Severin uudet naapurit

Vain Kielikarhu-oppikirjasarjan käyttöön Severin uudet naapurit

Kappaleen tekstikatkelmassa Severi on juuri muuttanut uuteen kotiin ja palaa halusta lähteä tutustumaan uusiin naapureihinsa ja taloonsa. Hän ei oikeastaan pääse eteistä pidemmälle muuten kuin ajatuksissaan, mutta silti tunnelma tekstissä on jännittynyt: Severin vilkas mielikuvitus ja kiire esim. pukeutua tuovat kiinnostavan vastakohdan äidin rauhallisuudelle. Tähän voidaan keskittyä tekstiä avattaessa – ja samalla laajentaa erilaisuuden miettimistä myös asumisesta löytyviin erilaisiin asetelmiin, kuten asuminen maalla tai kaupungissa, kerrostalossa, omakotitalossa, rivitalossa tai jossain muualla, lämpimässä maassa tai kylmässä, naapureita voi olla paljon tai vähän, kavereita naapuristossa yksi tai useita jne. Tässä kannattaa houkutella oppilaat pohtimaan kysymystä omien kokemustensa perusteella.

Toinen tekstistä nouseva teema on uudelle paikkakunnalle muuttaminen ja uusien ystävyyssuhteiden solmiminen. Tästä lähes joka oppilaalla on varmasti oma kokemus, joten aiheesta voi syntyä vilkastakin keskustelua luokassa.

Tekstin avulla tutustutaan paikallissijoista inessiivin ja adessiivin käyttöön paikanilmaisussa, omistamisen ilmaisussa ja välineen ilmaisussa sekä joihinkin muihin tapoihin ilmaista asioiden sijaintia ja paikkaa.