Kokemuksia ja ajatuksia

Tyttöjä ja poikia huvittaa tässä iässä pohtia ja kilpaillakin siitä, kummat ovat parempia tai taitavampia. Siksi on tärkeää, että tämä aihe otetaan keskusteltavaksi, pohditaan avoimesti ja perusteellisesti ja yhteistuumin tullaan siihen tulokseen, ettei eroja juuri ole.

Lapsia kiinnostaa lapsen rooli perheessä. Lapset luettelevat tehtäviään: läksyjen lukeminen, oman huoneen siivoaminen, ruokatapojen oppiminen, pienemmistä sisaruksista huolehtiminen, pöydän kattaminen, astioiden laittaminen tiskikoneeseen.

Lapsia kiinnostavat lukuisat pienet sukupuolten erot: viikset, meikkaaminen, parta, kengännumero, kasvonpiirteet. Joku tietää, että naisellakin voi olla viikset ja miehellä pitkä tukka. Naisesta sanotaan kaunis, voiko miehestä sanoa niin? Entä komea?

Halutessaan voi lähestyä asiaa myös toisten kulttuurien kautta, joissa voi olla hyvin suuret erot miehelle ja naiselle sopivassa käytöksessä. Voi myös olla, että tulee esille muslimien kulttuuri hunnuttaa nainen. Voidaan pohtia sopivuussääntöjä ja kerrata ihmiskehon intiimit paikat, joita ei saa näyttää ja julkiset paikat, joita saa näyttää.

lastenpsykiatri Raisa Cacciatore, Väestöliitto