Loppuyhteenveto

Monenlaisia ihmisiä tarvitaan! Tarvitaan niitä, jotka haluavat nousta aamulla aikaisin ja paistaa lämmintä leipää aamupalapöytään tai tuovat päivän lehden postilaatikkoon. Tarvitaan heitä, jotka ajavat linja-autoreittejä, että päästään töihin ja kouluun. Tarvitaan sairaanhoitajia, jotka valvovat potilaan luona sairaalassa. Tarvitaan lentokoneen kuljettajaa, joka uskaltaa ottaa vastuulleen kokonaisen lentokoneen kuljettamisen taivaalle ja taas alas maahan.

Kaikki ihmiset ovat yhtä hyviä, tärkeitä ja arvokkaita. Meissä on paljon samanlaista, mutta myös paljon erilaista. Lapset sitä paitsi kasvavat, muuttuvat ja kehittyvät: tosi lyhyt voi isona kasvaa pitkäksi, pyöreästä voi tulla hoikka, hiljaisesta voi tulla TV-ohjelman juontaja, kömpelöstä huippu-urheilija. On mukavampaa huomata, mitä hyviä ja mukavia piirteitä toisissa on, kuin osoitella virheitä tai erilaisuutta. Ellei keksi jostakin ihmisestä mitään hyvää sanottavaa, kannattaa olla hiljaa.

Jokainen ihminen on laulun arvoinen, sanotaan laulussa, ja niin varmasti on. Jokainen on myös oman MINÄ, IHMINEN työkirjan arvoinen. Tehdään siitä oikein hieno! Jokaisen elämä ja hyvä mieli on yhtä tärkeä, yksilöllinen, ainoa laatuaan. Sinä itse olet maailman paras ja ainoa sinä itse! Vaikka joku olisi jossakin asiassa taitavampi, hän ei saa haukkua tai halveksia muita. Monenlaiset ihmiset ovat luokassakin rikkaus. Yksilöllisyys on arvokasta.

lastenpsykiatri Raisa Cacciatore, Väestöliitto