Sarjakuva
Piirretään sarjakuva Severin uudet naapurit –tekstikatkelman perusteella. Painotetaan, että sarjakuvaan piirretään pääasiat eli pohditaan, mitä tapahtui ensin, mitä sitten ja jne. Tehtävän helpottamiseksi voidaan sopia, että sarjakuva rajoitetaan esim. kuuteen ruutuun ja henkilöt voidaan piirtää esim. tikku-ukkoina. Tehtävä sopii hyvin sekä luokassa yhdessä tehtäväksi että kotitehtäväksi tekstin lukemisen jälkeen.
Kirjoitustehtävä
Keksi ja kirjoita vähintään viisi ohjetta siitä, kuinka saa uusia ystäviä. Tee tehtävä vihkoon. Lopuksi voitte koota ohjeista julisteita luokan seinälle tai juttuja luokkalehteen.
Inessiivi ajanilmaisussa
Jatka lauseita mallin mukaan.
Ajan luoksesi viidessä minuutissa.
Opin kertotaulun…
Kasvoin 5 cm…
Luen yleensä kirjan…
Teen läksyt …
Syön kolme kertaa…
Arvoituksia
Mikä väline?
Oppilaat voivat keksiä toisilleen arvoituksia seuraavista välineistä (luettelon voi kirjoittaa vaikka taululle):
Harja, rätti, sieni, imuri, suurennuslasi, kumi, lapio, liitu, leivänpaahdin, peliohjain, tietokone, tussit, sukset, silmälasit, uimaräpylät, kellukkeet.
Malli: Taulu pyyhitään…?
Arvuutellaan huonekaluja
Jokainen keksii arvoituksia Alias-pelin tyyppisesti ja kuvailee ajattelemansa huonekalun ominaisuuksia. Oppilaat voivat suunnitella arvoitukset ensin vihkoon ja pohtia valmiiksi esim. erilaisia istuimia ja koota ajatuskarttaan niiden semanttisia komponentteja eli sitä, kuinka eri istuimet eroavat toisistaan. Muita huonekaluryhmiä ovat esim. pöydät, hyllyt ja kaapit.
Jos oppilaiden on vaikea päästä alkuun, voi jokaiselle antaa oman huonekalua esittävän kuvakortin, josta arvoitus on keksittävä.
Malli: Se on pehmeä ja siinä voi istua useampi ihminen samanaikaisesti. Mikä se on? (Sohva.)
Paritehtävä: huonekalusanasto ja missä-muodon harjoittelu
a) Suunnittele oman huoneesi sisustus. Piirrä toisen huoneen pohjapiirustukseen: sänky, yöpöytä, työpöytä, kirjahylly, nojatuoli, sohva ja sohvapöytä. Älä näytä piirustusta parillesi.
b) Kerro parillesi, missä huonekalut ovat. Hän piirtää kuulemiensa ohjeiden mukaan huonekalut oikeille paikoilleen viereiseen pohjapiirustukseen.
c) Kuuntele sitten ohjeita pariltasi.
d) Verratkaa lopuksi, tuliko huoneista samanlaiset.
Tehtävää varten voi taululle kirjoittaa seuraavat sanaluettelot: sänky, yöpöytä, työpöytä, kirjahylly, nojatuoli, sohva ja sohvapöytä - edessä, takana, vieressä, välissä, yläpuolella, alla, päällä, sisällä, vastapäätä, ympärillä ja keskellä.
Aiheeseen sopivaa musiikkia
- Ihme ja kumma – kerää sieltä kaikki ominaisuutta ilmaisevat kohdat, esim. Kenellä on piikit? jne.
- Nytpä tahdon olla ma, pienen mökin laittaja