Pyydetyn tiedon havaitseminen kuunneltavasta tekstistä
Opettaja lukee lyhyen tekstin. Oppilaan tehtävä on kuunnellessa selvittää vain, kuinka laulujousen eroaa kyhmyjoutsenesta – muu tieto on tässä yhteydessä tarpeetonta.
Laulujoutsen on joutsenten sukuun kuuluva suuri, valkea sorsalintu. Sen nokka on keltainen, eikä nokan tyvessä ole mustaa kyhmyä toisin kuin kyhmyjoutsenella. Se on leimallisesti pohjoisen lintu, joka pesii Euraasian mantereen pohjoisosissa ja siirtyy talveksi etelämmäs sulan veden perässä. Laulujoutsen on Suomen kansallislintu, jota on kuvattu monissa taideteoksissa.
Mikä lause ei kuulu joukkoon? Eli ”turhan tiedon” erottaminen tekstistä
Joutsenpari kokoaa suuren pesäkekonsa vesikasveista, mudasta, turpeesta ja sammalista pienelle luodolle tai matalikolle lammen tai pikkujärven keskelle. Molemmat rakentavat pesää naaraan tehdessä kuitenkin pääosan. Uroksen mielestä tämä on epäreilua. Rakennelma valmistuu viikossa, mutta sitä on korjailtava ajoittain. Joutsenet pesivät joka vuosi samalla järvellä tai lammella. Vanhastaan laulujoutsen on pesinyt järvillä, kyhmyjoutsen merenlahdilla.
Toistokirjoitus
Suomessa laulujoutsenien yleisin kuolinsyy on tapaturmainen eli ne törmäävät vahingossa sähköjohtoihin. Aikuisen laulujoutsenen kimppuun eivät petoeläimet käy kuin poikkeustapauksessa. Sen munia uhkaavat joskus pesärosvot, kuten korppi, kettu, minkki tai ahma. Myös kaakkurit, lapintiirat tai kuikat voivat ajaa joutsenet pois pesimäjärveltään. Molemmat puolisot puolustavat pesää ja onnistuvat yleensä suojelemaan munia ja poikasia.
Vastauksessa tulisi olla ainakin seuraavat seikat:
Sanelu
Opettaja luettelee lintujen nimiä. Oppilas kirjoittaa ne vihkoonsa. Lopuksi voidaan yhdessä ”tunnistaa” linnut ja katsoa esim. kuvat kaikista ja ryhmitellä kuvien perusteella vesilinnut erikseen.
- sinisorsa
- laulujoutsen
- pulu
- punatulkku
- silkkiuikku
- valkoposkihanhi
- harakka
- tukkasotka
- varis
- sinitiainen