Tehtäviä

Tehtäviä

Piirretään työkirjan sivulle kuvia asioista, joista pitää. Jokainen saa keksiä itse omat juttunsa. Voi piirtää harrastuksen, lempilaulun tai minkä tahansa sellaisen, mistä pitää ja mistä saa iloa. Maalataan erilaisia tunteita, kuten rakkaus, viha, kateus ja ilo.

Katsotaan Seksuaalisuuden portaista viisi ensimmäistä porrasta ja keskustellaan niistä.

Luetaan tai keksitään runoja, jotka kertovat tunteista, tai kuunnellaan rakkauslauluja.

Piirretään tunteiden puu omaan työkirjaan tai ryhmätyönä. Tunteiden puussa on paljon lehtiä. Lehtiä kiinnitetään puun runkoon niin monta, kuin keksii erilaisia tunteita. Kaikki lehdet ovat kiinni oksissa ja rungossa. Runko on järki, joka päättää mitä lehdille tapahtuu, mitä niillä tehdään. Lehdet eivät itsekseen voi lähteä pomppimaan maailmalle. Voidaan yrittää kuvailla eri tunteita: surullinen, pettynyt, loukkaantunut, kateellinen, huolestunut. Tai se, että on kivaa, voi tarkoittaa, että on iloinen, tyytyväinen, helpottunut, innostunut, ylpeä, riemastunut.

Leikitään Salainen ystävä -leikkiä. Ensin tehdään kasa lappuja, joissa on piiloon taitettuna kaikkien luokkalaisten nimet, opettajankin. Jokainen saa vuorollaan nostaa yhden lapun, jossa on juuri hänen salaisen ystävänsä nimi. Koko viikon ajan tulee olla erityisen kiltti omalle salaiselle ystävälleen, ei kuitenkaan liian selvästi. Viikon lopussa arvaillaan, kuka on oma salainen ystävä.

Kirjoitetaan tai piirretään työkirjaan mahdollisimman monta hyvää tapaa selviytyä pahasta mielestä tai vihanpuuskasta. Hyvä tapa on sellainen, jossa mitään ei mene rikki eikä kukaan vahingoitu. Voi esimerkiksi juosta niin pitkään, että melkein läkähtyy, kuunnella lempimusiikkia peiton alla, hyppiä tasajalkaa, ottaa niin kovat löylyt kuin kestää, kirkua tyynyyn, halata pehmolelua, itkeä ja karjua yksin kotona, kertoa tunteestaan ystävälle, käpertyä aikuisen syliin saamaan lohtua.

Lehdistä voi etsiä kasvoja, joista kuvastuu monenlaisia tunteita. Kuvat voi liimata luokan yhteiseksi julisteeksi seinälle ja nimetä tunteet.

Tunteiden ilmaiseminen näyttelemällä, koko keholla. Toiset arvaavat, mikä tunne on kyseessä. Luokka voi jakautua kahteen joukkueeseen, yksi joukkueesta näyttelee ja muut arvaavat.

lastenpsykiatri Raisa Cacciatore, Väestöliitto