Harjoituskirja, tehtävä 3
(Äänite, raita 17)
Oppilaat Tuomas, Niina, Eirin ja Wisam tutkivat kirjastossa tietoja karhuista.
Tuomas: Hei kato, tässä on kuva jääkarhusta!
Wisam: Näytä! Anna, kun mä luen:
Jääkarhu-uros saattaa painaa peräti yli 600 kiloa ja sen säkäkorkeus on jopa 160 cm.
Niina: Hei, mikä se säkäkorkeus on?
Wisam: Se on varmaan toi korkein kohta tuossa, kun se seisoo.
Tuomas: No, jatka!
Wisam: Okei. Jääkarhu elää kylmillä napaseuduilla.
Eirin: Elääks jääkarhuja Suomessa?
Wisam: Ei, mutta ne tarkenevat paukkuvissa pakkasissa, koska niillä on paksu turkki. Jääkarhut ovat taitavia uimareita. Niitä on nähty avomerellä satojen kilometrien päässä rannikosta. Jääkarhu pystyy sukeltamaan jopa kaksi minuuttia kerrallaan.
Niina: Eiks ne jäädy sit, ku ne nousee maalle?
Tuomas: Ei, koska niillä on tiheä turkki, joka pitää niiden ihon kuivana.
Eirin: Mut, eikö niille tuu kuuma kesällä?
Wisam: Ei kai… Jos niille tulee kuuma, nii ne menee uimaan. Kuuntele, mitä ne syö!
Täs lukee, et kesällä jääkarhut syövät marjoja ja jyrsijöitä, mutta talvella ne kulkevat jäillä ja saalistavat pintaan hengittämään nousevia hylkeitä.
Tuomas: Eiks ne muka nuku talviunta?
Wisam: Täs kyl sanotaa, et urokset on yleensä jalkeilla ympäri vuoden, mutta naaraat nukkuvat talviunta lumiluolassaan, jossa ne myös synnyttävät. Pesue tulee esiin keväällä.
Tuomas: Aika siistii!
Niina: Kattokaa! Täs kirjas on Mustakarhusta eli baribalista tietoo.
Wisam: No lue, mitä siin sanotaa!
Niina: Hei, kuunnelkaa tätä! Mustakarhu nukkuu talvella jopa puoli vuotta. Talviunessa sen ruumiinlämpö laskee vain muutaman asteen. Mustakarhu herää nopeasti, jos sen pesään tunkeudutaan.
Wisam: Millanen se mustakarhu sit on?
Niina: Mustakarhu on maakarhua huomattavasti pienempi ja levinnyt laajemmalle alueelle Pohjois-Amerikassa. Niitä on monissa kansallispuistoissa, joissa ne käyvät leireillä muonavarkaissa. Yleensä mustakarhu saalistaa öisin tarkan hajuaistinsa avulla.
Eirin: Käyks se ihmisen kimppuun?
Niina: Tavallisesti mustakarhu karttaa ihmisiä. Se on kuitenkin vaarallinen, jos sitä häiritään sen ollessa poikasten kanssa. Täs on kiinnostavaa:
Mustakarhut pystyvät juoksemaan yhtä nopeasti kuin hevonen, jopa noin kuudenkymmenen kilometrin tuntinopeudella. Se on hurja saalistaja. Mitäs sanot? Onkohan se se karhu, joka käy yöllä hakemassa Aku Ankan ja poikien eväät?
Eirin: Muuten, ootteks te kuullu sellasesta ku Sepelkarhu ? Toiselta nimeltä se on himalajankarhu.
Niina: Missäs se Himalaja on?
Eirin: Se on Aasiassa, koska täs sanotaa, et sepelkarhu on vaarassa kuolla sukupuuttoon eräissä Aasian maissa metsien raivauksen vuoksi. Toinen uhkatekijä on salametsästys. Sepelkarhusta saadaan nimittäin perinteisiä rohdoksia eli lääkkeitä. Sepelkarhu on harvinainen, rauhoitettu laji. Kattokaa, täällä on sepelkarhun kuva, se muistuttaa mustakarhua, mutta sillä on leveempi naama ja rinnassa V:n muotonen valkonen kuvio.
Täs lukee vielä, et sepelkarhu on taitava kiipeilijä. Se kiipeilee puihin syömään hedelmiä ja ryöväämään villimehiläisten pesistä hunajaa. Sit se syö lisäks hyönteisii ja muita pikkueläimii ja tappaa joskus karjaa.
Tuomas: Sepä on melkonen rosvo ja peto!
Tuomas: Mulla on täs kirjas lisää karhuja! Tää on maailman pienin karhu.
Niina: Mikä sen nimi on?
Tuomas: Se on malaijinkarhu eli biruangi. Malaijinkarhu on älykkäimpiä karhuja ja se on vähän yli metrin korkunen. Sen musta karva on niin lyhyt, et näyttää kuin sen turkki olis parturoitu.
Eirin: Onks niitä täällä Pohjolassa?
Tuomas: Ei, vaan malaijinkarhu elää tropiikin metsissä Etelä-Aasiassa ja syö hedelmiä ja erilaisia eläimiä. Se pysyttelee usein puissa ja nukkuu oksalla päiväpesässä. Kuunnelkaa hei! Sillä on pesä puussa ja se lipoo 25 cm pitkällä kielellään termiittejä suuhunsa.
Wisam: Hyi termiittejä, yäk!
Opettaja:
- Tehän olettekin löytäneet jo paljon tietoja karhujen heimosta. Oletteko muuten kuulleet, että vielä on sellainen silmälasikarhu, joka asuu Etelä-Amerikassa? Muita karhuja siellä ei sitten eläkään.
Silmälasikarhukin on taitava kiipeilijä, vaikka saattaa painaa toistasataa kiloa. Se tekee puuhun alustan, jolla se seisoo ja kerää hedelmiä ja nuoria lehtiä.
Silmälasikarhut eivät nuku talviunta, koska Etelä-Amerikassa on lämmin ilmasto.
Nimensä ne ovat saaneet silmiä ympäröivistä valkoisista kuvioista. Muuten niiden turkki on musta tai ruskea.
- Vielä on olemassa sellanen puolikarhujen heimo..
Ne, kuten pandat, nenäkarhut ja pesukarhut eivät ole niin persoja lihalle, vaikka pyydystävätkin lintuja, hyönteisiä ja muita pikkueläimiä. Niille kelpaavat yhtä kernaasti munat, siemenet ja hedelmät. Isopanda ei syö lihaa oikeastaan koskaan, vaan lähinnä bambunversoja.
Puolikarhut kiipeilevät taitavasti ja suurin osa niistä on yöeläimiä. Niillä on hyvä näkö- ja hajuaisti, joiden avulla ne löytävät ravintoa. Puolikarhujen heimossa on 17 lajia. Aasiassa eläviä kahta pandalajia lukuun ottamatta muita tavataan Amerikassa.