Kokemuksia ja ajatuksia

Lapset osaavat yleensä luetella paljon tunteita, ja he tietävät, että eläimilläkin on tunteita. Monien mielestä myös kasveilla on tunteet. Kysymykseen, mitä tarkoittaa rakastuminen, vastattiin: ”Sitä, että tykkää paljon toisesta!”, ”Sitä, että menee naimisiin!” ja ”Se tuntuu hyvältä”.

Pohdittiin, voiko ihastua sellaiseen ihmiseen, jota ei oikeasti tunne? Vaikka johonkin julkkikseen tai laulajaan. Lapsilla on paljon aikuisia, joita he ihailevat. Jollakulla on jonkun kuva oman huoneen seinällä. Voiko mies rakastaa miestä? Voi, voi vaikka mennä avioliittoon ja asua aina yhdessä. Myös nainen voi rakastaa toista naista, niin että valitsee hänet elämänkumppanikseen. Rakkaus on aina hyvä, hyvää itselle ja toiselle tekevä tunne.

Kaikista rakkauksista ei tarvitse ollenkaan kertoa kaikille, niin kuin ei kaikista tunteistaankaan. Kukaan ei voi nähdä, mikä tunne sinun sisälläsi on, ellei sitä näytä ilmeillä. Miltä näyttää vihainen ihminen? Entäs iloinen? Tämä leikki huvittaa lapsia paljon.

Jotkut paljastavat salaisen ystävänsä heti, mutta monista on hauskaa olla salamyhkäinen. Lapset voivat vaikkapa auttaa salaista ystäväänsä ja olla erityisen kilttejä, lainata asioita ja auttaa, jos toinen ei ymmärrä. Mutta ei kuitenkaan liian selvästi. Loppuviikosta katsotaan onko arvattu oikein!

Kotiläksyn tarkoituksena on viedä tunteista puhumisen malli myös kotiin. Kaikissa kodeissa ei puhuta tunteista, joissakin ei juuri edes näytetä niitä. Positiivisten tunteiden näyttäminen ja niistä puhuminen on tärkeä taito, joka on helpompi oppia, jos kotonakin tunteista voi puhua.

lastenpsykiatri Raisa Cacciatore, Väestöliitto