Alkukeskusteluaiheita

Oma keho -tunnilla keskustellaan siitä, millainen ihminen on ja millaisena ihminen syntyy. Puhutaan siitä, että oma keho on arvokas, ja mietitään, mitä on alastomuus.

Millainen ihminen on?

Ihminen puhuu, kävelee, ajattelee, nauraa, suunnittelee ja keksii asioita. Tunteeko joku oikein viisaan ihmisen? Mistä erottaa eläimen ja ihmisen? Puhuvatko ja ajattelevatko eläimet? Homo Sapiens = tietävä ihminen. Ihminen tietää olevansa olemassa. Ihmisellä on paljon tunteita. Onko eläimellä tunteita? Itkevätkö kaikki ihmiset joskus? Itkevätkö tai nauravatko eläimet? Kotkalla on parempi näkö kuin ihmisellä, ja kissat näkevät pimeässäkin. Lepakolla on kuulo, jolla voi nähdä. Ihmisen erikoisuus ovat kehittyneet aivot, ajattelu, järki ja tieto siitä, mikä on oikein, mikä väärin.

Millaisena ihminen syntyy?

Ihminen syntyy pienenä ja paljaana, usein huutavana. Huutavatko isot lapset kun on nälkä? Kun ihminen syntyy, hän on alaston. Kehoon kuuluu paljon erilaisia osia. Mietitään, mitä osia ihmisessä on – pää, vartalo, kädet, jalat, suu, silmät, nilkka, varvas, kynsi… Kaikilla on jokin tarkoitus ja tehtävä, kaikki ihmisen osat ovat tarpeellisia, hyviä ja arvokkaita. Kaikki ihmiset ovat erilaisia. Kahta samanlaista ihmistä ei ole. Toinen on pitempi, toinen tummempi, toisella on isommat jalat.

Oma keho on arvokas

Jokainen voi hoitaa omaa kehoaan. Jokaisen kannattaa suojata omaa kehoaan. Sitä ei voi vaihtaa kaverin kanssa tai palauttaa kauppaan. Tämä keho muuttuu ja kasvaa, mutta se säilyy ehkä sata vuotta. Omaa tai toisen kehoa ei saa satuttaa tai rikkoa. Kehon rakennusaineena on ruoka ja juoma. Ihminen tarvitsee ilmaa hengittämiseen. Liikkuminen muovaa kehoa terveeseen ja vahvaan suuntaan. Ruumiillisessa työssä voi vahvistua, mutta myös rasitusvammoja on olemassa. Ihminen rakentuu koko ajan yhä uudelleen niistä rakennusaineista, joita saa sisäänsä. Myrkkyjä ei kannata käyttää, sillä ne vahingoittavat arvokasta kehoa. Myrkkyä keholle ovat tupakka, huumeet, turhat lääkkeet ja liika alkoholi.

Mitä on alastomuus?

Ihminen syntyy alastomana. Missä alastomia ihmisiä näkee? Saunassa, kotona, uimahallissa. Maalauksissa kuvataan usein alastomia ihmisiä, samoin biologian kirjoissa. Kuumalla tekisi mieli riisua kaikki vaatteet pois! Missä on sopivaa olla alasti? Miksi vaatteita tarvitaan? Onko ihmisen kehossa jotakin pahaa, kun sitä pitää peittää? Ei, vaan uimapuvun alle piilotetaan kaikkein omimmat ja intiimeimmät kohdat, joihin kukaan ei saa koskea ilman sen ihmisen lupaa., jonka kehon osia ne ovat. Kaikilla osilla on hyvä tai tavallinen nimi, sitten on keksitty rumia nimiä tai kirosanoja. Niitä ei kuulu käyttää ihmisen kehosta.

lastenpsykiatri Raisa Cacciatore, Väestöliitto