Eläimet tekevät pesän (s. 82–84)
Keväällä linnut alkavat laulaa. Linnut etsivät puolisoita ja alkavat rarakentaa pesiä poikasilleen. Pesä suojelee poikasia. Ne tekevät pesänsä erilaisiin paikkoihin. Talitiainen pesivät koloon tai pönttöön. Harakka rakentaa risupesän. Pääskyn pesä on räystään alla. Peippo rakentaa pesän korkealle puun latvaan. Västäräkin pesä on halkopinossa tai kiviaidassa. Kiuru tekee pesänsä maahan heinikkoon.
Lintujen lisäksi myös muut eläimet tekevät pesiä. Orava rakentaa pallonmuotoisen pesän korkealle puuhun, yleensä kuusen tai männyn oksalle. Sisältä orava vuoraa pesät sammalilla, lehdillä ja muilla täytteillä.
Karhun pesä voi olla vanhassa muurahaispesässä, puun oksien suojassa, maahan kaivettu kuoppa tai kallionkolo. Pesä on pehmustettu sammalilla ja kuusenoksilla.
Mäyrä asuu onkaloissa ja käytävissä, jotka se on kaivanut syvälle maahan. Sekin pehmustaa pesän sammalilla, kuivilla lehdillä tai heinillä. Kettu voi myöhemmin muuttaa asumaan mäyrän vanhaan pesäonkaloon. Näin sen ei tarvitse itse käyttää aikaa pesän rakentamiseen. Saduissa sanotaankin, että kettu on ovela eläin.
Siili saattaa pesiä jopa kotipihalla, piilossa risukasan alla. Sinne se on rakentanut pienen kammion, joka on vuorattu heinillä tai lehdillä. Oletko sinä koskaan tavannut siiliä kotipihallasi?