Virittäydytään aiheeseen tutkimalla tehtävän 1 lauseita. Tarkoitus on kiinnittää oppilaiden huomio siihen, että pronominien merkitys muodostuu vasta lauseyhteydessä ja niillä aina viitataan johonkin nominiin.
Taustatietoa pronomineista opettajalle
Demonstratiivipronomineilla viitataan puhetilanteessa havaittaviin ja puhetilanteessa tai tekstissä mainittuihin tarkoitteisiin. Pronomini tämä ilmaisee tarkoitteen kuuluvan puhujan, pronomini se puhuteltavan huomiopiiriin; Pronominilla tuo kiinnitetään huomio kummankin huomiopiirin ulkopuolella olevaan tarkoitteeseen. Pronomineilla on siis läheinen suhde puhujan ja puhuteltavan rooleihin. Demonstratiivipronominien yksikkö ja monikko edustavat eri sanavartaloita. (Iso suomen kielioppi)
Demonstratiivipronomineja käytetään sekä itsenäisinä substantiivilausekkeina että substantiivia määrittävinä, puheessa usein artikkelimaisina tarkenteina. (Iso suomen kielioppi) Esimerkiksi:
Kato tätä. Kato tätä kaalia.
Tuosta saisi hyvän keiton. Tuosta kaalista saisi hyvän keiton.
Se on liian iso. Se kaali on liian iso.
Pronomini kuka antaa ymmärtää, että vastaukseksi oletetaan ihminen, kumpi, että haku tehdään kahdesta vaihtoehdosta. Muuten pronomini on mikä. (Iso suomen kielioppi))