Alkukeskusteluaiheita
Roolit-tunnilla keskustellaan siitä, mitä tarkoittaa sukupuoli, erilainen keho, ammatinvalinta, työ ja tehtävät, ominaisuudet ja sopivuussäännöt.
Mitä tarkoittaa sukupuoli?
Montako erilaista sukupuolta on olemassa? Onko eläimissä ja kasveissa tyttöjä ja poikia? Mitä tarkoittavat koiras ja naaras? Mitä hyvää ja mitä huonoa siinä on, että on erilaisia sukupuolia? Mitä eroa eri sukupuolilla on? Onko jompikumpi sukupuoli parempi kuin toinen? Yleensä ihmiset ovat ihan tyytyväisiä juuri siihen sukupuoleen, johon on syntynyt. Todetaan, että on oikein hyvä asia olla tyttö tai poika.
Erilainen keho
Eri sukupuolilla on erilainen ruumiinrakenne. Miehillä on yleensä lihaksikkaampi, vahvempi ja painavampi ruumiinrakenne ja enemmän voimia. Miehen luonne voi olla ärhäkämpi ja hänellä voi olla enemmän kilpailuhalua. Taistelutahtoa ja lihaksia tarvittiin silloin, kun elettiin luonnossa, ja miehen täytyi saalistaa ja pystyä suojelemaan perhettään. Silloin piti olla rohkeutta, jota nykypäivänä ei niin paljon tarvita. Lisääntymiseen tarvitaan mies ja nainen, mutta raskaus, synnytys ja imetys tapahtuvat kokonaan naisen kehossa. Siksi naisen keho on enemmän rakentunut näitä tehtäviä varten: rinnat ovat kookkaammat ja lantio on leveä ja sopii synnytykseen. Naisen kehossa on enemmän rasvaa, jotta imetykseen riittäisi ravintoa silloinkin, kun ruokaa ei ole riittävästi. Naisen luonteessa on enemmän hoivaavia piirteitä. Mitään ominaisuuksia luonteessa tai käytöksessä ei voida yleistää niin, että se koskisi kaikkia miehiä tai kaikkia naisia. Yksilöllisyys on tärkeämpi asia kuin sukupuoli. On olemassa kaikenlaisia miehiä ja naisia. Kaikenlaisia erilaisia ihmisiä tarvitaan.
Ammatinvalinta, työ ja tehtävät
Voivatko mies ja nainen tehdä samoja töitä? Pärjääkö jompikumpi jossakin työssä paremmin kuin toinen? Sekä mies että nainen voivat osata ja pärjätä ja olla hyviä kaikissa töissä. Mitkä ovat tavallisia tyttöjen ja poikien leikkejä ja harrastuksia ja mitkä harvinaisia? Vahvoja, viisaita tai taitavia on kummassakin sukupuolessa. Mitä työtä jompikumpi ei voisi tehdä? Toiset ihmiset innostuvat erilaisista töistä kuin toiset: jotkut haluavat puuhata enemmän koneiden kanssa ja jotkut ihmisten kanssa. Kiinnostus ei riipu sukupuolesta. Jokainen saa opetella ja tehdä mitä työtä haluaa. Onko kotona olemassa äidin, isän tai lasten töitä? Mitkä työt kuuluu kotona jokaisen tehdä itse?
Ominaisuudet
Onko tytöissä ja pojissa eroa? Kummat kujeilevat enemmän? Kummat metelöivät, sotkevat tai siivoavat enemmän? Eikö kukaan muista sellaista kertaa jolloin tytöt/pojat olisivat metelöineet enemmän? Eikö tyttö/poika voi yhtä hyvin olla sellainen? Kummalla on hauskempaa, tytöillä vai pojilla? Kummat ovat hassumpia, kiltimpiä, rikkaampia, kauniimpia tai terveempiä? Kumpi voi olla tyhmempi, itsevarmempi, tunteellisempi, kärsivällisempi tai itsenäisempi? Miksi?
Sopivuussäännöt
Liittyykö käyttäytymiseen sellaisia sääntöjä, jotka sopivat pojille mutta eivät tytöille tai päinvastoin? Onko jokin asia sallittua tai kiellettyä vain toisille? Miksi? Onko jonkun velvollisuus ansaita rahaa tai siivota enemmän kuin toisen? Miksi? Eikö kumpikin osaa tehdä tai pysty tekemään samoja asioita? Onko joitakin paikkoja, jonne vain toisen sukupuolen on sopivaa mennä? Onko paikkoja, joihin on toiselta sukupuolelta pääsy kielletty? Esimerkiksi julkiset vessat, saunat ja pukuhuoneet ovat erikseen naisille ja miehille. Onko hameen käyttö sopivampaa tytöille kuin pojille? Entä housujen? Miten on meikkaamisen laita? Onko pojille sopivampaa pelata jalkapalloa kuin hyppiä hyppynarua? Entä jos pitää enemmän hyppynarulla hyppimisestä? Onko tytölle sopivampaa kerätä kiiltokuvia kuin jääkiekkokortteja? Entä jos pitää enemmän jääkiekkoilijoista? Ovatko jotkut värit vaatteissa sopivampia tytölle kuin pojalle? Saako olla erilainen?
lastenpsykiatri Raisa Cacciatore, Väestöliitto