Loppuyhteenveto

Tykkääminen ja rakastaminen ovat ihania tunteita, koska niistä tulee hyvä olo ja ne innostavat tekemään hyviä tekoja. Tykkäämisen kohteet ovat eri ihmisillä erilaisia. Myös ihmiset rakastuvat erilaisiin ihmisiin. Siksi on tärkeää, että on olemassa kaikenlaisia ihmisiä. Kaikissa ihmisissä on viehätysvoimaa. Jokaiseen ihmiseen elämän aikana rakastuu moni. Kaikenikäiset ja kaikenkokoiset osaavat rakastua: vauvat rakastavat, samoin lapset, nuoret, aikuiset ja vanhat ihmiset. Rakkaus on oikein tärkeää, samoin ystävyys. Ystävät ovat hyvin tärkeitä olemassa, niin salaiset kuin ihan oikeat ja läheiset.

Myös kurjat tunteet ovat kaikilla olemassa, ja niiden kanssa voi oppia pärjäämään. Jokainen päättää itse omalla järjellään, lyökö vai ei, silloin kun suuttuu. Vaikka olisi kuinka vihainen, ei saa rikkoa mitään eikä satuttaa ketään.

Elämä olisi ihan tylsää ja konemaista ilman tunteita. Etenkin onnen tunteet ja ystävyyden ja rakastamisen tunteet ovat ihania! Sellaisten ihmisten lähellä on kiva olla, joiden kanssa tulee itselle hyviä tunteita. Koetetaan tehdä elämässä niin, että itsellä ja kaikilla muillakin olisi hyviä tunteita. Ja jos huomataan, että jollakin on paha mieli, otetaan hänet mukaan leikkeihin ja lohdutetaan. Sillä tavalla kaikilla on mukavaa ja turvallista olla.

lastenpsykiatri Raisa Cacciatore, Väestöliitto