Alkukeskusteluaiheita

Tunteet-tunnilla keskustellaan siitä, miksi ihmisellä on tunteet. Tunteen ja tuntoaistin ero, vaikeat tunteet, ihanat tunteet ja erilaisia tykkäämisiä.

Miksi ihmisillä on tunteet?

Ihmisellä on satoja erilaisia tunteita. Tunteita oppii tunnistamaan koko ajan lisää. Missä tunteet tuntuvat? Tunteet saavat meidät itkemään, nauramaan, halaamaan. Surullinen tarina saa koko olon surulliseksi, vaikka samalla on hyvä tunne siitä, että se on vain satua. Joskus pelottaa pimeä tai kauhuelokuva. Jotkut tunteet voivat auttaa pysymään hengissä: kun pelottaa, ei mene liian jyrkkään paikkaan tai auton alle. Pelkoa ei tarvitse hävetä, sillä se on usein viisautta. Tunteet ovat kuin energiaa, joka helposti johtaa tekoihin: vihaisena suuttuu ja tekee mieli lyödä, peloissaan tekee mieli juosta pakoon. Silti on järjellä ensin mietittävä, mitä kannattaa tehdä. Onko eläimillä tunteita? Koira tuntee kiintymystä ja kiintyy isäntäänsä. Koira osaa pelätä myös. Vauvakin tuntee yksinäisyyttä, nälkää, pelästyy, nauraa kun on hauskaa.

Tunteiden tajuaminen ei ole aina helppoa, koska tunteita voi olla monta päällekkäin. Jos kohtaa roiston, voi kokea vihaa ja pelkoa yhtä aikaa. Jos voittaa kilpailun, voi samaan aikaan tuntea riemua voitosta ja sääliä häviäjiä kohtaan. Jos taas häviää, voi olla paitsi pettynyt myös huojentunut siitä, ettei tarvitse osallistua jatkokilpailuun.

Tunteen ja tuntoaistin ero

Koskettaessaan jotakin ihminen tuntee, onko pinta karhea tai pehmeä, kuuma tai kylmä. Silloin on kyse tuntoaistista, joka tuntuu yhdessä kohtaa kehoa ja johtuu tapahtumasta, joka kaikista tuntuu samalta, karhealta tai kuumalta. Tunne on ihmisen sisällä, eikä aina johdu tapahtumasta. Kipu tuntuu kipuaistin kautta eikä ole tunne, mutta siitä tulee paha mieli ja paha mieli on tunne. Läheisyyden ja kosketuksen kaipuu on tunne. Mutta kun tuntee, että joku koskettaa, se on tuntoaistia. Siitä voi kuitenkin tulla tunne, hyvä olo tai paha mieli, kosketuksesta riippuen. Jotkut tunteet ovat ihania, jotkut vaikeita kestää. Tunteet ovat kaikki todellisia ja ihan normaaleja. Aina niiden kanssa ei ole helppo oppia pärjäämään. Onneksi ihmisellä on järki. Järjen avulla ihminen voi päättää, mitä tekee tunteittensa kanssa. Tunteita ei tarvitse kieltää, tunteet saa tuntea, mutta kaikkea, mitä tulee mieleen, ei voi tehdä.

Hyvät tunteet saavat meidät tekemään hyviä asioita: silittämään, halaamaan tai nauramaan tarttuvaa naurua. Toiset ovat mielissään, kun teemme sellaisia tekoja. Vaikeat tai kamalat tunteet saavat meidät helposti tekemään kurjia asioita. Täytyy oppia kestämään se tunne, sillä silti ei saa tehdä pahaa! Mikä on kamalin tunne? Pelko, yksinäisyys, viha?

Kateus voi tuntua pahalta, kun jollakin on jotakin, minkä itse tosi kovasti haluaisi saada! Mitä silloin voi tulla mieleen tehdä, kun oikein kadehtii jotakin tavaraa? Tekee mieli rikkoa se tai sanoa, että se on ihan huono tai leuhkia, että itsellä on parempi, tai ainakin varmasti saa pian paremman? Miten kateuden kanssa voi pärjätä? Voisi sanoa: ”Saanko minä pitää vähän tuota kädessä!” Voi myös olla iloinen siitä, että kaverilla on jotakin kivaa. Tai voi huokaista rehellisesti: ”Olisipa minullakin tuollainen!” Ei saa rikkoa eikä varastaa, vaikka tulisi sellainen tunne, että tuo kuuluisi oikeastaan minulle, minä olisin ansainnut tuollaisen paremmin!

Miltä häpeä tuntuu? Alkaa ehkä punastua. Tekee mieli peittää kasvot ja kadota, melkein vajota maan alle! Haluaisi peruuttaa kaiken niin, ettei sitä olisi tapahtunut, mikä hävettää. Mutta se on mahdotonta. Täytyy vain hyväksyä se, että mitä on tapahtunut, on tapahtunut. Voi pyytää anteeksi, jos on tehnyt väärin ja korjata sen minkä voi. Miltä anteeksipyytäminen tuntuu? Onko se helppoa?
Miltä pelko tuntuu? Mitä kaikkea voi pelätä? Miten pelon voi voittaa?

Erilaisia tykkäämisiä

Miltä tuntuu, jos oikein kovasti tykkää jostakin ihmisestä? Tai jos on rakastunut? Tulee hyvä mieli, kun ajattelee sitä ihmistä. Häntä kaipaa ja hänen lähellään haluaa olla. Tekee mieli ajatella häntä paljon, heti aamulla, usein päivällä ja viimeisenä illalla. Se ihminen tuntuu ihan täydelliseltä kaikin tavoin. Ja itsekin tuntee olevansa jotenkin parempi, kun on rakastunut. Lapsetkin rakastavat ja tykkäävät monista asioista. Lapset rakastavat äitiä, isää, siskoja ja veljiä. Joillakin on lemmikkieläin ja he rakastavat sitä. Omista ystävistään voi tykätä tosi paljon! Mummia ja vaaria voi rakastaa myös. Kuluuko rakkaus rakastamalla? Ei kulu, vaan sitä riittää vaikka kuinka paljon. Jos jollakulla on viisi tai seitsemän lasta, hän voi rakastaa kaikkia yhtä paljon. Jos tykkää jostakusta, hänelle on usein erikoisen kiltti. Silloin tekee ihmiselle rakkauden tekoja, on ystävällinen ja kohtelias, lohduttaa ja rohkaisee. Rakastavaiset joskus sanovat, että he voisivat hakea vaikka kuun taivaalta omalle rakkaalleen. Rakkaudesta ja tunteista on kirjoitettu paljon runoja, sävelletty lauluja ja tehty kaikenlaista taidetta.

lastenpsykiatri Raisa Cacciatore, Väestöliitto