Alkukeskusteluaiheita

Terveys-tunnilla keskustellaan terveydentilasta, terveyteen vaikuttamisesta ja mielenterveydestä.

Terveyden tila

Terveys tarkoittaa sitä, että on hyvä olla. Terveyttä voi hoitaa, pilata tai edistää. Olet ainutlaatuinen ja tärkeä. Keho, joka sinulla on, muuttuu ja kasvaa koko ajan, eikä kukaan tiedä, millainen on lopputulos. Silmien ja tukankin väri voi muuttua jonkin verran. Tulee sairauksia ja niistä parantuu. Voi myös tulla pysyviä sairauksia, joiden kanssa on vain opittava elämään. Voi tulla loukkaantumisia, haavoja, luun murtumia. Omaa kehoaan ei saisi satuttaa eikä pilata millään tavalla. Täytyy hoitaa itseään ja levätä ja nauttia. Jos joku on vammainen, hän voi silti olla terve: ei ole flunssaa tai päänsärkyä. Jos jollakulla on pysyvä sairaus, kuten diabetes tai astma, se voidaan lääkitä niin, että ihminen on muuten ihan terve. Myös mieli voi olla terve, ja silloin on hyvä olla ja joskus aina naurattaa ja innostuu. Mielen terveyttäkin voi hoitaa. Itsellensä täytyy olla kiltti ja ystävällinen. Omaa kehoa ja mieltä on kohdeltava arvostavasti. Täytyy aina joskus sanoa itselle: ”Olen hyvä!”, ”Olen arvokas ja tärkeä!”

Terveyteen vaikuttaminen

Tämän päivän teot vaikuttavat huomiseen. Jokainen voi itse vaikuttaa omaan terveyteensä. Omaa terveyttä voi yrittää säilyttää ja suojata esimerkiksi nukkumalla riittävästi, pesemällä hampaansa ja varomalla vaarallisia asioita. Omaa terveyttä voi yrittää edistää esimerkiksi syömällä terveellisesti ja liikkumalla. Oman mielen terveyttä voi hoitaa niin, että yrittää ajatella ja sanoa hyviä asioita. Että hakeutuu sellaisten ihmisten luo, joiden kanssa tulee hyvä olo. Ei anna kenenkään kiusata, vaan hakee apua aikuisilta. Itse yrittää olla kiusaamatta, haukkumatta ja satuttamatta ketään. Tekee asiat rehellisesti ja yrittää parhaansa; hyvä omatunto antaa rauhallisen olon. Jos on huolissaan tai surullinen jostakin, kertoo siitä ystävälle tai aikuiselle, joka lohduttaa tai neuvoo. Millä tavalla omaa terveyttään voi vahingoittaa? Se ei ole järkevää, koska ihmisellä on vain yksi keho: sitä ei voi vaihtaa uuteen tai viedä takaisin kauppaan ja vaatia rahoja takaisin!

Mielenterveys

Kaikkia ihmisiä yhdistää halu elää onnellisena. Millä keinoilla itseä ja muita voisi tehdä onnellisiksi? Kohteliaat tavat, toisten kuunteleminen ja ystävällisyys auttavat. Se, että ottaa uusia kavereita joukkoon mukaan. Kaikki tarvitsevat läheisiä, tuttuja ja turvallisia ihmisiä ympärilleen. Se tarkoittaa omaa perhettä ja ystäviä. Me ihmiset tarvitsemme toisiamme, yksin ei ole hyvä olla pitkään. Siksi kannattaa pitää omista ystävistä hyvää huolta ja olla luotettava ja reilu. On julmaa kieltää jotakuta tulemasta mukaan leikkiin – ketään ei saa jättää ulkopuolelle.

Ystävyys on aina itse ansaittava, ystäviä ei osteta kaupasta tai lahjota karkin avulla kaveriksi. Jos tekee pieniä palveluksia, puhuu kohteliaasti ja on rehellinen, on helpompi saada ystävällisyyttä ja ystäviä. Ystävästä ei pidä puhua toisille pahaa. Myös nauru edistää mielenterveyttä. Millainen vitsi naurattaa?

lastenpsykiatri Raisa Cacciatore, Väestöliitto