Karhu

Vain Kielikarhu-oppikirjasarjan käyttöön Karhu

Aiheena on kansalliseläimemme karhu. Tekstikirjan kappaleessa kerrotaan sen ulkonäöstä, elinalueesta, ravinnosta ja elintavoista, lisääntymisestä ja levinneisyydestä. Kappaleista etsitään pääasioita ja niistä tehdään muistiinpanoja. Opitaan keskeistä ympäristötiedon sanastoa. Harjoitellaan keskittyvää ja ymmärtävää kuuntelua ja tehdään muistiinpanoja kuullun pohjalta.

Tekstiin tutustutaan silmäilemällä ensin kuvia, otsikkoa, tekstin kappaleiden alkuja ja niistä saatuja tietoja. Keskustellaan oppilaiden kanssa, mitä he tietävät ennestään karhusta. Kun teksti on luettu, siitä tehdään kysymyksiä, niihin etsitään vastaukset ja lopuksi kerätään käsitekarttaan muistiinpanot keskeisistä asioista.

Sanastossa on eläimiin ja niiden pesimispaikkoihin liittyviä sanoja sekä liikkumista kuvaavia verbejä. Tekstin avulla opetellaan myös selvittämään tietotekstin vaikeiden sanojen merkityksiä joko silmäilemällä ympäröivää tekstiä tai tutkimalla sanan vartaloa ja vertailemalla tuttuihin osiin sekä arvailemalla ja kysymällä.

Kuuntelutekstin avulla harjoitellaan pääasioiden löytämistä kuullusta ja kiinnostuneet saavat lisätietoa karhuista. Teksti kannattaa kuunnella useampaan kertaan, jotta oppilaat saavat aikaa tunnistaa ja ymmärtää pääasiat ja ehtivät kirjoittaa ne muistiin. Keskustellaan muistiinpanoista ja siitä, mikä tehtävässä oli helppoa ja mikä vaikeaa.