Tehtäviä

Tehtäviä

Tunnilla voi hyvin olla läsnä tai vierailla kouluterveydenhoitaja tai koululääkäri tai molemmat, ehkä myös koulupsykologi. Tai luokka voi piipahtaa heidän työtiloissaan tutustumiskäynnillä.

Käydään kuvamateriaalien avulla läpi murrosiän kehitystä. Lasta kiinnostavat etenkin sellaiset asiat, joita hän näkee ympärillään. Ei kaavakuvia tai yksityiskohtia sukupuolielimistä. Äänenmurros, pituuskasvu, karvoitus, lihasten ja rintojen kehitys kiinnostavat, ja niihin kannattaa käyttää aikaa. Varataan paljon aikaa keskustelulle.

Lapsen alapäälle yksityiskohtineen on hyvä olla aikuisesta luontevalta tuntuvat nimet. Nämä osat voidaan halutessa käydä ihan tarkkojen kuvien avulla läpi. On hyvä kertoa, että pimppiä, peppua ja pippeliä ei ole tapana kaivella tai kosketella muiden nähden, mutta omissa oloissaan niitä voi rauhassa tutkia ja koskettaa. Murrosiässä alapään puhtaus ja päivittäinen pesu kaikista poimuista on tärkeää. Siksi se on opeteltava tekemään ihan itse. Saippuaa ei kuitenkaan saa käyttää ollenkaan, koska alapäässä on niin herkkää ihoa, että sitä alkaa helposti kirvellä.

Tytön sukuelimet

Tytöstä voi kertoa, että heillä on pimppi, pimpin kieli ja pimpin huulet. Pimpin huulet suojaavat herkkiä osia pimpissä ja kasvavat murrosiässä isommiksi. Pimpissä on pissareikä ja vauvareikä eli emätin. Vauvareiästä menee pieni tie tytön kohtuun. Vauvareiästä alkaa tulla murrosiässä ohutta, valkeaa, läpinäkyvää tai kellertävää nestettä, valkovuotoa. Se kertoo, että hormonitoiminta on alkanut. Emättimen päässä vatsan sisällä tytöillä on vauvan koti eli kohtu. Sitten kun tyttö on kasvanut isoksi, siellä voi kasvaa oikea vauva. Vauvat viihtyvät vauvan kodissa tosi hyvin, niin hyvin, että ne ovat siellä kolmen vuodenajan yli. Kun vauva on kasvanut tarpeeksi, se syntyy vauvareiän kautta ulos oman äidin ja isän syliin. Kun tyttö saavuttaa sukukypsyyden, alkaa vauvan kodista tulla kuukautisverta kerran kuukaudessa. Pepussa kaikilla on kakkareikä.

Pojan sukuelimet

Pojilla on pippeli (eli penis tai siitin) ja pippelin päässä paksumpi pallukkakohta, terska, ja sen reunassa terskan ura, terskavako. Herkkää pippelin päätä suojaa ja peittää pippelin nahka, esinahka, ja pippelin alla näkyy sen jänne. Esinahka on usein aluksi ahdas tai kiinni pippelin päässä, niin ettei terskavakoa saa näkyviin. Esinahka kasvaa murrosiässä, ja sen pitäisi itsestään muuttua sellaiseksi, että se liikkuu terskavaon taakse. Joissakin kulttuureissa pieniltä poikavauvoilta leikataan esinahka pois. Pippelin päässä on pissareikä, josta myös siemenneste tulee. Siemennestettä tehtaillaan kiveksissä. Nämä siementehtaat tuntuvat pallukoina pussukoissa, kivespusseissa. Ne pystyisivät tekemään niin paljon siemeniä, että niillä saataisiin koko maapallo täyteen vauvoja, jos ne kaikki alkaisivat kasvaa. Ne eivät lopu ikinä. Kun siemennestettä alkaa tulla, poika on saavuttanut sukukypsyyden. Pepussa kaikilla on kakkareikä.

lastenpsykiatri Raisa Cacciatore, Väestöliitto