Fokus

Fokus

Tunnin tarkoituksena on oman ja toisten yksilöllisyyden ja ainutlaatuisuuden miettiminen ja tiedostaminen. Lapselle on tärkeää hahmottaa oma yksilöllisyys positiivisena asiana, joka koskettaa jokaista. Usein lapset asettavat toisilleen samanlaisuuden vaatimuksia, ellei näitä asenteita jo alussa pureta: on vain yhdenmerkkiset oikeat housut tai reppu. Tähän merkkitietoisuuteen mainokset pyrkivätkin. Muoti on yksi asia, joka joskus vaatii tasapäisyyttä. Lapset saattavat pistää toisiaan myös paremmuusjärjestykseen erilaisten ominaisuuksiensa kuten pituuden tai pyöreyden mukaan. Tämä ei lisää suvaitsevaisuutta.

Tunnilla lapsi saa tukea ymmärtääkseen, että maailmassa on lukematon määrä ihon ja silmien värejä, kulttuureja ja kieliä. Kaikki ovat yhtä arvokkaita sellaisenaan, heti vauvana ja vielä vanhuksena. Vammaisuus, paino tai ihonväri eivät saa johtaa kiusaamiseen. Lapselle on tärkeää hahmottaa oma paikkansa ihmisenä ja kulttuurissa. Lapsi nauttii saadessaan kuulla asioita, jotka määrittävät häntä ihmisenä: kuka olen, mistä tulen, miksi olen sellainen kuin olen!

Monet lapset kuvittelevat, että heillä on oikeus huomautella toistensa ulkonäköön liittyvistä asioista. Tällainen osoittelu voi olla hyvin loukkaavaa ja ahdistavaa, mutta voi olla, ettei huomauttelija tajua sitä. Lapselle on tärkeää osata käytöstavoista se, että on OK kehua julkisesti, mutta ei ole OK moittia julkisesti.

lastenpsykiatri Raisa Cacciatore, Väestöliitto