Tehtäviä

Tehtäviä

Laaditaan terveystekojen lista yhteisesti, aivoriihenä. Lapsi kirjoittaa tai piirtää sen työkirjaansa (tai opettaja kirjoittaa keskustelun mukaan ja monistaa kaikille). Kaikki ehdotukset hyväksytään listaan, opettaja muotoilee sanat niin, että aihe on terveyttä edistävä. Seuraavissa kappaleissa on esimerkkejä siitä, mitä lista voi sisältää.

Liikunta ja lepo

Liikun usein, kävelen, juoksen, pyöräilen, uin, käytän portaita. Raikas ulkoilma tekee hyvää koko keholle ja mielelle. Terveellinen ja riittävä ruoka ja säännöllinen liikunta auttavat pitämään painon sopivana ja kasvun ja kehityksen hyvänä.

Menen ajoissa nukkumaan. Lapset tarvitsevat unta kymmenen tuntia yössä. Jos nukkuu tarpeeksi, ei päivällä ole väsynyt, ärtynyt ja paha mieli. Unen aikana lapsi kasvaa, ja päivällä opitut asiat painuvat yöllä talteen pysyvämpään muistiin.

Ravinto

Syön terveellistä, monipuolista ja värikästä ruokaa, en paljon rasvaa tai suolaa. Vihannekset, marjat, hedelmät ja tumma leipä ovat tärkeitä. Myös maitoa, lihaa ja kalaa kannattaa syödä, että luut ja lihakset vahvistuisivat. Rasvaakin tarvitaan vähän, siinä on monia välttämättömiä vitamiineja.
En rupea itsekseni laihduttamaan, vaan jos harkitsen sellaista, teen sen vanhempien avulla tai kysyn terveydenhoitajalta neuvoja. Jos kasvava lapsi laihduttaa turhaan tai liikaa, se voi haitata kasvua. Monet lapset muuttuvat vähän pyöreiksi ennen pituuskasvupyrähdystä ja laihtuvat sitten. Maailmassa myös kuuluu olla sekä pyöreitä ja pehmeitä että hoikkia ja kulmikkaita ihmisiä. Molemmat ovat kauniita.

Hygienia

Pidän huolta puhtaudesta: harjaan hampaat aamuin ja illoin ja pesen kädet ennen ruokaa. Pesen itse omat yksityiset paikkani: pepun ja pimpin tai pippelin. Murrosiässä on tärkeää käydä joka päivä suihkussa.

Liikenne

Liikenteessä olen tosi varovainen. Lapsi ei aina kuule auton tuloa, vaan täytyy katsoa ja kulkea aivan tien reunassa. Lapsi ei voi olla vahvempi tai nopeampi kuin auto. Käytän aina kypärää, kun ajan pyörällä ja turvavyötä autossa lyhyilläkin matkoilla. Kolari tai kaatuminen voi aivan yhtä hyvin sattua lyhyellä kuin pitkälläkin matkalla.

Varon vaarallisissa paikoissa, en ole uhkarohkea, enkä kenenkään yllytyksestä yritä todistaa rohkeuttani. Yllytyshullu satuttaa itsensä helposti. Jos tekee älyttömyyksiä, todistaa olevansa typerä, ei rohkea. Vahinko voi sattua ja aiheuttaa pysyviä vammoja koko elämän ajaksi.

Alkoholi, tupakka ja huumeet

Lapsen keho ei kestä alkoholia. Aikuisenakaan en juo alkoholia paljon. Jos juo liikaa alkoholia, se tekee myrkytyksen, voi tulla vihaiseksi tai menee taju, kaatuu ja satuttaa itsensä tai oksentaa ja tukehtuu. Alkoholi aiheuttaa riippuvuutta. Alkoholi on vahva liuotinaine ja puhdistusaine, ja se voi tuhota ihmisen sisäelimet. En tupakoi, sillä tupakka on myrkkyä keuhkoille, verisuonille ja sydämelle ja siitä tulee riippuvaiseksi. Tupakoiminen ei ole tyylikästä vaan tyhmää, typerän näköistä ja kallista.
En koskaan kokeile huumeita tai mitään lääkkeitä, joita joku tarjoaa, vaan pysyn raittiina oman järjen ja tahdon avulla, päättäväisesti, koska se vaatii rohkeutta ja tyyliä!

Mielenterveys

Pidän mieleni mahdollisimman iloisena. Mielen terveys edistää kaikkea muutakin terveyttä. Olen ystävällinen muille ja koetan sanoa heille ystävällisiä sanoja enkä puhu rumasti. En nolaa tai arvostele ketään. Sanon ääneen aina, jos on jotakin kehumista.

Olen kohtelias ja käyttäydyn hyvin, niin kaikilla on hyvä olla. Muistan usein sanoa maailman tärkeimmät sanat: ”Anteeksi”, ”Kiitos”, ”Ole hyvä”, ”Päivää” ja ”Näkemiin”.

Vapaa-aikanani teen mukavia asioita, lepään ja tapaan ystäviä. Kirjojen lukeminen, askartelu, urheilu, tanssi ja musiikin harrastaminen ovat kaikki hyviä tapoja käyttää vapaa-aikaa. En katso televisiota useita tunteja, vaan valitsen ne ohjelmat, mitä haluan katsoa. En pelaa tietokonepelejä tai elektronisia pelejä useita tunteja kerrallaan. Jos minulla on läksyjä, varaan ajoissa niiden tekemiseen aikaa.

lastenpsykiatri Raisa Cacciatore, Väestöliitto