tavallisen näköisiä ihmisiä olekaan. Omaa ulkonäköä muutetaan vaatteilla, meikeillä, kampauksella. Mitä tarkoittaa siisti ulkonäkö? Mitä ovat kauneusleikkaukset?

lastenpsykiatri Raisa Cacciatore, Väestöliitto