Sanasalaatti
1. Tee ajatuskartta kirjailija-sanan ympärille. Keksi ja kirjoita sanan ympärille muita samaan sanaperheeseen kuuluvia sanoja.
2. Mitä kirjailijan ammattiin liittyviä sanoja keksit? Voit keksiä itse tai etsiä sanoja myös tekstikirjan kappaleesta. Jatka luetteloa. Kirjailija, kustantaja, kuvittaja, kirjapaino…
Kirje lempikirjailijalle
Opetusryhmä, oppilaspari tai yksittäinen oppilas voi lähettää sähköpostia tai kirjeen lempikirjailijalleen. Lasten- ja nuortenkirjailijoita löytyy esimerkiksi seuraavilta nettisivuilta: http://www.nuorisokirjailijat.fi
Osa kirjailijoista mainitsee yhteystietonsa (esim. sähköpostiosoitteen) kohdassa yhteystiedot. Muussa tapauksessa kirjailijan yhteystietoja voi kysellä kustantajalta.
http://www.makupalat.fi (-> Taiteet -> Kirjallisuus -> Lasten- ja nuortenkirjallisuus -> Suomalaiset lasten- ja nuortenkirjailijat)
Lisäksi eri kirjastojen lastenosastoilla on erinomaisia lastenkirjallisuussivuja, samoin eri kustantajilta löytyy tietoja nuorisokirjailijoista.
Kirjoittamiseen liittyviä ammatteja
Keksitään yhdessä eri ammatteja, joihin kuuluu kirjoittaminen. Esimerkiksi: kirjailija, näytelmäkirjailija, runoilija, sanoittaja, toimittaja.
Lasten omat jutut: luokan tarina-arkku
Kun luokassa tutustutaan lastenkirjallisuuteen ja lapset innostuvat lukemaan, myös kirjoittamisen ilo lisääntyy. Oppilaille voi antaa kotitehtäväksi kirjoittaa oman sadun tai tarinan. Aiheita on hyvä olla opettajalla valmiina. Myös valmiit kuvat auttavat niitä, joiden on vaikea tuottaa omaa tekstiä.
Valmiit kertomukset pudotetaan tarina-arkkuun (joka voi olla esim. koristeltu kopiopaperilaatikko). Opettaja nostaa arkusta tarinan tai pari (kirjoittajan nimeä ei tarvitse mainita) esimerkiksi aina oppitunnin lopussa/alussa. Näin saadaan herkutella usein hauskoilla ja jännillä tarinoilla, ja kirjoittajakin ehkä saa spontaania palautetta.
Kirjoitelmien aiheita:
Viemärissä
Yö kirjastossa
Matka Kuuhun
Ritarien taistelu
Opin lentämään
Oudot naapurit
Päivä kauhumaassa
Puhuva koira/kissa tms.
Jännä junamatka
Elämää meren pohjassa
Vieraita avaruudesta
Keijun/ noidan/ dinosauruksen/ lohikäärmeen/ joulupukin haastattelu
Hölmöläisten aikamatka
Pölynimurin päiväkirja
Menin kirjaan/postikorttiin/tauluun
Markettimysteeri
Kun satoi rahaa
Aiheeseen liittyvää kirjallisuutta
Raili Mikkanen kertoo kummikirjailijuudesta ja alakoulun oppilaiden innostamisesta lukemaan artikkelissaan Kummikirjailijan onnea teoksessa Luokat lukemaan (toim. Helena Linna, Tammi 2004).
Seita parkkola – Niina Repo: Timantinmetsästäjä. Luovan kirjoittamisen opas. Wsoy 2004. Teos sisältää monipuolisia ja konkreettisia harjoituksia eri aihealueisiin.