Se ei käy!

Kappaleessa Vilttitossu herää yöllä vatsakipuun, ja hakiessaan juotavaa hän kuulee katkelman isän ja äidin keskustelusta. He puhuvat Heinähatun luokan onkiretkestä, josta ei ole tarkoitus puhua Vilttitossulle mitään, jottei hän pahoittaisi mieltään. Kun Vilttitossu kuulee keskustelun, hänen suupielensä käntyvät alaspäin. Päättäväisesti hän tokaisee: "se ei käy!" Sen jälkeen hän palaa omaan huoneeseensa ja alkaa suunnitella juonia.

U- ja s-äänteiden kuulemista ja lukemista harjoitellaan sanalaatikon sanojen avulla. Tekstikirjan kuvasta löytyy sanalaatikon sanat, jotta oppilaat voivat esimerkiksi pareittain lukea ja etsiä kuvasta vastaavat sanat. Ne, jotka eivät vielä lue, voivat etsiä suoraan kuvasta harjoiteltavilla äänteillä alkavia sanoja. Sanasalaatti-tehtävässä kerrataan ja opitaan lelujen nimiä.

Kappaleen aihetta voidaan omakohtaistaa pohtimalla, mitä oppilaat itse ajattelisivat vastaavassa tilanteessa. Lisäksi oppilaat voivat yhdessä pohtia, kuinka tarina saattaisi jatkua. Kuinka Vilttitossu esimerkiksi voisi estää Heinähatua pääsemästä onkiretkelle?