Nyt mä lähden

Tässä jaksossa käsitellään erilaisuutta ja eri kulttuureja: tutustutaan elämään Suomessa ja muissa maissa. Pitempi tekstilainaus on otettu Sinikka ja Tiina Nopolan kirjasta Simo ja Sonia eli kadonnut Kerala. Kirjan päähenkilöistä toinen on intialainen tyttö ja toinen suomalainen poika. Kirja tuo elävästi esille molempien kulttuurien värejä, tuoksuja, ääniä ja makuja.

Teksti antaa varmasti hyvän samastumiskohteen, sillä useat kirjan käyttäjistä ovat eläneet kahden kulttuurin välissä – ja aloittaneet uuden elämän Sonian tapaan Suomessa. (Tämä juonenkäänne tosin selviää vasta, kun tutustutaan koko teokseen.) Jaksossa tulee myös hyödyllistä matkustamiseen liittyvää sanastoa.

Tässä jaksossa jatketaan lauseiden tutkimista ja tutustutaan kysymyslauseisiin. Oppilaiden kanssa tutkitaan kahta eri tapaa, joiden avulla kysymyslause voidaan muodostaa, ja harjoitellaan kysymysmerkin tekemistä ja omien kysymyslauseiden tuottamista. Oppilaat pääsevät myös tuottamaan omia pieniä tekstejä.

Samalla tutustutaan tarkemmin kertomuksen juoneen ja siihen, kuka kertoo tarinaa, eli kertojaan. Lukustrategioiden avulla katsotaan kaunokirjallista tekstiä vähän yksityiskohtaisemmin. (Lukustrategioiden perusasiat tulivat selitetyiksi viime jaksossa.)

Vain Kielikarhu-oppikirjasarjan käyttöön Nyt mä lähden