Raketti

Kappaleessa Urpo ja Turpo ovat siirtyneet lukemaan yhdessä avaruuskirjaa. Pian Turpo ehdottaa, että he alkaisivat leikkiä avaruusmiestä, mutta Urpo haluaisi vain katsella tähtiä ja istua rauhassa iltateellä. Turpo saa Urpon kuitenkin houkuteltua mukaansa ehdottamalla kuukakun leipomista.

Keittiössä karhut huomaavat kahvinkeittimen, joka heistä näyttää ihan valmiilta avaruusraketilta. He alkavat leikkiä avarrusraketilla ja Turpo pukeutuu äidin keittiökäsineeseen, joka toimii hänen avaruuspukunaan. Lopulta Turpo ryömii kahvinkeittimeen ja urpo käynnistää “avaruusraketin”.

Raketin pohja alkoi kuitenkin kuumeta. Onneksi äiti saapuu keittiöön ja huomaa vaarallisen tilanteen ajoissa. Hän huuhtelee Turpo-karhun takamuksen kylmälä vedellä ja antaa Pojalle mehukannun, joka olisi turvallisempi avaruusraketti.

Kappale koostuu
1. tekstikirjan tietotekstistä ja Riston ja Kielikarhun lyhyestä avaruusaiheisesta dialogista.
2. sanalaatikon sanoista, joita vielä lukemaan opettelevat voivat lukea tekstin kuuntelun jälkeen sellaisenaan ja jo pidemmälle ehtineet lukijat voivat lukea ja etsiä samat sanat tekstistä. Kaikki voivat pohtia, kuinka sanat liittyivät kappaleen tekstiin. Lisäksi sanoja voidaan ryhmitellä eri tavoin, niillä voi leikkiä erilaisia sanaleikkejä, kuten sanan selitystä tai esittää sanoja ja antaa muiden arvata, mitä sanaa tarkoitetaan.

Sanasalaatti-tehtävässä kootaan ja nimetään avaruus.

Kappaleessa kuunnellaan ja tutustutaan myös suomen kielen harvinaisempiin äänteisiin (g- ja q-äänteet) ja niiden kirjoittamiseen.

Aiheeseen saadaan lisää omakohtaisuutta herättämällä keskustelua oppilaiden kokemuksista, millaisia leikkejä he ovat leikkineet kotoa löytyvillä esineillä ja onko heillä kokemuksia vastaavista vaaratilanteista.